Platform voor de bouw
Nieuwe groep van studie- en ingenieursbureaus plukt vruchten van geïntegreerde dienstverlening
Julie Schoutteten: “Als integratiemanager is het mijn taak om iedereen op één lijn te krijgen. Digitalisering is daarbij een van de voornaamste speerpunten.”

Nieuwe groep van studie- en ingenieursbureaus plukt vruchten van geïntegreerde dienstverlening

Krachtenbundeling als meerwaarde: dat is in een notendop het bijzondere verhaal van Studibo, dat deze dagen geschreven wordt door vijf Vlaamse studie- en ingenieursbureaus. Onder impuls van de Gentse investeerder Tilleghem en het motto ‘samen sterker’ besloten ze een nieuwe groep op te richten, met de bedoeling om op termijn alle relevante studie- en engineeringdiensten in de sector te kunnen aanbieden. Hoe de bal aan het rollen ging, welke meerwaarde Studibo wil bieden en wat de ambities zijn, vernemen we van integratiemanager Julie Schoutteten. 

‘Meer zijn dan de som der delen’. Het gezamenlijke missionstatement van de studie- en ingenieursbureaus die zich in 2023 operationeel verenigden onder de vlag van Studibo spreekt boekdelen. Een structurele samenwerking tussen vijf verschillende bedrijven is sowieso niet alledaags, maar wat hun initiatief eens zo bijzonder maakt, is dat ze afkomstig zijn uit en actief zijn in alle uithoeken van Vlaanderen: Feys is West-Vlaams van origine, Stabico Vlaams-Brabants, RaCo Limburgs, Concreet Antwerps en Keurdesk Oost-Vlaams. Met deze grootschalige krachtenbundeling spelen ze in op een belangrijke hedendaagse markttendens, geeft Julie Schoutteten aan. “Ik had zelf tien jaar ervaring in de aannemerij alvorens ik me op deze uitdaging stortte en weet dus goed wat er leeft in de sector. Doordat er nog steeds behoorlijk wat versnippering is in het studie- en ingenieurswezen, moeten bouwheren en architecten telkens weer de markt afschuimen. Bovendien kost de coördinatie tussen verschillende disciplines als stabiliteit, technieken, EPB enzovoort veel tijd en energie. Vandaar dat er veel vraag is naar geïntegreerde partijen die hen hierbij kunnen ontzorgen. Met Studibo hopen we dit gat in de markt te kunnen opvullen.”

De doelstelling van Studibo is klaar en duidelijk: de expertise van verschillende gespecialiseerde studie- en ingenieursbureaus bundelen en een breed palet aan diensten en activiteiten aanbieden.

Kruisbestuiving op basis van eigen DNA

De doelstelling van Studibo is klaar en duidelijk: de expertise van verschillende gespecialiseerde studie- en ingenieursbureaus bundelen en een breed palet aan diensten en activiteiten aanbieden. Al gaat dat niet ten koste van het DNA van de leden van de groep. “Belangrijk om weten is dat de bureaus hun eigen naam en identiteit behouden en dat ze hun vertrouwde diensten en specialisaties blijven aanbieden aan hun klanten”, benadrukt Julie Schoutteten. “Om duidelijk te maken dat ze tot onze groep behoren, wordt wel het predicaat ‘by Studibo’ toegevoegd aan hun namen en logo’s. Voorts is het natuurlijk de bedoeling om een onderlinge wisselwerking tot stand te brengen en kennis te delen. Als integratiemanager is het mijn taak om iedereen op één lijn te krijgen. Digitalisering is daarbij een van de voornaamste speerpunten. Zo maken al onze bureaus sinds 1 januari gebruik van eenzelfde ERP-pakket. Door een collectieve aanpak te hanteren, ontstaan er interessante schaalvoordelen.”

Blijven groeien

Deze laatste beloven alleen maar toe te nemen naarmate de tijd vordert. Op dit moment telt Studibo vijf telgen, maar op korte termijn komen er al meteen twee extra bureaus bij. “Het is de bedoeling om de komende jaren verder te blijven groeien”, stelt Julie Schoutteten. “Ons aanbod is nu al erg breed – studies stabiliteit en technieken, energieaudits, EPB-EPC, ventilatieverslaggeving en luchtdichtheidstesten, landmeting, BREEAM, veiligheidscoördinatie … – maar er zijn zeker nog enkele andere activiteiten die een mooie aanvulling zouden kunnen vormen. Zo hopen we een nieuw cliënteel aan te boren, als aanvulling op het bestaande klantenbestand van onze studie- en ingenieursbureaus. Een extra voordeel hiervan is dat we nieuwe medewerkers de opportuniteit kunnen bieden om binnen de contouren van onze groep te switchen tussen verschillende disciplines en gaandeweg te ontdekken op welke specialisatie(s) ze zich willen toespitsen. Dat maakt ons als werkgever alleen maar aantrekkelijker. Geen overbodige luxe gezien de huidige schaarste aan gekwalificeerde technische profielen.”

“Het is de bedoeling om de komende jaren verder te blijven groeien. Ons aanbod is nu al erg breed, maar er zijn zeker nog enkele andere activiteiten die een mooie aanvulling zouden kunnen vormen”, zegt Julie Schoutteten.

Schot in de roos

Hoewel Studibo nog maar pas het levenslicht zag, lijkt het initiatief nu al een schot in de roos. Dat blijkt uit de vele positieve reacties. “Enerzijds krijgen we veel aanvragen van nieuwe klanten die interesse tonen in onze geïntegreerde dienstverlening. Anderzijds merken we dat onze bestaande klanten er evenzeer de voordelen van inzien, wat niet wegneemt dat ze ook binnen de Studibo-context nog steeds bij één gespecialiseerd bureau terechtkunnen als er sprake zou zijn van specifieke vragen en projecten. Het is voor al onze klanten hoe dan ook een hele geruststelling dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de coördinatie tussen verschillende studiebureaus en disciplines”, geeft Julie Schoutteten aan. “Los van de ambitie om op termijn alle mogelijke bouwstudies en vormen van engineering aan te bieden, willen we ook ons steentje bijdragen aan de verduurzaming van de sector. Denk onder meer aan energie-efficiëntie, een geoptimaliseerde dimensionering van technieken, milieubewustere materiaalkeuzes … Dat wordt de uitdaging van de komende jaren, dus daar willen we een voortrekkersrol in spelen. Dit laatste geldt tevens voor alles wat met artificiële intelligentie en digital twins te maken heeft. Voor kleinere bureaus is het een stuk moeilijker om die weg in te slaan, dus ook in dat opzicht zal de krachtenbundeling binnen de Studibo-groep geweldige voordelen bieden.”    

4 sprekende referenties
– Klaverentroef in Turnhout
– Albert Residence in Berchem
– BEN-kantoorgebouw Group De Ceuster in Grobbendonk
– Albert I-monument in Nieuwpoort

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details