Platform voor de bouw
Strakke vormgeving met veel lichtinval en groengevel
Naast de winkel biedt het gebouw ook plaats aan kantoren, stockageruimte en een bowling.

Strakke vormgeving met veel lichtinval en groengevel

De AD Delhaize-winkel in Waregem heeft zijn eerste afspraak met de geschiedenis alvast niet gemist. Op 13 juli 2022 was het eindelijk zover en mocht de familie Dewitte met trots de gloednieuwe winkel aan het grote publiek voorstellen, met een ruimere verkoopoppervlakte als ultieme troef. De geslaagde samenwerking tussen de architect, de interieurarchitect en de aannemer resulteert in een unieke winkelervaring. 

Grote raampartijen bevorderen de natuurlijke lichtinval.

Architecten- en ingenieursbureau dubbeldee – vernoemd naar zaakvoerder-architect Dominiek Depoortere – is geen onbekende speler in thuisstad Waregem. Met ruime ervaring in woning- en appartementsbouw, alsook industriebouw en bouwwerken voor openbare besturen, is het bureau van alle markten thuis. Niet verwonderlijk dus dat de bouwheer hen inschakelde om een nieuw concept uit te werken voor de AD Delhaize in Waregem. “We voelden heel snel een klik met de familie Dewitte qua aanpak en filosofie van het project. Samen werkten we het ontwerp uit”, vertelt Dominiek Depoortere. “Vanuit een eerdere positieve samenwerking met aannemingsbedrijf Van de Walle IBC stelden wij de bouwheer voor om hen te laten meedingen.” Van de Walle IBC uit Aalter stoelt op ruim 35 jaar ervaring in uiteenlopende industriële totaalprojecten. Met hun diepgaande knowhow waren ze dan ook de uitgelezen partner om deze opdracht in goede banen te leiden.

Op de twee trapkokers aan de ingang is een actieve groengevel gerealiseerd.

Doordacht winkelcomplex

Het opzet van de bouwheer was niet min. Dominiek Depoortere: “De bedoeling was om de bestaande winkel een herbestemming te geven en daarnaast een nieuwbouw met vier bouwlagen op te trekken. Het nieuwe pand bestaat uit een parkeerkelder van 2.935 vierkante meter, een gelijkvloers met de AD Delhaize en stockageruimte van samen zo’n 3.465 vierkante meter, een mezzanine met stockage, sociale ruimtes en kantoren van 900 vierkante meter en een tweede verdieping met een bowling, goed voor nog eens 3.341 vierkante meter. Op het terrein werd de parking grondig hertekend en zijn er nu in totaal 250 parkeerplaatsen terug te vinden.”

De parking werd grondig hertekend en telt nu 250 plaatsen.

Van de Walle IBC stond in voor de volledige ruwbouwwerken – van de kelder tot het dak – en de buitenaanleg. “Een logistieke uitdaging tijdens de werken was dat de oude winkel openbleef en dus bereikbaar moest zijn”, licht hoofdprojectleider Frederik Van Steenbrugge toe. “Qua mobiliteit streefden we naar een optimale circulatie voor zowel voetgangers en fietsers, die nu een afzonderlijke toegang tot de site hebben, als personen- en vrachtwagens.” Het nieuwe gebouw werd grondig geïsoleerd met polyurethaan en PIR. De restwarmte van de aanzienlijke koelinstallaties in de winkel wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen. Zonnepanelen en een groendak verhogen ten slotte de energie-efficiëntie en de duurzame waterbeheersing.    

De luifelconstructie van de nieuwbouw is doorgetrokken om een uniform uitzicht te creëren.

Esthetische uitwerking

De bouwheer wilde een hoogwaardig, functioneel gebouw neerpoten zonder in te boeten aan esthetiek. “Het geheel bestaat uit een betonskeletstructuur met aanzienlijke overspanningen, die bouwtechnisch een uitdaging vormden. Om de winkelruimte zo min mogelijk te doorbreken met kolommen werden bijvoorbeeld acht voorspanliggers van maar liefst 22 ton geleverd. De geïsoleerde betonpanelen op de buitengevel zijn in het zwart geschilderd om een strakke look te bekomen. Grote raampartijen bevorderen de natuurlijke lichtinval”, gaat Dominiek Depoortere verder.

