Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Rozendreef, Aalst | Stijlvol wonen in sociale appartementen

Heel wat sociale woningen in Vlaanderen zijn verouderd en bieden bijgevolg niet het energetische comfort dat vandaag vereist is. Ook het appartementencomplex aan de Rozendreef 167 in Aalst was in ditzelfde bedje ziek. Een intensieve make-over bracht echter soelaas én zelfs extra huisvesting. Het sociale appartementencomplex, dat dateert uit 1981, had zijn beste tijd wel […]

dsc_0221-kopieren

12 april 2019 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Heel wat sociale woningen in Vlaanderen zijn verouderd en bieden bijgevolg niet het energetische comfort dat vandaag vereist is. Ook het appartementencomplex aan de Rozendreef 167 in Aalst was in ditzelfde bedje ziek. Een intensieve make-over bracht echter soelaas én zelfs extra huisvesting.

Het sociale appartementencomplex, dat dateert uit 1981, had zijn beste tijd wel gehad. Omdat er ook chape met asbestlijm en enkele asbestplaten aanwezig waren, werd er besloten om de constructie tot op het betonnen skelet af te breken. “Enkel de vloerplaat met kolommen is behouden”, aldus Jurgen Voorspoels van PIT Antwerpen, dat de make-over via onderaannemers realiseerde. “Beide kopgevels zijn verbreed met een eigen fundering en aan de bestaande constructie met acht bouwlagen gekoppeld. Hierdoor stijgt de benutbare oppervlakte naar 5.280 m², wat ons toeliet om het aantal appartementen op te trekken van 48 naar 61 units én op het gelijkvloers ook nog een winkelruimte van circa 58 m² te voorzien.”

Eenvoudige, maar smaakvolle afwerking

Eiffage PIT

Een borstwering in wit staal garandeert de veiligheid en geeft het gebouw tegelijkertijd
een pittige uitstraling.

 

De nieuwe en oude gedeeltes zijn gelijkaardig ingevuld met binnenwanden in gyproc en buitenwanden in Ytong-metselwerk. De verdiepingsniveaus zijn afgewerkt met een combinatie van witte crepi en aluminium buitenschrijnwerk. Het gelijkvloers is bekleed met witte betonpanelen met een antigraffitilaag. De bewoners kunnen nu ook genieten van het zonnetje, want elk woonunit kreeg een vrij groot terras in wit architectonische beton. Een borstwering in wit staal garandeert de veiligheid en geeft het gebouw tegelijkertijd een pittige uitstraling.”

Dakvernieuwing met uitdagingen

Eiffage PIT

Aan de binnenzijde zijn de appartementen heringericht volgens de meest recente normen inzake isolatie en brandveiligheid

 

Aan de binnenzijde zijn de appartementen heringericht volgens de meest recente normen inzake isolatie en brandveiligheid. “Hoewel ze op een traditionele manier verwarmd worden (met gas), zal de energierekening aanzienlijk lager liggen”, vertelt Jurgen Voorspoels. “De bouwheer koos immers voor een collectieve hoogperformante condensatieketel, in combinatie met een individuele verdeling door middel van satellietsystemen. De technieken zijn ondergebracht in een technisch lokaal onder het dak.

Eiffage PIT

De nieuwe en oude gedeeltes zijn gelijkaardig ingevuld met binnenwanden in gyproc en buitenwanden in Ytong-metselwerk.

 

Dit laatste is trouwens ook volledig vernieuwd met EPDM en een laag van 14 cm PIR-isolatie. Wellicht was dit de grootste uitdaging in het project. Drie telecomoperatoren en drie radiozenders hebben er immers een zendmast die te allen tijde operationeel moesten blijven.”

Eindresultaat met reële meerwaarde

Eiffage PIT

De bewoners kunnen nu ook genieten van het zonnetje, want elk woonunit kreeg een vrij groot terras in wit architectonische beton.

 

Het project was een kolfje naar de hand van PIT Antwerpen (onderdeel van de Eiffage groep). De onderneming specialiseert zich immers in de renovatie van sociale woningbouwcomplexen en de modernisering van appartementen voor verschillende huisvestingsmaatschappijen in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “Technisch gezien beperkten de uitdagingen zich tot de normale gang van zaken in dergelijke projecten”, legt Jurgen Voorspoels uit. “De deadline was echter enorm strak omdat de bewoners tijdelijk elders moesten verblijven. Vandaar dat we de renovatie in twee fases hebben uitgevoerd. Eerst hebben we een derde van het gebouw gerenoveerd, met als resultaat dat er nadien al 23 appartementen klaar waren en dat de meeste oorspronkelijke bewoners opnieuw naar huis konden. Vervolgens zijn we met het grootste gedeelte gestart, dat normaal gezien dit voorjaar zal worden opgeleverd. Alle werken verlopen erg vlot. Het eindresultaat zal vast en zeker een meerwaarde betekenen voor de buurt. En uiteraard ook voor de bewoners, die een comfortabel stekje zullen hebben in een toekomstgericht gebouw met standing. Dankzij de strakke architectuur ziet het er immers niet langer uit als een sociaal wooncomplex, maar als een smaakvol pand waar het aangenaam vertoeven is.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%