Platform voor de bouw
Snellere energietransitie dankzij integraal energiebeheer
In een vliegtuighangar in Melsbroek speelt Equans kort op de bal in opdracht van de Belgische luchtmacht, die erg begaan is met het optimaliseren van het energieverbruik.

Snellere energietransitie dankzij integraal energiebeheer

Willen we tegen 2050 in een CO2-neutrale wereld leven, dan is het dringend tijd om maximaal in te zetten op een duurzame en klimaatbestendige toekomst. Sommige gebouweigenaars en -beheerders beschikken echter niet over de vereiste knowhow en/of zien het niet zitten om hier de nodige tijd, moeite en – letterlijk en figuurlijk – energie in te steken. Gelukkig kunnen ze terecht bij Equans Belgium, dat desgewenst het volledige energiebeheer op zich neemt, inclusief onderhoud en exploitatie van de technische installaties. “Zo combineren we verschillende voordelen – volledige ontzorging, lagere energiekosten, een reductie van de CO2-uitstoot én meer comfort – in een ruime variatie aan gebouwen: van vakantiewoningen en overheidsgebouwen tot busstelplaatsen, zwembaden en vliegtuighangars”, aldus energieconsultant Bart Marquebreucq.

Europa is formeel: het energieverbruik en de CO2-uitstoot moeten drastisch naar omlaag. Meten is weten, dus om hun energieverbruik in kaart te brengen, gaan heel wat overheden, bedrijven en gebouwbeheerders aankloppen bij Equans, dat hen via slim energiemanagement (EMS) ondersteunt bij hun energietransitie. “Een goed voorbeeld hiervan is de Hoge Rielen in Kasterlee, een jeugdverblijfsdomein van de Vlaamse overheid. Dit telt zestig gebouwen, waaronder een hostel, restaurant, theater, een verblijfsgebouw, twee woningen, loodsen … Wij verzamelen alle data die te maken hebben met energie en visualiseren ze op een overzichtelijk platform. Ook het beheer van de meters, de IT-infrastructuur en de bijbehorende software behoort tot ons takenpakket. Bijzonder is dat de opdrachtgever, de Vlaamse overheid, eveneens een bidirectionele koppeling met het reservatiesysteem wilde, zodat het energie- en waterverbruik rechtstreeks kan worden doorgerekend. Voor de huurders is dat een stimulans om zuinig te zijn, terwijl beheerders snel bepaalde lekken of anomalieën kunnen detecteren, zowel voor heel het vakantiepark als voor ieder gebouw afzonderlijk. Dit proces wordt integraal in goede banen geleid door verschillende diensten binnen Equans”, legt Bart Marquebreucq uit.

In de Hoge Rielen in Kasterlee verzamelt Equans alle data die te maken hebben met energie. Deze worden bovendien gevisualiseerd op een overzichtelijk platform.

EPC-contracten

Vaak gaat Equans nog een heel stuk verder dan monitoren en analyseren. Klanten die tuk zijn op volledige ontzorging kunnen opteren voor een energieprestatiecontract. “Op basis van een doorgedreven audit, waarbij we het energieverbruik en de bestaande infrastructuur grondig onder de loep nemen, formuleren we concrete doelstellingen, die we vervolgens realiseren aan de hand van energiebesparende maatregelen. Het gaat zowel om quick wins – gebruikersgedrag aanpassen, bestaande installaties beter inregelen, overgedimensioneerde installaties vervangen door efficiëntere alternatieven … – als (een combinatie van) vooruitstrevende duurzame ingrepen”, vertelt Bart Marquebreucq. “Een van de eerste EPC-contracten die we afsloten, was met Stad Geel, waar we onder meer WKK-installaties plaatsten en inzetten op de aanleg van een warmtenet. Van studies over uitvoering tot energiemonitoring en installatiebeheer: alles is in handen van Equans, tot en met een deel van de financiering. Aangezien het om een prestatiecontract gaat, is daar tevens een garantie aan gekoppeld: als het vooropgestelde percentage energiebesparing niet gehaald wordt, passen we het verschil bij. We volgen alles zeer strikt op, zodat we meteen kunnen bijsturen waar nodig. Een belangrijk extra voordeel van onze EPC-contracten is dat niet enkel de energie-efficiëntie van onze klanten erop vooruitgaat (inclusief reductie van energiekosten en CO2-uitstoot), maar dat ook hun comfort er wel bij vaart.”

In het kader van een DBFM-overeenkomst beheert Equans al meer dan acht jaar een reeks stelplaatsen van De Lijn.

DBFM-projecten

Een derde contractvorm die Equans graag toepast in het kader van energiebeheer is DBFM. “Zo beheren we al meer dan acht jaar een reeks stelplaatsen van De Lijn. In Leuven hebben we bijvoorbeeld een geothermische installatie en extra hoogspanningscabines voor het opladen van elektrische bussen geplaatst. We zijn nauw betrokken bij alles wat er gebeurt op die site, inclusief maandelijkse rapportages. Ook de technische installatie en het elektriciteits-, water-, en gasverbruik van verschillende zwembaden van Sportoase volgen we op in het kader van een DBFM-contract. Hetzelfde geldt voor een vliegtuighangar in Melsbroek, waar we kort op de bal spelen in opdracht van de Belgische luchtmacht, die erg begaan is met het optimaliseren van het energieverbruik. Tot slot voeren we eveneens losstaande audits uit, onder meer in het kader van de nieuwe EPC NR-regelgeving. Om maar te zeggen: onze scope is erg ruim. Maar ondanks die variatie aan projecten en contracten is er wel één belangrijke rode draad: overal dragen we meer dan ons steentje bij aan de energietransitie, die dankzij onze inbreng sneller en efficiënter kan worden doorgevoerd. Een win-win-winsituatie voor onszelf, onze klanten én de planeet!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details