De plafonds van iets meer dan 5 meter zijn uitzonderlijk hoog.

“Op de twee trapkokers aan de ingang van de winkel is een actieve groengevel gerealiseerd, met echte planten die bewaterd worden door regenwater dat gerecupereerd wordt via het groendak. Vanuit de kantoren op de mezzanine heb je een uitzicht over de hele winkel, waar de uitzonderlijk hoge plafonds van iets meer dan 5 meter bijdragen tot een enorm ruimtegevoel. Voorts werd de luifelconstructie van de nieuwbouw doorgetrokken langs de oude winkel om een uniform uitzicht te creëren. Tot slot is er over de volledige lengte van de voorgevel – zo’n 94 meter lang – een wandelpad aangelegd, waardoor het oude en nieuwe pand met elkaar verbonden zijn. Het is een mooi project dat bijzonder vlot verliep dankzij de prima samenwerking tussen alle betrokken partners, waaronder ook interieurarchitecte Eefje Vandemaele. Als team mogen we terecht trots zijn op het eindresultaat.”    

Solora – Zonnepanelen

De keuze voor zonnepanelen bij de nieuwe AD Delhaize in Waregem lag voor de hand. “De vraag was niet of er zouden komen, maar wel hoeveel”, vertelt Tim Weyens, managing partner bij Solora. “Het plat dak van het oude gebouw vormde in stabiliteitstechnisch opzicht een uitdaging, want het kon eigenlijk geen zonnepanelen dragen. We stelden daarom een ander type voor dat met de dakhuid verlijmd wordt. De panelen komen zo vlak op het plat dak te liggen. Voor het nieuwe gebouw gebruiken we de conventionele structuur met ballast.” De leverancier van zonne-installaties werkt al vijf jaar samen met de eigenaar, ook voor andere Delhaize-vestigingen. Naast het installeren van de zonnepanelen staat Solora in voor een proactieve opvolging van de installatie. “We monitoren continu de productie van de panelen en grijpen in bij problemen, indien nodig met een interventie ter plaatse. In dit project zullen we eventuele vervuiling goed opvolgen en de panelen tijdig laten reinigen. Zo garanderen we een optimale performantie. Deze installatie kan tot 765 kilowattpiek produceren en voorziet voor minstens 60 % in de energiebehoefte van het gebouw.”

Elox International – Raampartijen

Met 65 jaar ervaring in het assembleren van aluminium ramen en deuren, vliesgevels en poorten was het nieuwe AD Delhaize-winkelcomplex in Waregem een kolfje naar de hand van Elox International. Het bedrijf uit Oudenaarde plaatste 600 vierkante meter raampartijen. “De grote uitdaging was de vooropgestelde timing voor oplevering”, vertelt zaakvoerder Yves Vandenheulen. “Door de gekende leveringsproblemen moesten we op zoek naar alternatieve oplossingen. We spraken andere kanalen aan om zo snel mogelijk onze producten te verkrijgen en waarborgden zo de vooruitgang van de werf. Een ander heikel punt waren de prijsschommelingen. Om die te beperken, bestelden we zo veel mogelijk op voorhand.” De ramen bestaan uit zeer grote glas-bladen die in functie van de veiligheid aan beide kanten gelaagd zijn. Elox International voorzag de aansluiting van de aluminium raampartijen op de twee stukken levende gevel, bezet met planten. Qua kleur koos de bouwheer een zwarte trendkleur RAL905. Het type glas is een 1.0 standaard dubbelglas met een warm edge spacer. De gebruikte profielen zijn Reynaers Masterline 8, CS 77, CS 86 en CP 130.

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Demalis nv (Deinze)
  • Architect dubbeldee Architecten & Ingenieurs (Waregem)
  • Interieurarchitect Designed by Eefje (Dentergem)
  • Hoofdaannemer(s) Van De Walle IBC (Aalter)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details