Duurzaamheid was een cruciaal aandachtspunt bij de realisatie van Quartier Bleu. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat er enkele vooruitstrevende energiezuinige technieken zijn toegepast. Zo worden alle 430 appartementen en een vijftigtal handelszaken verwarmd en gekoeld via een ingenieuze KWO-installatie, die een uit de kluiten gewassen wijkenergienet op een stabiele temperatuur houdt.
Design & Build van een grootschalige geothermische energie-installatie? Het is een koud kunstje voor IFTech (Beringen), dat al in een erg vroeg stadium bij het Quartier Bleu-project betrokken werd. “De eerste proefboringen dateren al van tien jaar geleden”, herinnert directeur Raf Schildermans zich. “Nadien hebben we het detailontwerp en de bouw van de KWO-installatie voor onze rekening genomen. Het gaat om een open systeem met een zestal boringen tot op een diepte van 213 meter, waarbij we 225 m³ grondwater kunnen verpompen. In de centrale technische ruimte staan twee gigantische plaatwarmtewisselaars opgesteld. Zo kan er voor de volledige site circa 2,6 MW thermische energie opgewekt worden, die verdeeld wordt via een uit de kluiten gewassen wijkenergienet. Dit laatste is met behulp van onderstations gekoppeld aan de woonblokken en handelszaken. De bewoners en gebruikers van de Quartier Bleu-gebouwen beschikken over een individuele geothermische warmtepomp, waarmee ze hun ruimtes in de wintermaanden volledig autonoom kunnen verwarmen. In de zomermaanden kunnen ze het systeem dan weer aanwenden voor passieve koeling. De KWO-installatie zorgt voor een gasloze, groene manier van verwarmen en koelen, waarmee je tot 70 % CO2 bespaart in vergelijking met een conventioneel systeem. Voor Quartier Bleu betekent dat maar liefst 747 ton CO2 per jaar. Op het vlak van CO2-reductie, hernieuwbare energie en energiebesparing is de installatie van IFTech dus een grote meerwaarde.”
Hoewel het vrij uitzonderlijk is dat een KWO-installatie op een dergelijke grote schaal wordt toegepast, was IFTech niet aan zijn proefstuk toe. “In het Verenigd Koninkrijk hebben we al meerdere geothermische centrales geplaatst die telkens honderden appartementen voorzien van verwarming en koeling, en ook de verwarming en koeling van Turnova in Turnhout wordt op een gelijkaardige manier opgewekt”, legt Raf Schildermans uit. “Toch had Quartier Bleu enkele specifieke uitdagingen in petto. We hebben voor dit project niet enkel het grondwaterzijdige systeem opgebouwd, maar ook het daaraan gekoppelde wijkenergienet met alle afleversets. Parallel aan dit net hebben we ook een glasvezelnet aangelegd. Alle afleversets worden op die manier aan de centrale regelaar gekoppeld, waardoor de exploitant maximaal inzicht krijgt in de werking en het rendement van het geothermische systeem. Bovendien hebben we ook een koppeling gemaakt met het kanaalwater, aan de hand van een extra warmtewisselaar. Via
deze koppeling kan de energiebalans in de ondergrond te allen tijde in evenwicht gehouden worden.”