Platform voor de bouw
Opvallend opleidingscentrum weerspiegelt verregaande bedrijfsambities
‘The Dive’ vormt het nieuwe gezicht van de Unilin-site.

Opvallend opleidingscentrum weerspiegelt verregaande bedrijfsambities

Een frisse duik in de wereld van Unilin: dat is ‘The Dive’ in een notendop. Dit state of the art info- en opleidingscentrum opende de deuren in het najaar van 2022. Het gebouw en de vernieuwde, gelijknamige totaalvisie op training en ontwikkeling ontlenen hun naam aan het idee van verdieping: duiken in info, ontdekken en blijven evolueren. 

‘The Dive’ is een spreekwoordelijke springplank voor de huidige en toekomstige medewerkers van Unilin. Door middel van technologie en een 3D-belevingsmuur worden ze er wegwijs gemaakt in de wereld van Unilin Group en de kansen die dit internationaal gerenommeerde bedrijf biedt op het vlak van jobs en loopbanen. Het fraaie ontwerp is van de hand van B2Ai architects. 

De eerste verdieping is onder meer voorbehouden voor twee leslokalen en een computerklas.

Drie bouwlagen en een dakterras

Het gebouw is ingeplant op de Unilin-site in Wielsbeke, op een plek waar voordien een conciërgewoning stond. De inkom, met daarachter een ruimte voor lesgevers en -volgers, bevindt zich aan de kant van de bestaande parking. Op het gelijkvloers zijn ook twee praktijkruimtes met specifieke machines uit de productie ingericht. De eerste verdieping is onder meer voorbehouden voor twee leslokalen en een computerklas. Tussen de lessen door kunnen de cursisten even uitblazen in een ‘breakout room’. In leslokaal 2 is op vraag van de brandweer een bijkomende vluchtweg voorzien naar een buitentrap. De tweede verdieping herbergt een kantoorruimte voor de lesgevers en een technische ruimte. Boven biedt een dakterras een uitzicht op de nabijgelegen rotonde en de vide van de pauzeruimte. Op een tussenmuur prijkt het logo van The Dive. De ledlijn op de gevel verwijst naar het pad of traject dat de nieuwe of huidige medewerkers kunnen afleggen tijdens hun training en ‘levenslang leren’.

Boven biedt een dakterras een uitzicht op de nabijgelegen rotonde en de vide van de pauzeruimte.

Versmolten met de omgeving

Het gebouw is opgetrokken in een betonstructuur, waarop houten lamellen werden gemonteerd. Met deze verticale belijning sluit de architectuur van het gebouw aan bij de architectuur van het bestaande kantoorgebouw aan de overkant van de bezoekersparking, waar zonweringspanelen ook voor een verticale geleding zorgen. De houten lamellen verwijzen naar het ‘basisproduct’ waar het bij Unilin om draait en zetten tegelijk de duurzame aanpak in de verf. Het opleidingscentrum vormt het nieuwe gezicht van de site vanop de rotonde en camoufleert de achterliggende industriële productiehallen. 

Door middel van een 3D-belevingsmuur worden huidige en toekomstige medewerkers wegwijs gemaakt in de wondere wereld van Unilin Group.

Oud en nieuw groen

Tussen het openbaar domein en het nieuwe gebouw ligt een bestaande groenzone met bomen, struiken en gazon. Die wordt aangevuld met solitaire bomen, waardoor de site verfrissend natuurlijk oogt. Een put met een capaciteit van 15.000 liter vangt het regenwater van het hoofddak op om het te hergebruiken voor het spoelen van de toiletten in het gebouw. Het dakterras en het resterende bufferdeel van het dak worden aangesloten op de bestaande buffer en infiltratiebuis van het gesloopte conciërgegebouw.     

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Unilin (Wielsbeke)
  • Architect B2Ai architects (Brussel, Gent, Roeselare)
  • Hoofdaannemer(s) Van de Walle Industrial Building Contractor (Aalter)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details