QC1 Hasselt

De kenmerkende architectuur van QC1 vormt nu al enkele maanden een duidelijk herkenningspunt langs de Hasseltse Grote Ring.

02:23
12-02-2019

QC1 | Hasselt – Retailcenter op mensenmaat aan Grote Ring

Hasselt is sinds deze zomer een shoppingcenter rijker. Met QC1, gelegen langs de Singel en vlak bij het kanaal, wil de stad plaats bieden aan grote ketens die niet in het centrum terechtkunnen, zoals Albert Heijn en Action. De houten gevelbekleding verzacht de grootschaligheid van het gebouw en vermijdt het typische uitzicht van een ‘baanwinkel’.

QC1 Hasselt

QC1 is een van de nieuwe ontwikkelingen in de wijk tussen de Gouverneur Verwilghensingel en het Albertkanaal. Die wijk kreeg er de laatste jaren een aantal nieuwe blikvangers bij. Rik Van Com van HVC Architecten: “De beschikbare ruimte is per definitie beperkt op de Grote

Tekst: Jeroen Schreurs
Beeld: HVC Architecten
Participanten aan het woord

ETI Verbiest – Elektrische installatie

ETI Verbiest stond in voor de elektrische installatie in de algemene delen van het winkelcentrum. Het Genkse bedrijf plaatste onder meer twee hoogspanningscabines – één voor de algemene installatie en één voor de Albert Heijn-winkel, veruit de grootste huurder in het winkelpand. “De inkomruimte was het paradepaardje van de architect en moest dus ook op elektrotechnisch vlak perfect afgewerkt zijn”, zegt Tom Verbiest, projectleider voor QC1. “Het kwam met andere woorden aan op details zoals de mooi afgelijnde verlichting, die de architect bijvoorbeeld doortrok in de lijnen van de raampartijen.”

ETI Verbiest werkte al regelmatig samen met bouwheer Tans Group, en ook met aannemer Willy Naessens voerde het al innemende projecten uit. “De hechte samenwerking tussen die partijen was erg belangrijk om het beoogde resultaat binnen de strikte deadline te kunnen realiseren”, zegt Verbiest.


Bourdeaud’hui – Houten gevelbekleding

Het QC1-shoppingcenter in Hasselt is architecturaal zeker geen dertiende in een dozijn. Het is een esthetisch plaatje dat af is, onder meer dankzij de mooie gevelbekleding in Thermo Ayous, gerealiseerd door Bourdeaud’hui, dat al vijf generaties de reputatie van kwalitatief timmer- en schrijnwerkbedrijf geniet. Zaakvoerder Steffi Van der Linden: “Met onze 33 vaste medewerkers zijn we actief in heel België, en dit zowel voor de particuliere en professionele markt als de utiliteitsmarkt. Flexibiliteit is onze kracht: we bieden een brede waaier van diensten aan, in welke grootorde dan ook. Het is trouwens onze bedoeling om verder te evolueren van traditioneel schrijnwerk naar specialisatie in diversificatie. Daarnaast beschikken we over de technische kennis en kunde om specifiek en precies schrijnwerk te produceren en te plaatsen. Dat we twee jaar op rij de Schrijnwerkawards voor de categorie ‘Timmer- en schrijnwerk’ wonnen, bewijst dat we in elk project het onderste uit de kan halen.”

Bij QC1 plaatste Bourdeaud’hui de ruim 3.000 m² gevelbekleding in Thermo Ayous, inclusief de houten onderstructuur en de stukken om de gevelbekleding te laten aansluiten op de grote raampartijen. “Met dit nieuwe shoppingcenter hebben we ons bedrijf een plaatsje op de Limburgse markt kunnen geven, waardoor dit project voor ons een grote waarde heeft”, besluit Steffi Van der Linden.

Bouwen aan Vlaanderen partners

Waregem Business ParkElbeko Gent