QC1 Hasselt

De kenmerkende architectuur van QC1 vormt nu al enkele maanden een duidelijk herkenningspunt langs de Hasseltse Grote Ring.

02:23
12-02-2019

QC1 | Hasselt – Retailcenter op mensenmaat aan Grote Ring

Hasselt is sinds deze zomer een shoppingcenter rijker. Met QC1, gelegen langs de Singel en vlak bij het kanaal, wil de stad plaats bieden aan grote ketens die niet in het centrum terechtkunnen, zoals Albert Heijn en Action. De houten gevelbekleding verzacht de grootschaligheid van het gebouw en vermijdt het typische uitzicht van een ‘baanwinkel’.

QC1 Hasselt

QC1 is een van de nieuwe ontwikkelingen in de wijk tussen de Gouverneur Verwilghensingel en het Albertkanaal. Die wijk kreeg er de laatste jaren een aantal nieuwe blikvangers bij. Rik Van Com van HVC Architecten: “De beschikbare ruimte is per definitie beperkt op de Grote Ring in Hasselt. Vroeger was de zone waarin QC1 staat ingekleurd als industriegrond. Maar omdat de stad steeds verder uitbreidt, raakte het gebied ingesloten in de stedelijke omgeving. Hasselt wijzigde de bestemming daarom naar een zone waar grootschalige handel mogelijk is.”

Gestapeld

Het winkelcomplex beslaat 13.000 vierkante meter en bestaat uit een centraal atrium, met daarrond zeven winkelruimtes op twee verdiepingen van 80 op 80 meter – goed voor een gezamenlijke hoogte van 15 meter. Daarbovenop staat een kleiner volume dat dienst zal doen als entertainmentpark met restaurant. Samen met het gelijkvloerse parkeerterrein creëert het een gestapelde uitstraling. “We kozen voor een parking onder de winkelvolumes in plaats van ernaast, wat ruimte bespaart en het rendement van de grond verhoogt”, verduidelijkt Van Com.

Hout

Om QC1 te onderscheiden van het Metro-winkelcomplex en de BMW-garage – de twee aanpalende gebouwen – opteerde HVC Architecten voor een houten bekleding, afgewisseld met glas. Dat hout moet het gebouw een natuurlijke aanblik geven en de grootschaligheid verzachten. De bouwpartners kozen Thermowood Ayous, dat een homogene uitstraling garandeert – ook in de toekomst. Maikel Renette, vertegenwoordiger van aannemer Willy Naessens Industriebouw Tessenderlo: “De noordgevel is onderhevig aan weer en wind en zou mits het gebruik van andere houtsoorten, zoals cederhout, op een minder mooie manier verouderen.”

Goed geïsoleerd

Achter de houten afwerking schuilt een gevelbekleding van betonnen sandwichpanelen met een dikte van 30 centimeter en een isolerende kern van 13 centimeter. Die rijkelijke isolatie is een van de duurzaamheidsmaatregelen die Van Com in dit project opnam. “We hebben de glaspartijen zo veel mogelijk aan de zuidwestelijke kant gepositioneerd in functie van een maximale daglichttoetreding, wat meteen ook kunstmatige verlichting in de gemeenschappelijke delen uitspaarde. Voorts opteerden we voor een minimum aan ramen. Retailruimtes zijn overigens niet gebaat bij veel glas, want de wanden moeten vaak volledig bedekt worden met rekken.”

Prefabbetonstructuur

Eveneens duurzaam: de betonnen basisconstructie. Van Com verkoos beton boven staal omwille van de natuurlijke brandweerstand, hoge duurzaamheid en thermische inertie die de verwarmings- en koelingskosten drukt. De prefabbetonstructuur werd volledig ontworpen en geproduceerd door Willy Naessens. Maikel Renette: “We plaatsten de kolommen op een raster van 16,5 meter bij 7,5 meter, zodat we telkens drie gelijkvloerse parkeerplaatsen naast elkaar konden voorzien. Daar liggen voorgespannen, omgekeerde T-balken op, die de gewelven dragen en zo de grote overspanningen en belasting opvangen. Uniek is dat we in dit project voor de eerste keer met gewelven van 50 centimeter dik werkten (WX500). Die overspannen 16,5 meter en kunnen een belasting van maar liefst 750 kg/m² aan.”

