Platform voor de bouw
Retourbemaling voor bouwput aan de kust
Met een bemalingsdebiet van 30 tot 35 m³ water per uur en een gemiddeld lozingsdebiet van 1,6 m³/u wordt ruimschoots aan de gestelde voorwaarden voldaan.

Retourbemaling voor bouwput aan de kust

Het indrukwekkende nieuwbouwproject O’Sea in Oostende is een nieuwe fase ingegaan. Hiervoor werd Smeyers uit Zandhoven ingeschakeld. De specialist in retourbemaling staat in voor het op het gewenste niveau houden van het grondwaterpeil en voor een veilige, vlotte uitvoering van de bouwwerken. De expertise van het bedrijf kwam van pas om enkele uitdagende aspecten van deze opdracht te counteren.

Een goede, betrouwbare, krachtige en efficiënte bemaling is essentieel op de werf. Enerzijds om de arbeiders veilig en vlot te kunnen laten werken, anderzijds om zettingen van de grond – en het gebouw – te vermijden en opbarstend grondwater te voorkomen. Op basis van een voorafgaande studie en de verleende vergunning voert Smeyers op de werf van O’Sea een retourbemaling uit die het opgepompte water proportioneel terug in de bodem injecteert. 

Klasse 3-vergunning

Voor de bemalingswerkzaamheden van deze derde fase werd een klasse 3-vergunning bekomen. Dat deze werkzaamheden onder de minst hinderlijke activiteit voor mens en milieu vallen, is een rechtstreeks gevolg van het feit dat er vanaf het begin voor een bemalingsconcept met retourbemaling is geopteerd. “Het water dat we oppompen, injecteren we opnieuw in de grond, waardoor de impact op de omgeving tot een minimum beperkt wordt”, legt operational manager Bert Creve uit. “Zeker op deze locatie aan de kust is dat een belangrijk gegeven. Het is namelijk cruciaal om het grensvlak tussen zout en zoet water zo weinig mogelijk te verstoren.” Tegelijk voorkomt een retourbemaling de verplaatsing of verspreiding van eventuele bodemverontreiniging en het optreden van zettingen in de omgeving. 

Op basis van een voorafgaande studie en de verleende vergunning voert Smeyers een retourbemaling uit op de werf van O’Sea.

Het team van Smeyers voert deze retourbemaling volledig uit op de eigen projectsite van O’Sea en voorziet een werking van 105 dagen. Met een bemalingsdebiet van 30 tot 35 m³ water per uur en een gemiddeld lozingsdebiet van 1,6m³/u wordt ruimschoots aan de gestelde voorwaarden voldaan. “Een nauwkeurige voorstudie geeft uitsluitsel over de benodigde capaciteit. Voor deze werf heeft onze eigen studiedienst de aannames nauwkeurig nagerekend en verder op punt gesteld. Precies daarom raden we klanten altijd aan om ons vanaf het begin te betrekken, zodat we echte maatoplossingen kunnen uitwerken. We denken graag mee na in functie van het meest geschikte concept en de beste aanpak voor het project in kwestie”, benadrukt Bert Creve.

Na opbouw van de retourbemaling stopt het niet voor Smeyers. Gedurende de volledige werffase blijven de experts sterk betrokken. Ze gebruiken slimme realtimetechnologie en betrouwbare tools voor de 24/7-opvolging en -bewaking van de bemaling vanop afstand. De ingestelde parameters worden voortdurend in kaart gebracht. Overschrijden ze bepaalde alarmdrempels, dan grijpt Smeyers snel in. Dit garandeert een betrouwbare uitbating.

Doorgroeien naar totaalprojecten

Ondertussen maakt Smeyers twee jaar deel uit van de Aertssen Group. Hun diensten vullen elkaar prima aan. Smeyers heeft expertise aan boord voor bronbemalingstechnieken, waterwinning en geothermie. Aertssen Infra biedt dan weer een brede waaier van diensten zoals asbestverwijdering, grond-, afbraak-, sanerings- en waterbouwwerken, wegeniswerken en groenaanleg aan. Bert Creve: “Door de krachten te bundelen, groeien we steeds meer richting totaalprojecten. We kunnen het hele traject uitvoeren binnen onze eigen groep, van voorstudie tot uitvoering van de volledige bouwput. Voor klanten is dat een grote troef, die we de komende jaren sterk willen uitbouwen en verder in de markt willen zetten.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details