Platform voor de bouw
Startschot voor pompproeven voor Poort Ertbrand in Kapellen
Met pompproeven schat bemalingsbedrijf G. Smeyers het waterdebiet in.

Startschot voor pompproeven voor Poort Ertbrand in Kapellen

G. Smeyers uit Zandhoven is gespecialiseerd in bemalingsstudies en bronbemalingen voor grote bouwprojecten. Devlin Depret werkt als hydrogeoloog bij het bedrijf: “De milieuwetgeving wordt alsmaar strenger en ons water steeds kostbaarder. Daarom zetten we meer en meer in op retourbemaling en het hergebruik van bemalingswater. Met onze simulatiestudies en pompproeven bereiden we de bemaling grondig voor.”

Om te kunnen bouwen, moet het grondwater op de bouwplaats tijdelijk verlaagd worden. Terwijl vroeger duizenden liters water terechtkwamen in de riolering, gaat de voorkeur nu naar retourbemaling, waarbij het grondwater even verderop terug in de grond gaat. Welke impact heeft de bemaling op de omgeving? Is er eventueel sprake van verontreiniging in de grond? En hoeveel water kan de grond aan bij retourbemaling? G. Smeyers voert pompproeven uit, doet bemalingsstudies en maakt grondwatermodellen in 3D.

Netwerk van sensoren

Devlin Depret werkt als hydrogeoloog op de studiedienst van G. Smeyers: “Via een pompproef bepalen we de doorlatendheid van de bodem en kennen we het debiet dat moet worden weggepompt. Met de retourproef pompen we meer dan een maand lang water op uit de ene put en leiden we dat water naar een andere put. Een van onze sterktes is dat we werken met sensoren die continu de waterdruk meten. We monitoren alles vanop afstand. Op basis van die proeven maken we een grondwatermodel en daarna kunnen de echte bemalingswerken van start gaan. Ook dan volgen we via onze sensoren de waterstanden permanent op. Als het grondwater laag genoeg staat, kunnen de grondwerken beginnen.”

G. Smeyers zet meer en meer in op retourbemaling en waterhergebruik.

Poort Ertbrand in Kapellen

G. Smeyers doet vooral bemalingen voor grote bouw- en renovatieprojecten zoals O’Sea in Oostende, Uplace in Dendermonde en de Royerssluis in de haven van Antwerpen. Bouwbedrijf Hooyberghs stelde G. Smeyers aan voor de bemaling voor Poort Ertbrand in Kapellen. Op de hoek van de Ertbrandstraat en Klinkaardstraat komt daar een nieuwe site met appartementen, sociale woningen, een Delhaize en een ondergrondse parking. De bronbemaling start in het voorjaar van 2024. Vandaag is Devlin Depret al aan de slag met proeven en studies. “Kapellen is een regio met heel doorlaatbaar zand. Dat betekent dat we grote hoeveelheid grondwater zullen oppompen. We verpompen maximaal 300 m³ water per uur. 15 tot 20 m³ water wordt geloosd, de rest gaat opnieuw de grond in.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details