Platform voor de bouw
Staminee wordt energiezuinige woonsite met speelse accenten
De vroegere site van Den Bonten Os werd getransformeerd tot een wooncomplex met drie commerciële ruimtes.

Staminee wordt energiezuinige woonsite met speelse accenten

In het centrum van Westmalle wordt de vroegere site van staminee en veehandel Den Bonten Os getransformeerd tot een eigentijds BEN-wooncomplex met commerciële functies. In het ontwerp staan duurzaamheid, charme en thuisgevoel centraal. Dat weerspiegelt zich in een speelse architectuur die is opgebouwd rond loggia’s en zonneterrassen, maar evenzeer in een ‘extraatje’ in de vorm van een klusruimte.

Het achterliggende gebouw heeft een sobere architectuur met grote inpandige terrassen.

Inbreidingsproject ‘Den Bonten Os’ situeert zich midden in de dorpskern van Westmalle, op een site van meer dan 4500 m². Omdat de bestaande bebouwing niet in het project kon worden ingepast, werd alles integraal afgebroken. In de plaats kwamen twee gebouwen, waarin samen 37 appartementen (met een, twee of drie slaapkamers) en drie commerciële ruimtes (Ria Bodies & Stories, Lekker Puur en Drankenhandel Brabants) werden ondergebracht. 

Ritmische architectuur

De site ligt aan de drukke Antwerpsesteenweg en het gebouw aan de straatzijde heeft dan ook een grote impact op de beleving van de openbare ruimte. Daarom koos AIDarchitecten ervoor om dit volume 2 meter achter de voormalige rooilijn in te planten. “Zo creëerden we meer ruimte voor het voetpad en de commerciële activiteiten, in combinatie met een sterker ruimtelijk gevoel voor de bewoners”, aldus projectarchitect Werner Herbosch. “Omdat het een vrij lange gevel betreft, besteedden we extra aandacht aan detaillering en ritmiek. Concreet voorzagen we alle appartementen van een buitenruimte in de vorm van een loggia, een inpandig terras dat naar eigen wens kan worden afgesloten door middel van een glazen harmonicawand. Deze loggia’s worden afgewisseld met licht uitspringende erkers, waardoor een spel tussen teruggetrokken en uitstekende ruimtes ontstaat. In de verspringingen werden plantenbakken voorzien om de gevel te ‘vergroenen’. Het gebouw telt drie bouwlagen en een teruggetrokken dakverdieping met plat dak.”

Het project vereiste heel wat vakkundig metselwerk. (Beeld: Studio Vedette)

Twee volumes, één geheel

Parallel werd op het binnenplein nog een tweede kleiner gebouw (met drie bouwlagen) opgetrokken. “Omdat de connectie met het dorp van dit volume kleiner is, kozen we daar voor een soberdere architectuur met grote inpandige terrassen over de hele breedte”, vertelt Werner Herbosch. “De link tussen beide volumes wordt gemaakt door het hoofdmateriaal, namelijk groengrijze baksteen. De nuancering van het voorste volume gebeurt vooral door de detaillering van deze baksteenarchitectuur, terwijl in het achterliggende gebouw ook natuurkleurig houten schrijnwerk is voorzien.” 

Duurzaam in de ware zin 

Het binnengebied zelf werd aangelegd als een plein, omringd door de groenzones en enkele parkeerplaatsen. Onder de gebouwen is een parking met 47 plaatsen, fietsenstallingen en opbergruimtes voorzien. Interessant is dat er eveneens een achterliggende gemeenschappelijke tuin met kippenhok én een klusruimte met wasplaats voor fietsen en auto’s ingericht is. Dankzij de toepassing van geothermie in combinatie met verregaande isolatie en PV-panelen werd een E-peil van 30 gehaald. 

Het binnenplein en achterliggende gebouw zijn bereikbaar via een inkomboog die het voorste gebouw accentueert.

