Platform voor de bouw
Studeren in erfgoedgebouw met hedendaags comfort
Het kasseipad op het binnenplein is heraangelegd, met toevoeging van vlak afgewerkte comfortstroken.

Studeren in erfgoedgebouw met hedendaags comfort

De Katholieke Universiteit Leuven heeft het befaamde Pauscollege gerestaureerd en omgetoverd tot bijna uitsluitend studentenverblijf. Het gebouw langs het Hogeschoolplein had al een eeuwenlange geschiedenis achter de rug en was sinds 1973 wettelijk beschermd als monument. Maar het was wel sterk verouderd. 

Het grootste deel van de vernieuwde invulling bestaat uit verblijfskamers voor studenten.

Die veroudering omvatte veel meer dan sleet. Het bestaande complex voldeed niet meer aan de huidige normen inzake nutscomfort en kameroppervlakte en vooral niet aan de eisen inzake energie-efficiëntie en functionaliteit. Vandaag kan de generatie die de komende jaren de klimaat- en andere problemen moet aanpakken hier in een hoopgevende omgeving de nodige diploma’s behalen.

Erfenis van Adrianus

Het Pauscollege is vernoemd naar Adriaan Boeyens, begin zestiende eeuw professor aan en rector van de universiteit. Een van zijn leerlingen was keizer Karel V, die in 1522 zijn vroegere leermeester op de ‘Heilige Stoel’ zette, als paus Adrianus VI. Zijn pauselijke carrière duurde slechts anderhalf jaar, maar in zijn testament was hij Leuven niet vergeten. Hij liet zijn woning in de Brabantse stad na aan de universiteit om er studenten godgeleerdheid in onder te brengen.

Het grootste deel van het gebouw dateert uit de tweede helft van de achttiende eeuw.

Het gebouw werd sinds 1530 gestaag uitgebreid met een kapel, bibliotheek, studiezaal, verblijfsruimtes voor studenten, gasten en personeel en een graanzolder. In 1775 stortte een van de vleugels in. Dat was de aanzet tot een grondige verbouwing, met beperkt behoud van de nog bruikbare gedeeltes. Die ingreep bezorgde het gebouw een classicistisch uitzicht. Tegen het einde van de achttiende eeuw had het zijn huidige contouren gekregen, met vier aaneengesloten vleugels rondom een rechthoekige binnenkoer.

“Bij het uitwerken van de restauratie- en renovatieplannen kwam het erop aan om verschillende betrokken instanties op één lijn te krijgen,” vertelt Luc Karremans, projectverantwoordelijke in de divisie Monumenten en Bouwkundig Onderhoud van de Technische Diensten van de KU Leuven. “De studentenhuisvestingsdienst wou uiteraard zoveel mogelijk kamers realiseren, terwijl de erfgoeddiensten ernaar streefden om het historische karakter maximaal te bewaren. Maar dat was niet altijd mogelijk. Zo moesten we de achttiende-eeuwse kamerdeuren wegnemen, omdat ze geen brandweerstand hadden. Maar elders zijn historische details, die in de loop van de eeuwen waren verdwenen, opnieuw aangebracht.”

De historische interieurelementen zijn in ere hersteld.

Daglicht en stilte

“Een algemene prioriteit bij de renovatie was om zoveel mogelijk daglicht binnen te trekken, zodat de inwonende studenten kunnen genieten van een aangenaam leef- en studieklimaat”, vervolgt Luc Karremans. “In sommige vleugels was de akoestiek ondermaats. 

Vanuit dezelfde motivatie hebben we daar akoestisch isolerende vloeren geplaatst en brandwerende plafonds aangebracht. Deze hebben ook akoestische eigenschappen.”

Op basis van bouwhistorisch onderzoek zijn de gevels afgewerkt zoals ze oorspronkelijk waren, met een pleister- of kaleilaag en minerale verf. Vroegere stellinggaten in de gevels zijn omgevormd tot mogelijke nestplaatsen voor gierzwaluwen.

De gevels zijn bepleisterd of gekaleid en afgewerkt met een minerale verf, zoals dit ook oorspronkelijk het geval was.

Mannen én vrouwen

De restauratiewerken brachten ook een ingrijpende niet-bouwkundige verandering met zich mee. Vroeger woonden er alleen mannelijke studenten. Vandaag mogen ook aan de universiteit studerende vrouwen er hun intrek nemen. Het gebouw is nu bijna volledig bestemd voor huisvesting. Zelfs op de vroegere zolder zijn er ‘studentenkoten’ ingericht. In totaal telt het Pauscollege nu 179 verblijfskamers. In twintig leefunits delen telkens een tiental studenten een keuken en sanitair. Daarnaast beschikt de residentie over elf studio’s, drie appartementen en twee aangepaste kamers voor bewoners met een handicap. Een beperkt aantal lokalen, zoals de kapel, kunnen ook door derden gereserveerd worden.    

Van de Kerkhof – Binnenschilderwerken 

Schildersbedrijf Van de Kerkhof (Mol) stond in het Pauscollege in voor alle binnenschilderwerken. “Dus ook die voor de plafonds en de brandvertragende beschildering van de houten dakconstructie”, onderstreept bedrijfsleider Benjamin Van de Kerkhof. Zijn bedrijf legt zich toe op grootschalige binnen- en buitenschilderwerken voor onder meer ziekenhuizen, woonzorgcentra, openbare gebouwen en sociale woonclusters. “Onze dienstverlening omvat eveneens het plaatsen van vloerbekleding en het uitvoeren van maatregelen voor muurbescherming.” Van de Kerkhof werkte eerder ook al mee aan gebouwen van de KU Leuven en Universiteit Antwerpen. Zijn ervaren mensen voerden tevens schilder- en/of vloerwerken en muurbeschermingswerken uit in de ziekenhuizen van ZNA en de Gasthuiszusters in Antwerpen en AZ Damiaan in Oostende, in en aan gebouwen van de NMBS, zorgcampus Sint-Pietersmolenwijk in Brugge, het gerechtshof van Leuven en in het nieuwe hoofdkantoor van spaarbank Argenta in Antwerpen. Zowat 90 % van de werken bestaat uit overheidsopdrachten of andere openbare aanbestedingen, waaronder het Pauscollege.

“Het geeft altijd een goed gevoel om historische gebouwen zoals dit nieuw leven in te blazen. Je ziet er steeds goed het resultaat van het harde werk dat onze mensen leveren”, aldus de bedrijfsleider. Het schildersbedrijf is een familiale onderneming. Ze werd in 1960 opgericht door Bernard Van de Kerkhof. “Aanvankelijk was het een schilderswinkel. Zijn zonen – mijn vader Arnold en mijn oom Mario – bouwden het later uit tot een vaste waarde in de schilderswereld, met een team van 45 à 50 mensen. In 2022 nam ik de fakkel over.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer KU Leuven (Leuven)
  • Architect A2D architecture 2 design (Tervuren) en Barbara Van Der Wee architects (Antwerpen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details