Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Sport en ontspanning op topniveau dankzij ingrijpende modernisering

Door de uniforme gevelbekleding en de fraaie omgevingsaanleg ontstond één groot, harmonieus geheel.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Kristof Mariën

16 januari 2023 Leestijd 10 minuten

Deel dit artikel

Goed nieuws voor Geelse sportliefhebbers, want sinds dit najaar kunnen ze zich opnieuw uitleven in sportcentrum Axion. Het verouderde complex kreeg een grondige opknapbeurt en werd bovendien uitgebreid met extra sport- en ontspanningsfaciliteiten. Deze laatste zijn eveneens toegankelijk voor de studenten van de Thomas More-hogeschool, die er net als in het verleden fuiven kunnen organiseren. Het mag duidelijk zijn: ‘Axion 2.0’ biedt voor ieder wat wils …

De nieuwbouw omvat onder meer een omnisportzaal en een vaste tribune voor circa driehonderd toeschouwers.

Van aftandse sporthal tot volwaardig sport- en recreatiecentrum: dat is het verhaal van het Axion-complex in een notendop. Het bestaande gebouw was tot op de draad versleten en voldeed niet meer aan de energetische en functionele noden, wensen en eisen. Bovendien was de Geelse bevolking al langer vragende partij om de sportieve en recreatieve mogelijkheden te verruimen, net als de aanpalende Thomas More-hogeschool. AGB Sport en het Geelse stadsbestuur opteerden dan ook voor een ambitieus renovatie- en uitbreidingsproject, dat gerealiseerd werd volgens de Design & Build-formule. 

Archiles architecten, dat een onvervalste thuismatch speelde, sloeg de handen in elkaar met het Nederlandse ZJA architecten. “We hebben vanaf het prille begin intensief samengewerkt, waarbij ZJA kon bogen op een uitgebreide ervaring in de realisatie van grotere sportcomplexen en wij de link legden met de plaatselijke besturen en de lokale wetgeving”, vertelt Luk Segers, architect-oprichter bij Archiles architecten. “Dankzij onze complementariteit konden we de concepten en ontwerpen voortdurend bijsturen en optimaliseren. Ook de uitvoering, die plaatsvond in volle ‘covidstorm’ en die in goede banen werd geleid door Vanhout.pro, volgden beide bureaus van nabij op. Daarbij was het uiteraard een enorm voordeel dat wij snel de nodige controles en vaststellingen op de werf konden doen. Om toch ergens een taakverdeling tussen beide bureaus af te spreken, zorgde Archiles architecten voor al wat met het exterieur van het sportcentrum te maken had (gevels, volumetrie, omgevingsaanleg …), terwijl ZJA de interieurvormgeving voor zijn rekening nam.”

Sportcentrum Axion herbergt ook een aparte vleugel met vier nieuwe squashvelden en een afzonderlijke toeschouwerszone.

Capaciteit verdrievoudigd

De opdracht voor het bouwteam was tweeledig: enerzijds de oude sporthal renoveren – met de uitdrukkelijke eis dat ze net als in het verleden ook moest kunnen blijven fungeren als fuifzaal (hoofdzakelijk voor studenten-TD’s) – anderzijds een tweede grote sportzaal bouwen op de aanpalende Thomas More-campus. “We zijn gestart met de realisatie van de nieuwbouw. Deze meet 32 op 53 meter en omvat onder meer een omnisportzaal met faciliteiten voor basket, volleybal, handbal, minivoetbal en badminton, inclusief de gebruikelijke logistieke accommodatie (kleedkamers, scheidsrechterslokalen, sanitair …) en een vaste tribune voor circa driehonderd toeschouwers. Bovendien is er op de verdieping een zeer ruime, opdeelbare polyvalente ruimte ingericht, die over alle nodige voorzieningen voor het organiseren van businesslunches en andere feestelijkheden beschikt. Ze sluit aan op de toeschouwerstribune en biedt een mooi uitzicht op de nieuwe sporthal”, legt Luk Segers uit. 

De oude inkom, de cafetaria en de squashboxen maakten onder meer plaats voor een gevechtssportzaal.

