De nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis drukt een opvallende architecturale stempel op de binnenstedelijke omgeving.

01:33
03-03-2020

Performante coating beschermt markante hoofdzetel tegen vocht en verontreiniging

Aan de Warandeberg in hartje Brussel verrijst deze dagen het gloednieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis, een architecturaal en bouwkundig hoogstandje dat sterk in het oog springt. Het gebouw rust op 1.280 ranke prefabbetonkolommen met een unieke vorm en afmeting, die samen een markante uitstraling creëren. Dankzij een performante coating zal de bijzondere aanblik van het spierwitte geheel minstens tien jaar intact blijven. 

De nieuwe vestiging van BNP Paribas Fortis is zonder meer een van de meest opvallende bouwprojecten in onze hoofdstad. De architecten van Baumschlager Eberle, Styfhals & Partners en Jaspers-Eyers Architects opteerden voor een futuristisch ontwerp dat een opvallende architecturale stempel drukt op de binnenstedelijke omgeving. Het fraaie volume vervangt het voormalige hoofdkantoor uit 1971, dat niet meer voldeed aan de hedendaagse eisen voor bedrijfsgebouwen. Met een benutbare oppervlakte van bijna 100.000 m² zal het plaats bieden aan 4.500 werknemers.

1.280 dragende kolommen met een gemiddelde lengte van 7 meter zijn geïmpregneerd om ze te beschermen tegen vochtindringing en allerhande soorten vervuiling.

Minstens tien jaar brandschoon

De nieuwe hoofdzetel moet hét visitekaartje van de bank worden, en dus is het cruciaal dat de bijzondere uitstraling intact blijft. Vandaar dat hoofdaannemer CIT Blaton en prefabbetonleverancier Loveld een beroep deden op APP All Remove, dat de karakteristieke witte prefabbetonkolommen impregneerde met ThefAPP om ze te beschermen tegen vochtindringing en aller­hande soorten vervuiling. “We zijn gespecialiseerd in de reiniging, de bescherming en het onderhoud van gevels en vloeren”, legt zaakvoerder Peter Nuijs uit. “We onderscheiden ons door een soort dubbelrol op te nemen: enerzijds zijn we producent van beschermende producten en moeten we de performantie, kleurloosheid en dampdoorlaatbaarheid garanderen, anderzijds fungeren we als plaatser en moeten we dus voldoen aan eisen op het vlak van timing, veiligheid, enzovoort. Dit maakt dat we kunnen garanderen dat het gebouw minstens tien jaar brandschoon zal blijven. Een troef die in dit unieke project zeker van pas kwam!”

Gigantische logistieke puzzel

In totaal behandelde APP All Remove 1.280 dragende kolommen met een gemiddelde lengte van 7 meter. Het is echter niet alleen de omvang die deze opdracht zo bijzonder maakte. “Elke kolom heeft unieke afmetingen, vertoont een specifieke draaiing en beschikt over een inkeping in groen silexbeton. Dit alles maakt dat er een visuele welving ontstaat. Zowel bouwkundig als architecturaal is het een waar huzarenstukje”, zegt Peter Nuijs. “Bijzonder was ook dat we de kolommen deels impregneerden op de werf en deels in de betonfabriek, waarbij per kolom bepaald werd op welke locatie we hem moeten behandelen. De vlotst bereikbare exemplaren behandelden we op de werf, maar het merendeel namen we onder handen in de fabriek van Loveld. Het was een gigantische logistieke puzzel, temeer omdat de beschikbare ruimte op de werf zeer beperkt was en de geleverde kolommen meteen geplaatst moesten worden. Geen sinecure, maar het resultaat mag er wezen!”

Tekst : Tim Janssens    |    Beeld Baumschlager Eberle Architekten

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

APP ALL REMOVE BENELUX

Prins Boudewijnlaan 17, unit 10

2550 Kontich

+32 (0)3 685 75 05

+32 (0)3 271 18 46

info@appallremove.be

www.appallremove.be