Platform voor de bouw
De sociale woonblokken van het Schorenshof in Wilsele werden/worden niet enkel structureel en architecturaal, maar ook energetisch volledig op punt gesteld.

Stijlvolle sociale woonblokken met duurzaam karakter

Dit laatste mogen we letterlijk nemen, want de aftandse volumes werden integraal gestript en opnieuw opgebouwd, inclusief enkele structurele wijzigingen, doorgedreven isolatie en een stijlvolle gevelafwerking. Dat dit in volle coronatijd moest gebeuren, maakte deze omvangrijke klus extra uitdagend.

De verspringende terrassen zorgen voor de nodige visuele dynamiek in het gevelbeeld.

Wooncomplex Schorenshof werd in de jaren 70 opgetrokken als de ‘sociale wijk van de toekomst’. Een kleine halve eeuw later was/is er echter heel wat werk aan de winkel op het vlak van woon-comfort en energie-efficiëntie. Zelfs in die mate dat sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal zich genoodzaakt zag om zeven blokken met telkens 24 appartementen van naaldje tot draadje te
renoveren, met dank aan Europese financiële steun (EFRO-subsidies, goed voor 40 % van de totale kostprijs). De lat lag erg hoog, want de gebouwen werden/worden niet enkel structureel en archi-tecturaal, maar ook energetisch volledig op punt gesteld (inclusief de vernieuwing van alle technische installaties). De verouderde appartementen van weleer gaan voortaan door het leven als duurzame, kwalitatieve en energetisch performante woningen. Fase 1 van deze grootschalige vernieuwings-operatie is intussen achter de rug, fase 2 start op 1 augustus. 

De gevels zijn afgewerkt met een stijlvolle combinatie van verticale steenstrips ter hoogte van de sokkel en horizontaal metselwerk in wildverband ter hoogte van de verdiepingen.

Zware sloop

De renovatie werd/wordt in goede banen geleid door de TM A C H Bouw – Bouwbedrijf Floré. “Het was niet de eerste keer dat we intensief samenwerkten. Wij stonden in dit project in voor de werfleiding. De projectleiding is in handen van onze partner”, vertelt Pieter Van Hoegaerden, werfleider bij Bouwbedrijf Floré. “In fase 1 hebben we vijf blokken onder handen genomen, goed voor 120 wooneenheden en twee ondergrondse parkeergarages. Na een grondige asbestsanering hebben we de blokken quasi integraal gestript, inclusief enkele vloerplaten en alle trappenkernen. De betonstructuur was nog in redelijke staat, hoewel er uiteindelijk veel meer betonrenovatie nodig was dan initieel voorzien, maar de invulling en de interieurafwerking waren volledig afgeleefd. Het is dus een zware sloop geweest, waarbij we tevens extra onderschoringen moesten voorzien om de algemene stabiliteit te verzekeren. Voorts hebben we op vraag van A33 architecten enkele structurele aanpassingen doorgevoerd. Zo moesten we een dragende betonkolom op het gelijkvloers een meter achteruit plaatsen om het inkomgeheel wat uitnodigender te maken. Nadien hebben we waar nodig nieuwe vloerplaten aangebracht – in de vorm van potten en balken, conform de bestaande opbouw om de funderingen niet extra te belasten en met behulp van een voordelig hefsysteem (op aanraden van onze bekistings-leverancier) – en hebben we prefab trappenkernen geïntegreerd. Aangezien energie-efficiëntie een cruciaal aandachtspunt was, zijn de nieuwe daken, vloeren en buitenmuren fors geïsoleerd en is er geopteerd voor uitpandige terrassen.”  

“Dat we deze uitdagende klus op twee jaar tijd hebben kunnen klaren – in volle coronacrisis – mag zeker een succes genoemd worden”

Architecturale allure

Wat meteen opvalt, is dat de afwerkingsgraad behoorlijk hoog ligt. Een architecturaal en bouwkundig statement dat duidelijk in de smaak valt. “De architect heeft een erg mooi totaalplaatje gecreëerd”, vindt Pieter Van Hoegaerden. “Er is duidelijk op de lange termijn gedacht. De gevels zijn afgewerkt met een stijlvolle combinatie van verticale steenstrips ter hoogte van de sokkel en horizontaal metselwerk in wildverband ter hoogte van de verdiepingen. De gevelstenen zijn gemetst met zwarte dunbedmortel, die een mooi schaduwrijk effect creëert. Dit alles geeft het geheel een strakke aanblik, terwijl de verspringende terrassen toch voor de nodige visuele dynamiek zorgen. De trappenhallen worden geflankeerd door een vliesgevel, wat eveneens bijdraagt tot de architecturale allure van het geheel. Kortom: we zijn erg tevreden met het resultaat en de manier waarop alles verlopen is. Je moet weten dat we tijdens de eerste ‘lockdown’ toch een dikke zes weken hebben stilgelegen en dat we deze achterstand integraal hebben moeten inhalen, wat ons uiteindelijk ook gelukt is. Dat we deze uitdagende klus op twee jaar tijd hebben kunnen klaren, mag dus zeker een succes genoemd worden! Op 1 augustus starten we met de renovatie van de twee resterende blokken. We maken ons sterk dat we deze tweede en laatste fase op anderhalf jaar tijd kunnen realiseren.”    

Bouwheer
Dijledal (Leuven)

Architect
A33 architecten (Leuven)

Hoofdaannemer(s)
TM A C H Bouw (Antwerpen) – Bouwbedrijf Floré (Beveren)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details