Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Precisietechniek voor een unieke uitstraling

Als een opvallende eyecatcher met de contouren van een boot tekent het nieuwe hoofdkantoor van Aertssen Group zich af aan de horizon.

Tekst | Tekst Laureline Vansteenkiste | Beeld Mertens-architecten, Dominique Van Huffel

15 december 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het ellipsvormige gebouw stelde de betrokken aannemers voor heel wat uitdagingen. Zeker bij de realisatie van de bijzondere gevel.

Vorsselmans en Limeparts-Drooghmans vullen elkaar goed aan. Vorsselmans als specialist in aluminium ramen, deuren en gevels. Limeparts-Drooghmans als expert in geventileerde gevelsystemen. “We hebben hetzelfde DNA, met klantgerichtheid als motto”, licht Sven Drooghmans van Limeparts-Drooghmans toe. De twee familiebedrijven staan voor kwaliteit, precisie en service. Dat ze zo goed op elkaar afgestemd zijn, bood hen een uniek voordeel in dit project.

Gordijngevelprofielen en Corian-bekleding domineren de bijzondere architectuur.

Zon- en brandwerend

De belangrijkste elementen waren de transparantie en de ronde vormgeving. Vanuit esthetisch oogpunt is er geopteerd voor zo smal mogelijke profielen met zoveel mogelijk doorzicht. Vorsselmans koos voor het Schüco FWS 50-gordijngevelprofiel. “Dankzij de transparantie is er sprake van veel lichtinval en warmte”, legt Tom Jacobs van Vorsselmans uit. “Zonwering was dan ook een belangrijk aandachtspunt.” Net als de brandwerendheid. “In het initiële ontwerp waren de gevelterrassen langs het gebouw smaller. Daarom maakten ze de horizontale banden tussen de vliesgevels breder”, vult Sven Drooghmans aan. “Zo is het probleem van brandoverslag meteen opgelost, werd de afstand van glas naar glas groter en is de directe zoninstraling beperkter”, concludeert Tom Jacobs.

Uitdagende montage en complexe gevel

Aangezien het omgeven is door logistieke magazijnen, is het hoofdkantoor moeilijk bereikbaar. Vorsselmans kon dan ook niet opteren voor een traditionele opbouw van buitenaf. Tom Jacobs: “Initieel waren er geen gevelterrassen rond het gebouw voorzien. Een steiger was geen optie. We hebben alles van binnenuit opgebouwd, inclusief de beglazing.”

Mertens-architecten zocht een witte schil voor de unieke gevelvorm. De keuze voor Corian was evident. “Corian is het enige bruikbare materiaal om dergelijke paraboolgevel te realiseren. Door het proces van thermoformeren bekom je het beoogde patroon”, verduidelijkt Sven Drooghmans. “Zo behouden we het unieke karakter en kragen de gevels niet te ver uit.” De omvang, precisie en aansluitingsdetails zetten de toon voor een indrukwekkend resultaat.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details