Demonstratie van vakmanschap

Voor Ooms Woonrealisaties had de realisatie van Den Bonten Os wel enkele uitdagingen in petto. “Zo had de locatie een grote impact op onze werking”, aldus Bart Geentjens, samen met Ben Ooms gedelegeerd bestuurder bij het Kempense familiebedrijf. 

“Het is een cruciaal en druk verkeerspunt, waardoor we slim met geplande leveringen en het eigen werkritme dienden om te gaan. Daarnaast besteedden we bijzondere aandacht aan een correcte en zichtbare signalisatie, zowel op het vlak van verkeer als veiligheid van de eigen mensen. Daarnaast dienden we een strakke planning te hanteren, aangezien we het project in twee fases hebben gerealiseerd. De oplevering van het achterliggende volume vond plaats toen de ruwbouw van het voorste volume nog werd voltrokken. Bovendien was het achterliggende blok enkel toegankelijk via de inrit onder de inkomboog van het voorste blok, waardoor deze altijd vrij moest blijven. Als aannemer moesten we dus vanaf het prille begin sterk vooruitdenken, duidelijk communiceren met leveranciers en kopers en vooral veel bijsturen naargelang weerverlet en dergelijke. Ten slotte was ook de grote mate van detaillering in het metselwerk geen evidentie. Verschillende boogvormen, verspringend gevelmetselwerk en de verwerking van architectonisch beton: Den Bonten Os was een project waarin we met onze vakmensen echt het verschil konden maken. Als aannemer zweren we immers al zeventig jaar bij de traditionele bouwmethodes en kunnen we ons daardoor ook echt van de concullega’s onderscheiden.” 

De appartementen van het voorste gebouw kregen een buitenruimte in de vorm van een loggia.

Volledige ontzorging door totaalaanpak

Ooms Woonrealisaties stond samen met dochterfirma F. Snijers in voor de ruwbouw. Ook al het binnenschrijnwerk (laminaat, parket, binnendeuren, kastwerk …) werd met het eigen team gerealiseerd. “Voorts hebben we het interieurmaatwerk – badkamerkasten, keukens en ander kastwerk – geproduceerd in onze eigen schrijnwerkerij”, aldus Bart Geentjens. “De rest van de werken hebben we in de capabele handen van onze vaste partners in onderaanneming gegeven. Qua pure uitvoering durven we te stellen dat dit een typisch ‘Ooms-project’ was. Niet alleen vanwege de toegevoegde waarde van onze vakkundigheid, maar ook door de totale ontzorging. Dat zowel de ruwbouw als de interieurinrichting en de coördinatie van de technieken bij een enkele aannemer ligt, brengt nu eenmaal tal van voordelen met zich mee, zowel voor de architect als de bouwheer. Bovendien schuilde onze toegevoegde waarde in dit project niet alleen in de uitvoering, maar ook in de klantbegeleiding na aankoop. Gevoelsmatig durven we Den Bonten Os zelfs een heel bijzonder project te noemen. Westmalle ligt op een boogscheut van onze thuisbasis. Heel wat kennissen en familieleden hebben een van de appartementen gekocht. Uiteindelijk is Den Bonten Os een écht referentieproject geworden, eentje waarop we erg fier zijn omdat het onze sterkte als totaalaannemer op een bijzondere manier demonstreert.”    

