Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Stijlvolle sociale woonblokken met duurzaam karakter

IMG_9158
De sociale woonblokken van het Schorenshof in Wilsele werden/worden niet enkel structureel en architecturaal, maar ook energetisch volledig op punt gesteld.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Bouwbedrijf Floré, Patrick Van Gestel

13 augustus 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Dit laatste mogen we letterlijk nemen, want de aftandse volumes werden integraal gestript en opnieuw opgebouwd, inclusief enkele structurele wijzigingen, doorgedreven isolatie en een stijlvolle gevelafwerking. Dat dit in volle coronatijd moest gebeuren, maakte deze omvangrijke klus extra uitdagend.

De verspringende terrassen zorgen voor de nodige visuele dynamiek in het gevelbeeld.

Wooncomplex Schorenshof werd in de jaren 70 opgetrokken als de ‘sociale wijk van de toekomst’. Een kleine halve eeuw later was/is er echter heel wat werk aan de winkel op het vlak van woon-comfort en energie-efficiëntie. Zelfs in die mate dat sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal zich genoodzaakt zag om zeven blokken met telkens 24 appartementen van naaldje tot draadje te
renoveren, met dank aan Europese financiële steun (EFRO-subsidies, goed voor 40 % van de totale kostprijs). De lat lag erg hoog, want de gebouwen werden/worden niet enkel structureel en archi-tecturaal, maar ook energetisch volledig op punt gesteld (inclusief de vernieuwing van alle technische installaties). De verouderde appartementen van weleer gaan voortaan door het leven als duurzame, kwalitatieve en energetisch performante woningen. Fase 1 van deze grootschalige vernieuwings-operatie is intussen achter de rug, fase 2 start op 1 augustus. 

De gevels zijn afgewerkt met een stijlvolle combinatie van verticale steenstrips ter hoogte van de sokkel en horizontaal metselwerk in wildverband ter hoogte van de verdiepingen.

Zware sloop

De renovatie werd/wordt in goede banen geleid door de TM A C H Bouw – Bouwbedrijf Floré. “Het was niet de eerste keer dat we intensief samenwerkten. Wij stonden in dit project in voor de werfleiding. De projectleiding is in handen van onze partner”, vertelt Pieter Van Hoegaerden, werfleider bij Bouwbedrijf Floré. “In fase 1 hebben we vijf blokken onder handen genomen, goed voor 120 wooneenheden en twee ondergrondse parkeergarages. Na een grondige asbestsanering hebben we de blokken quasi integraal gestript, inclusief enkele vloerplaten en alle trappenkernen. De betonstructuur was nog in redelijke staat, hoewel er uiteindelijk veel meer betonrenovatie nodig was dan initieel voorzien, maar de invulling en de interieurafwerking waren volledig afgeleefd. Het is dus een zware sloop geweest, waarbij we tevens extra onderschoringen moesten voorzien om de algemene stabiliteit te verzekeren. Voorts hebben we op vraag van A33 architecten enkele structurele aanpassingen doorgevoerd. Zo moesten we een dragende betonkolom op het gelijkvloers een meter achteruit plaatsen om het inkomgeheel wat uitnodigender te maken. Nadien hebben we waar nodig nieuwe vloerplaten aangebracht – in de vorm van potten en balken, conform de bestaande opbouw om de funderingen niet extra te belasten en met behulp van een voordelig hefsysteem (op aanraden van onze bekistings-leverancier) – en hebben we prefab trappenkernen geïntegreerd. Aangezien energie-efficiëntie een cruciaal aandachtspunt was, zijn de nieuwe daken, vloeren en buitenmuren fors geïsoleerd en is er geopteerd voor uitpandige terrassen.”  

“Dat we deze uitdagende klus op twee jaar tijd hebben kunnen klaren – in volle coronacrisis – mag zeker een succes genoemd worden”

Architecturale allure

Wat meteen opvalt, is dat de afwerkingsgraad behoorlijk hoog ligt. Een architecturaal en bouwkundig statement dat duidelijk in de smaak valt. “De architect heeft een erg mooi totaalplaatje gecreëerd”, vindt Pieter Van Hoegaerden. “Er is duidelijk op de lange termijn gedacht. De gevels zijn afgewerkt met een stijlvolle combinatie van verticale steenstrips ter hoogte van de sokkel en horizontaal metselwerk in wildverband ter hoogte van de verdiepingen. De gevelstenen zijn gemetst met zwarte dunbedmortel, die een mooi schaduwrijk effect creëert. Dit alles geeft het geheel een strakke aanblik, terwijl de verspringende terrassen toch voor de nodige visuele dynamiek zorgen. De trappenhallen worden geflankeerd door een vliesgevel, wat eveneens bijdraagt tot de architecturale allure van het geheel. Kortom: we zijn erg tevreden met het resultaat en de manier waarop alles verlopen is. Je moet weten dat we tijdens de eerste ‘lockdown’ toch een dikke zes weken hebben stilgelegen en dat we deze achterstand integraal hebben moeten inhalen, wat ons uiteindelijk ook gelukt is. Dat we deze uitdagende klus op twee jaar tijd hebben kunnen klaren, mag dus zeker een succes genoemd worden! Op 1 augustus starten we met de renovatie van de twee resterende blokken. We maken ons sterk dat we deze tweede en laatste fase op anderhalf jaar tijd kunnen realiseren.”    

Bouwheer
Dijledal (Leuven)

Architect
A33 architecten (Leuven)

Hoofdaannemer(s)
TM A C H Bouw (Antwerpen) – Bouwbedrijf Floré (Beveren)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details