QC1 Hasselt

Huurders

Binnenin is er sprake van een neutrale en open inkompartij, zodat de huurders zich makkelijk van elkaar konden onderscheiden met hun eigen huisstijlen. “We kozen voor twee rolpaden boven elkaar”, zegt Van Com. “Zo verlies je weinig oppervlakte en bevorder je de circulatie langs de winkels.”

De sterke focus op de latere huurders vormde een heuse uitdaging gedurende de uitvoering. Maikel Renette: “Omdat hun technische teams een ‘early access’ hadden, waren zij ook vaak op de werf aanwezig. Samen met onze medewerkers liep dat soms op tot tweehonderd mensen per dag, allemaal met strakke deadlines.

Dit alles coördineren was dan ook de voornaamste moeilijkheid in dit project. We opereerden op een beperkt terrein, en dan nog eens overal tegelijk. Bij logistieke en andere winkelprojecten kunnen we methodischer te werk gaan, van links naar rechts en van voor naar achter.”

Uitgesproken

De kenmerkende architectuur van QC1 vormt nu al enkele maanden een duidelijk herkenningspunt langs de Hasseltse Grote Ring. Van Com is tevreden met het resultaat: “We hebben de beschikbare ruimte optimaal benut, en dat is misschien wel de eerste en belangrijkste duurzaamheidseis. Een retailgebouw moet uiteraard ook attractief zijn en een eigen karakter hebben. Niet banaal, maar uitgesproken. Ik denk dat we uitstekend tegemoetgekomen zijn aan die vraag.”   

Tekst: Jeroen Schreurs
Beeld: HVC Architecten
Participanten aan het woord

ETI Verbiest – Elektrische installatie

ETI Verbiest stond in voor de elektrische installatie in de algemene delen van het winkelcentrum. Het Genkse bedrijf plaatste onder meer twee hoogspanningscabines – één voor de algemene installatie en één voor de Albert Heijn-winkel, veruit de grootste huurder in het winkelpand. “De inkomruimte was het paradepaardje van de architect en moest dus ook op elektrotechnisch vlak perfect afgewerkt zijn”, zegt Tom Verbiest, projectleider voor QC1. “Het kwam met andere woorden aan op details zoals de mooi afgelijnde verlichting, die de architect bijvoorbeeld doortrok in de lijnen van de raampartijen.”

ETI Verbiest werkte al regelmatig samen met bouwheer Tans Group, en ook met aannemer Willy Naessens voerde het al innemende projecten uit. “De hechte samenwerking tussen die partijen was erg belangrijk om het beoogde resultaat binnen de strikte deadline te kunnen realiseren”, zegt Verbiest.


Bourdeaud’hui – Houten gevelbekleding

Het QC1-shoppingcenter in Hasselt is architecturaal zeker geen dertiende in een dozijn. Het is een esthetisch plaatje dat af is, onder meer dankzij de mooie gevelbekleding in Thermo Ayous, gerealiseerd door Bourdeaud’hui, dat al vijf generaties de reputatie van kwalitatief timmer- en schrijnwerkbedrijf geniet. Zaakvoerder Steffi Van der Linden: “Met onze 33 vaste medewerkers zijn we actief in heel België, en dit zowel voor de particuliere en professionele markt als de utiliteitsmarkt. Flexibiliteit is onze kracht: we bieden een brede waaier van diensten aan, in welke grootorde dan ook. Het is trouwens onze bedoeling om verder te evolueren van traditioneel schrijnwerk naar specialisatie in diversificatie. Daarnaast beschikken we over de technische kennis en kunde om specifiek en precies schrijnwerk te produceren en te plaatsen. Dat we twee jaar op rij de Schrijnwerkawards voor de categorie ‘Timmer- en schrijnwerk’ wonnen, bewijst dat we in elk project het onderste uit de kan halen.”

Bij QC1 plaatste Bourdeaud’hui de ruim 3.000 m² gevelbekleding in Thermo Ayous, inclusief de houten onderstructuur en de stukken om de gevelbekleding te laten aansluiten op de grote raampartijen. “Met dit nieuwe shoppingcenter hebben we ons bedrijf een plaatsje op de Limburgse markt kunnen geven, waardoor dit project voor ons een grote waarde heeft”, besluit Steffi Van der Linden.

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
Tans Group – Kolmont (Hasselt)

Architect
HVC Architecten (Hasselt/Keerbergen)

Hoofdaannemer(s)
Willy Naessens Industriebouw (Tessenderlo)

Waregem Business ParkElbeko Gent