Platform voor de bouw
Puurs Viabuild | Subtiele look en adaptief karakter kenmerken nieuwe vestiging wegenbouwer

Puurs Viabuild | Subtiele look en adaptief karakter kenmerken nieuwe vestiging wegenbouwer

Om de verschillende diensten te centraliseren en ze dichter bij de productiesite in Willebroek te brengen, liet Viabuild op een terrein naast de windturbines in Puurs een nieuwe vestiging bouwen. “Vanop afstand bekeken lijkt de gevel vrij ingetogen, maar hij is boeiend op een subtiele manier. Het gebouw kenmerkt zich ook door zijn adaptieve ontwerp, dat in de toekomst meerdere invullingen toelaat”, vertelt architect Gaétan Boulet.

De nieuwe vestiging van Viabuild langs de A12 in Puurs bestaat uit 2.700 m² kantooroppervlakte, 1.350 m² magazijn, 550 werkplaatsen en een onderhoudsgarage van 1.200 m². De infrastructuur errond, met rechtstreekse aansluiting op de A12 en N16, beslaat een kleine 18.000 m². “De uitdrukkelijke wens van Viabuild om te beschikken over veel buitenruimte leidde tot een compact gebouw”, vertelt Gaétan Boulet van ants architecture & advice. “Hoewel het gebouw werkplaatsen, magazijnen en een garage bevat, moest het ook beantwoordden aan de eigenschappen van een goed kantoorgebouw. En uniformiteit uitstralen.”

Die ‘industriële aanpak met de nodige fijngevoeligheid’ resulteerde in een eerder sober gebouw dat volop inzet op natuurlijke lichtinval. Ook aan de buitenkant was de lichtinval bepalend. “Vanop afstand bekeken lijkt de gevel vrij ingetogen, maar hij is boeiend op een subtiele manier. De talloze texturen van de betonnen sandwichpanelen breken het licht op verschillende wijzes, waardoor het gebouw op een zonnige dag een erg mooie indruk nalaat.”

Voor op planning

“De initiële deadline was het bouwverlof van 2019”, pikt Michael Boriau, CEO van Viabuild, in. “Door een goede interne voorbereiding, een geïntegreerd bouwteamdossier en prima werfopvolging hebben we die voor het magazijn en de kantoren kunnen vervroegen naar maart. De garage en de werkplaatsen volgden in augustus. Het feit dat we de omgevingswerken zelf hebben kunnen uitvoeren – simultaan met de binnenafwerking – heeft daar uiteraard een grote rol in gespeeld.”

Duurzaamheid troef

“Het gebouw, dat is opgetrokken door Willy Naessens Group, bestaat uit een prefabbetonstructuur. Aangezien die draagstructuur een veel langere levensduur heeft dan de gebouwschil en het interieur, werden ze van elkaar losgekoppeld. Voor de indeling van de binnenruimte hebben we gewerkt met droge systemen. We zien dit als een duurzame oplossing aangezien dat flexibele stramien in de toekomst meerdere invullingen toelaat.”

Niet alleen het adaptieve ontwerp maakt het gebouw duurzaam. Dat doen ook de goede isolatie en luchtdichtheid, de regenwaterrecuperatie en de riolering, die bestaat uit infiltrerende kratten. Vervuild water wordt gezuiverd op de site en geleidelijk geloosd in de aanpalende beek via een bufferbekken dat bijdraagt aan de lokale biodiversiteit.

Troeven

“Het gebouw bevindt zich op een heel interessante locatie, naast de A12 en dicht bij onze productiesite in Willebroek. Het versmelten van onze verschillende afdelingen – de diverse types magazijnen, de werkplaatsen en garage en onze dienst signalisatie met daarboven de kantoren – maakt dat we nu alles onder één dak hebben”, vat Boriau de grootste troeven voor Viabuilds klanten en partners samen. “Het gebouw staat zo symbool voor onze langetermijnvisie Viabuild 2025: de klant maximaal ontzorgen met een hecht team.”    

 

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details