“Nadien is de bestaande sporthal uitgerust met een nieuw dak, dakisolatie, een nieuwe vloer en aangepaste technieken. De oude inkom, de cafetaria en de squashboxen maakten plaats voor een gevechtssportzaal, een danszaal met parketvloer, een aparte vleugel met vier nieuwe squashvelden en een afzonderlijke toeschouwerszone. Tot slot zijn er op vraag van Thomas More nog een gelijkvloerse fitness en een bijbehorende horecaruimte geïntegreerd, die rechtstreeks toegankelijk zijn via de studentencampus. Dit alles zorgt ervoor dat de sportieve capaciteit van het Axion-complex verdrievoudigd is.” 

Doordachte fasering

Een bijzondere randvoorwaarde was dat de sportactiviteiten moesten kunnen blijven doorgaan gedurende de realisatie van de uitgestrekte nieuwbouw. Vandaar dat de architecten het concept voor het sportcentrum zo uitwerkten dat de bestaande sporthal nog een tijdje in gebruik kon blijven, zodat de lokale sportverenigingen niet hoefden uit te wijken naar een andere locatie. “Tussen de oude en de nieuwe sporthal werd een brede ‘corridor’ aangelegd. Zo kon de nieuwbouw opgetrokken worden zonder de toegankelijkheid van de bestaande sporthal en de veiligheid van de gebruikers in het gedrang te brengen. De studenten van Thomas More organiseerden zelfs ‘megafuiven’ met meer dan 1500 bezoekers in die periode. Na deze eerste fase, die een jaar in beslag nam, zijn we naadloos overgeschakeld op de renovatiewerken en de realisatie van de horeca- en fitnessruimte, de gevechtssport- en danszaal en de nieuwe squashvelden. Die tweede fase duurde acht maanden. Tot slot is de corridor omgevormd tot een ruime inkomhal”, licht Luk Segers toe.

Om het vooropgestelde budget niet te overschrijden, kozen de architecten uitdrukkelijk voor een sobere, functionele vormgeving.

Om het vooropgestelde budget niet te overschrijden, kozen de architecten uitdrukkelijk voor een sobere, functionele vormgeving. “Desondanks is de setting zonder meer imposant, want door de uniforme gevelbekleding en de fraaie omgevingsaanleg ontstond één groot, harmonieus geheel”, vindt Segers. “De constructieve en positieve houding van alle betrokken partijen heeft tot een mooi eindresultaat geleid. Het volledige Design & Build-traject is bijzonder vlot verlopen. De directe communicatie met de aannemer bood heel wat voordelen, onder meer bij het maken van economisch verantwoorde materiaalkeuzes en het bepalen van de uitvoeringsmethodes. Door al in de (voor)ontwerpfase de nodige knopen door te hakken, kon het project veel sneller tot stand komen, vermits het goedkeuren van materiaalfiches en bouwkundige details flink beperkt werd tijdens de uitvoering. De plechtige opening op 9 december was een mooie bekroning voor ons harde werk!”   

Studie10 ingenieursbureau – Technieken en EPB-verslaggeving

Ook Studie10 ingenieursbureau droeg zijn steentje bij aan de vernieuwing en uitbreiding van sportcentrum Axion. Het studiebureau uit Lier stond in voor het ontwerp en de opvolging van de uitvoering van de technieken. Daarnaast fungeerde het ook als EPB-verslaggever. “De realisatie van een fossielvrije nieuwbouw en de ingrijpende energetische totaalrenovatie van de bestaande sporthal binnen een vastgelegd budget: het was een uitdaging”, klinkt het. “Een van de moeilijkere aspecten was dat de sportverenigingen tijdens de werken steeds ongestoord hun sporten moesten kunnen blijven beoefenen. Een doordachte fasering was dus wel aan de orde. Gelukkig kenden we de overige betrokken partijen al via eerdere samenwerkingen, dus alles is prima verlopen. We waren ook niet aan ons proefstuk toe, want we hadden in het verleden al enkele andere sportcentra gerealiseerd. Het eindresultaat mag er zeker wezen!”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer AGB Sport (Geel)
  • Architect Archiles architecten (Geel) en ZJA architecten (Amsterdam, Nederland)
  • Hoofdaannemer(s) Vanhout.pro (Turnhout)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details