Revor Group

De keuze voor beton en glas wordt verzoend met een energiezuinig karakter dankzij de doorgedreven isolatie van de muren, het dak en de ramen.

02:07
20-02-2019

Revor Group | Kuurne – Nieuwe productiesite centraliseert specialisaties

Liefst 50.000 vierkante meter. Zo groot is de nieuwe productiesite van Revor Group. De producent van matrassen en boxsprings brengt er zijn merken samen onder één dak. “We creëren een aangenaam werkklimaat en houden onze opties open voor toekomstige optimalisatie en automatisatie”, klinkt het.

Revor produceerde tot voor kort in Ingelmunster en Meulebeke. Naast plaatsgebrek was centralisatie de grootste drijfveer om op zoek te gaan naar een nieuwe uitvalsbasis. Die zoektocht leidde naar de Pradosite in Kuurne, een bedrijventerrein van 100.000 vierkante meter. “We konden de helft daarvan kopen voor onze nieuwe vestiging”, zegt operations manager Gunther Hombecq van Revor.

Tekst: Stephanie Demasure
Beeld: Revor Group
Participanten aan het woord

Climawest – Energiezuinige verwarmingstechnieken

Grote productiehallen op een efficiënte manier verwarmen? Dat vraagt om moderne technieken. Niet toevallig klopte Revor aan bij Climawest, een HVAC- en verwarmingsspecialist met een hart voor zuinige en duurzame oplossingen. Climawest installeerde de verwarming, ventilatie, perslucht en het sanitair in de nieuwe productievestiging, en dat in twee fases – te beginnen bij het gerenoveerde gedeelte. “In de kantoren zijn warmtepompen actief, die ook als koeling kunnen fungeren. Een erg energiezuinig systeem. Per kilowatt elektriciteit wordt vier kilowatt verwarmingsenergie geproduceerd”, zegt projectleider Dimitrios Bantas.

In de fabriek waar de naaisters zitten, zorgen zwarte buisstralers voor een gewenst zonecomfort in de grote productieruimte. Goed voor een direct warmtegevoel en een aangename werkomgeving. Condenserende luchtverhitters op aardgas verwarmen de stockageruimtes. Opnieuw een zuinige keuze.

Een jaar later volgde de tweede fase, in de nieuwbouw. Naast luchtverhitters en stralingswarmte is vooral de accumulatieve verwarming daar de sterkhouder. Die verwarmt zowel de bureaus aan de noordkant als aan de zuidkant. Dimitrios Bantas: “We voorzagen een extra terugkoppeling om het warmteverschil slim op te vangen. In plaats van de koude restlucht uit de noordkantoren af te voeren, gebruiken we die voor koeling van de zuidkantoren.” Alles is vanop pc of tablet te regelen via een centraal besturingssysteem.

Climawest plaatste ook een ventilatiesysteem, dat de afgezogen warme lucht recupereert voor de opwarming van de verse ingeblazen lucht. Het resultaat is een zuinig geheel: precies wat de bouwheer voor ogen had. Het volledige project heeft een verwarmingscapaciteit van 2,5 megawatt op aardgas, en voor de burelen een totaal warmtepompvermogen van 166 kilowatt. De ventilatiesystemen D (met warmterecuperatie) hebben een totaaldebiet van 15.000 m³/h.


Aannemingen Bosschaert – Grondwerken, betonvloeren en omgevingsaanleg

Dat een industriële site van bijna drie hectare gigantische volumes grondverzet met zich meebrengt, is logisch. Als de timing al bij de aanvang van het bouwproject uitloopt, is de uitdaging des te groter. Gelukkig beschikt Aannemingen Bosschaert over ervaren personeel en voldoende eigen middelen om zich flexibel op te stellen.  “Na een valse start door bijkomend archeologisch onderzoek in mei 2017 konden we in oktober echt van start gaan”, zegt werfleider Koen Vanderdonckt. “Op nauwelijks een maand tijd groeven we 13.000 m³ af, stabiliseerden we 10.000 m³ grond en brachten we 10.000 m³ steenslag aan.” Zo bracht het familiebedrijf het project grotendeels terug op schema.

Dankzij een vlotte samenwerking met de architect en de hoofdaannemer voerde Bosschaert de naadloze betonvloeren uit tijdens de afwerking van de ruwbouwwerken. Zo werkte het de resterende vertragingen weg. Voorts stond het in voor de plaatsing van een ondergronds bufferbekken – ter plaatse gestort in beton – en circa 1 hectare omgevingsaanleg, inclusief 3.000 meter buizen en 2.000 meter borduren. Allemaal ruim voor de afwerking van de gebouwen. “Die brede ervaring maakt van Bosschaert een echte totaalpartner”, concludeert Koen Vanderdonckt.

Bouwen aan Vlaanderen partners

Residentie Skyfall De Panne