Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Rust en ruimtelijke eenvoud in gloednieuw kantoorgebouw

B_Axxi-1
Het gebouw profiteert van het ruime terrein met plaats voor groen, verpozing en parkeergelegenheid.

Tekst | Kris Vandekerckhove

Beeld | bildt / Claeys

9 november 2022 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

Begin 2022 verhuisden zaakvoeder Mieke Vanneste en haar dochter Charlotte Vanlerberghe samen met alle medewerkers van boekhoudkantoor Axxi naar hun nieuwe kantoorgebouw langs de Brugsesteenweg in Kuurne. Door de ligging langs de drukke verbindingsweg tussen Kortrijk en Brugge profiteert het gebouw van een goede zichtlocatie, wat de commerciële doelstelling van het ambitieuze boekhoudkantoor zeker ten goede zal komen. Tegelijk beschikt het ambitieuze bedrijf over een ruim terrein met plaats voor groen, verpozing en parkeergelegenheid.

Er is maximale zichtbaarheid en de achterliggende tuinzone wordt optimaal afgeschermd van geluidsoverlast.

Het geheel werd ontworpen in nauwe samenwerking met bildt. architecten, L.A.B.E.A.U. structuurstudies, landschapsontwerper Studio Verde, bouwonderneming Claeys uit Passendale en Enjoy Concrete. Het gebouw is vormgegeven als een compact, rechthoekig volume van twee bouwlagen dat met de lange gevel naar de steenweg is gericht. Daardoor is er maximale zichtbaarheid en wordt de achterliggende tuinzone maximaal afgeschermd van geluidsoverlast. Centraal in het volume is een patio voorzien die op elke verdieping het centrum van het gebouw vormt, inclusief een grote ‘uienboom’ als eyecatcher. De patio maakt op de verdieping connectie met de voorgevel, waardoor deze boom ook goed zichtbaar is vanop de steenweg. Aan de tuingevel is een grote opening voorzien om tuin en patio met elkaar te verbinden. Hier profiteert de eet- en verpozingsruimte optimaal van.

In het verlengde van het exterieur werd ook het interieur ontworpen door de architect.

Mooi licht- en schaduwspel

Het gebouw dankt zijn karakter – met een exoskelet van geprefabriceerd beton – aan de strakke structuur. De openingen voor de toegangen aan de straat- én de tuinzijde zijn de enige uitzonderingen en daardoor erg opvallend aanwezig. De betonstructuur heeft een bijzondere vormgeving met afgeschuinde en lichtjes uitstekende kolommen. Jonas Van de Walle, ingenieur-architect bij bildt. architecten: “Het mooie licht- en schaduwspel dat daaruit voortvloeit maakt dit gebouw zeer bijzonder. Gedurende de dag heeft het gebouw een wisselend uiterlijk dat mee-evolueert met de zonnestand en ook ’s avonds krijgt het een bijzondere uitstraling dankzij de grondverlichting.”     

Zowel buiten als binnen is veel zichtbaar beton gebruikt.

Omzichtig met beton

Laurens Decorte, projectleider bij Claeys Bouwonderneming: “We spitsen ons toe op specialere, ingewikkelde projecten. In dit geval is er zowel buiten als binnen veel zichtbaar beton gebruikt – vervaardigd door Enjoy Concrete. Maar het bijzondere aan dit gebouw is de dragende structuur. Die wordt gevormd door de betonnen buitenmuren, spitsvormige kolommen en balken onder en boven de ramen die duidelijk zichtbaar zijn. Dus dan weet je dat je zeer omzichtig te werk moet gaan. Een kolfje naar onze hand!”     

De dragende structuur wordt gevormd door de betonnen buitenmuren, spitsvormige kolommen en balken onder en boven de ramen die duidelijk zichtbaar zijn.

Geconcipieerd van a tot z

De structuur is technisch verfijnd door de detaillering en integratie van waterafvoeren in de kolommen en lijsten. Hierdoor wordt vervuiling van het beton op lange termijn tegengegaan. Het gebouw is complex in zijn eenvoud. Ook op het vlak van schrijnwerkdetaillering en integratie van technische installaties werd alles in het werk gesteld om de ruimtelijke eenvoud en rust te bewaken. Jonas Van de Walle: “De bouwheer gaf dit project de kans om van a tot z geconcipieerd te worden. Daarom werd, in het verlengde van het exterieur, ook het interieur door ons ontworpen. Een doorgedreven kleurenpalet met groene basistoon werd consequent doorgetrokken in de vormgeving. Zo was er de mogelijkheid om met alle elementen op elkaar in te spelen en de volledige waaier aan materialen uit te puren. Groen gebeitste multiplex werd als basismateriaal uitgespeeld tegen natuursteenaccenten en brons-messingdetails.”    

Op het vlak van schrijnwerkdetaillering werd alles in het werk gesteld om de ruimtelijke eenvoud en rust te bewaken.

Enjoy Concrete – Architectonisch prefabbeton

Enjoy Concrete is een trendsettende specialist in hoogkwalitatieve, geprefabriceerde betonelementen in architectonisch beton. Gezien zijn innovatieve mentaliteit, flexibiliteit en ervaring met hoogstaande architectuurprojecten was het bedrijf uit Veurne de ideale partner voor het uitdagende kantoorgebouw van Axxi. Maarten Durnez, sales engineer bij Enjoy Concrete: “In dit zeer mooi ontworpen project zaten veel verschillende elementen die met elkaar moesten worden verbonden. Alle kolommen zijn bijvoorbeeld vijfhoekig. Een sterk staaltje architectuur en bovendien een opdracht die wel enige finesse vereist. Onze belangrijkste afzetmarkt is kantoor- en appartementsbouw. Maar als een van de enige spelers met een specialisatie in architectonisch beton werken we ook graag mee aan minimalistische villabouw. Op dit gebied zijn er namelijk nog heel wat mogelijkheden. Zo kunnen we al eens onze grenzen verleggen of een nieuwe methodiek introduceren. In samenspraak met bouwheer en architect, dat spreekt voor zich. In dit geval werden we gecontacteerd door hoofdaannemer Claeys omdat we ondertussen de marktreferentie zijn voor grijs glad architectonisch beton. Ook de timing was op zijn minst strak te noemen, zeker als je de forse voorafgaande studie meerekent. Maar bij Enjoy Concrete gaan we geen uitdaging uit de weg!”

Develtere – HVAC & sanitair

Develtere heeft ondertussen meer dan vijftig jaar ervaring op de teller als het gaat om sanitair en HVAC in industrie en kantoorgebouwen. Het bedrijf uit Roeselare heeft een team met ‘poer, pit en goeste’ en één missie: ieder project binnen de vooropgestelde termijn afwerken. Frederik Verslype, projectingenieur bij Develtere: “Voor het kantoorgebouw van Axxi zocht studiebureau Qomfo Engineering uit Hooglede een HVAC-partner die in een vrij korte periode het een en ander kon realiseren. Door de regelmatige samenwerkingen met dit ingenieursbureau én het feit dat we ons helemaal thuis voelen in dergelijke projecten was dit een kolfje naar onze hand. Dit specifieke kantoorgebouw had een ijswatermachine (100 kW) nodig. Daarbij loopt er gekoeld water door klimaatplafonds (Interalu). De afkoeling is per kantoor te regelen. Voorts installeerden we ook een gebouwbeheersysteem, waarmee onder andere de verlichting, verwarming en zonwering kan worden aangestuurd.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Axxi (Kuurne)
  • Architect bildt. architecten (Roeselare)
  • Hoofdaannemer(s) Claeys (Passendale)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details