Platform voor de bouw
Siniat biedt verhoogd akoestisch comfort met CREATEX en Siniat dB-gipsplaten
In deze tandartspraktijk creëert de CREATEX een optimale akoestiek.

Siniat biedt verhoogd akoestisch comfort met CREATEX en Siniat dB-gipsplaten

Dat een aangename akoestiek belangrijk is voor het comfort van een ruimte, moet Siniat geen twee keer gezegd worden. De fabrikant produceert geluidsabsorberende en -isolerende platen die aan iedere nood beantwoorden. Daarbij wordt steeds rekening gehouden met de technologie en het plaatsingsgemak voor de installateurs. Zo werkt Siniat aan akoestisch comfort voor iedereen. 

Siniat is fabrikant van materialen in droge afbouw, zoals gipsplaten, gipsblokken en voegmiddelen. Het team is gekend voor zijn expertise inzake technische platen voor onder meer akoestiek, brand en vocht. Siniat vormt samen met Promat, fabrikant van brandwerende platen, de afdeling Etex Building Performance van Etex Group. Met CREATEX en de Siniat dB-gipsplaat komen ze tegemoet aan de vraag naar verhoogd akoestisch comfort voor elk project. Door geluid te absorberen of net af te stoten.

Door de gefreesde V-rand lopen de perforaties mooi door.

Geluidsabsorberende plafondplaat 

De CREATEX-gipsplaat is een geluidsabsorberende plafondplaat die met perforaties geluidsgolven opvangt en de lucht zuivert. “Dat is interessant om echo te vermijden in openbare ruimtes, zoals wachtzalen of gangen in ziekenhuizen, scholen of hotels”, vertelt Toon Plompen, productmanager bij Siniat. “Daar staat niet veel materiaal om het geluid op te pikken, maar voor de mensen die er komen, wil je toch een aangename akoestiek creëren. Achter de plaat zit een vlies dat het geluid opneemt. Over het algemeen geldt: hoe meer perforaties, hoe beter de geluidsabsorptie. De perforaties zijn bovendien beschikbaar in ronde en vierkante vorm, in verschillende groottes en patronen. Zo kan de architect kiezen uit zeven mogelijke types die aansluiten bij het ontwerp.”

Door de CAPT’AIR-technologie vervult CREATEX een luchtzuiverende functie. De plaat absorbeert slechte stoffen in de lucht (formaldehydes) en neutraliseert ze. Bovendien kunnen de platen door de gefreesde V-rand zo goed als naadloos geplaatst worden. “Daardoor lopen de perforaties mooi door, wat zowel architecturaal interessant is als een optimaal plaatsingsgemak biedt aan de installateur.” Tot slot is er op de CREATEX al een primer aangebracht, waardoor de schilder dan weer tijd bespaart. 

Geluidsisolerende wand

Wie geluid net wil afstoten in plaats van het te absorberen, kiest beter voor een Siniat dB-gipsplaat. Die is bestemd voor de akoestische isolatie van woon- en werkruimtes om geluidshinder uit naastgelegen ruimtes tegen te gaan. Ook die plaat kent enkele unieke sterktes. Toon Plompen: “De Siniat dB-plaat garandeert een verschil tussen 9 en 10 decibel in vergelijking met een standaardwand. Als je bedenkt dat mensen elke 3 tot 10 decibel als een verdubbeling in geluidsniveau ervaren, wordt duidelijk hoe aanzienlijk dit effect is.” De Siniat dB heeft bovendien een hogere densiteit dan andere isolatieplaten op de markt, met meer gips en vezel. Die extra massa geeft de plaat onder andere een verhoogde akoestische weerstand.

Net zoals CREATEX laat de Siniat dB een eenvoudige plaatsing toe. “De manier waarop installateurs wanden opbouwen blijft dezelfde. Enkel het type gipsplaat verschilt. Met exact hetzelfde werk ontstaat er zo toch een extra stukje comfort.” De geluidsisolerende gipsplaat kan perfect fungeren als voorzetwand van buitengevels in stedelijke woningen of als scheidingswand in appartementsblokken. “In drukke steden willen mensen geluid van buitenaf vermijden. In flats en hotels wordt de plaat vaak tussen kamers geplaatst of tussen de gang en de woonruimte. Ze biedt dus een voordelige akoestiek die bijdraagt aan een optimaal wooncomfort.” 

Geluidsabsorptie in de hal van het VEN-hotel in Amsterdam. (Beeld: Katja Effting)

Akoestisch comfort

Beide platen van Siniat staan op hun eigen manier in voor het akoestisch comfort van een ruimte: echo vermijden of geluid weren. CREATEX werd onder andere al gebruikt in een tandartspraktijk, een ziekenhuis en een instelling voor kinderpsychiatrie. “Installateurs zijn zeer tevreden over het plaatsingsgemak van beide platen”, vertelt Toon Plompen. “Hiermee bewijzen we dat Siniat op een eenvoudige manier kan bijdragen aan het comfort van een woning en een bezoeker in een ruimte, zonder ons daarvoor in allerlei bochten te moeten wringen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details