VOS Poorten – Toegangs- en sectionaalpoorten

Den Bonten Os profileert zich als een wooncomplex waar kwaliteit tot in de details overheerst. Daarom werd ook voor de gevierde poorten van Hörmann gekozen. Deze werden geïnstalleerd door VOS Poorten uit Brecht, sinds 1972 de officiële verdeler van de garagepoorten, voordeuren en binnendeuren van dit merk. “Ons sterke punt is ons team van vijftien mensen dat deze bouwonderdelen niet alleen plaatst, maar ook onderhoudt en herstelt indien nodig. Zelfs vele jaren na de initiële installatie kunnen klanten steeds op onze service rekenen”, aldus David Backx, general manager bij VOS Poorten. “Bij Den Bonten Os werd onze expertise ingeroepen voor een collectieve toegangspoort van 3200 x 2850 mm met een vast bovenpaneel. Omdat deze poort intensief zal worden gebruikt, werd gekozen voor een industriële variant met woningbouwafwerking. Uiteraard was het belangrijk om een veilige rood-groensignalisatie te voorzien. Daarnaast hebben we de 33 garageboxen uitgerust met een sectionaalpoort. De afmetingen daarvan varieerden van 2500 tot 3500 mm breedte en 2125 mm hoogte. Elk exemplaar werd afgewerkt met een geperforeerde maatwerkstaalplaat. In functie van het gebruiksgemak zijn alle poorten elektrisch gestuurd. De bewoners kunnen met een enkele zender zowel de individuele als collectieve sectionaalpoort bedienen. Dankzij een uitgekiende planning en het vakmanschap van onze mensen konden we dit project binnen de vooropgestelde deadline en naar ieders wens realiseren.”

Gegarandeerde precisie

Een minutieuze inplanting is essentieel voor het welslagen van elk bouwproject. Daarom werd in het voortraject van Den Bonten Os een beroep gedaan op Landmeetkunde-Expertiseburo Teugels. Deze expert is immers voor geen kleintje vervaard, wat in dit geval toch wel een belangrijke meerwaarde bleek te zijn. Dankzij de minutieuze maatvoering kon de aannemer het inbreidingsproject correct en perfect volgens plan realiseren.

Tekst Els Jonckheere    |    Beeld AIDarchitecten, Ooms Woonrealisaties

Landmeetkunde-Expertiseburo Teugels is het geesteskind van Dirk Teugels dat in 1973 boven de doopvont werd gehouden. Anno 2024 is dit landmeterskantoor een gereputeerde waarde in de sector. “Onze expertise wordt ingeroepen voor uiteenlopende projecten”, vertelt medezaakvoerder Steven Buytaert. “Dit heeft alles te maken met de brede range van services die we aanbieden. Bovendien beschikken we over veertien meetploegen, waardoor we erg snel en flexibel kunnen inspelen op klantenvragen. Het fundament van onze business is dan ook kwalitatieve dienstverlening die servicegericht is. Ons succes stoelt enerzijds op ons team van 31 personen dat vakkundig en polyvalent is opgeleid en dat zich blijft bijscholen. Anderzijds investeren we continu in nieuwe meetapparatuur en gereedschappen, die bovendien jaarlijks op nauwkeurigheid en doeltreffendheid worden gecontroleerd.”

Dankzij de minutieuze maatvoering kon het inbreidingsproject correct en volgens plan gerealiseerd worden.

Bij de realisatie van Den Bonten Os assisteerde Landmeetkunde-Expertiseburo Teugels de aannemer bij het uitzetten van de gebouwen. “Van piketten voor de uitgraving en het grondwerk over de hoofdassen voor het plaatsen van wanden en kolommen tot de referentiehoogtes, inrithellingen en dergelijke: alles werd vakkundig uitgezet door een landmeter en meetassistent”, vertelt Steven Buytaert. “Dergelijke metingen zijn onze specialiteit, dus op zich was dit project niet uitzonderlijk. Toch was het geen gemakkelijke opdracht vanwege de omvang en complexiteit van Den Bonten Os. Bovendien werden de twee volumes afzonderlijk gebouwd, waardoor we regelmatig referentiepunten dienden bij te plaatsen. Dankzij onze expertise konden we ook deze opdracht naar ieders tevredenheid tot een goed einde brengen. Waarmee we opnieuw een fijn project met heel wat uitstraling aan onze referentielijst mogen toevoegen.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Immo Point Mintjens (Malle)
  • Architect AIDarchitecten (Malle)
  • Hoofdaannemer(s) Ooms Woonrealisaties (Rijkevorsel)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details