Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Succesvol eerste reconversieproject

Y-0715
De site werd omgevormd tot een woon- en werkomgeving met 34 appartementen en vijf kantoren.

Tekst | Els Jonckheere

Beeld | Ypsilon

3 januari 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Met het reconversieproject Lesko demonstreert de gloednieuwe projectontwikkelaar Gigantes meteen zijn voorliefde voor gebouwen met een ziel. Het vroegere postgebouw van Kwatrecht wordt immers getransformeerd naar een duurzame site waar oud en nieuw naadloos in elkaar overlopen. Maar liefst 34 BEN-appartementen en vijf kantoren worden verenigd in meerdere volumes, die qua architectuur een mooie eenheid vormen.

In het oude postkantoor worden vijf kantoren en drie appartementen ingericht.

Gigantes is het logische vervolg op Giant, een bedrijf dat zich sinds 2010 toelegt op de coördinatie van totaalprojecten op het vlak van renovatie en nieuwbouw, in opdracht van bedrijven en privépartijen. Sinds eind dit jaar voeren oprichters Jan Vanderelst en Gino Verniers dezelfde activiteit nu ook in eigen beheer uit. “We willen ons toespitsen op reconversieprojecten”, vertellen de zaakvoerders. “Niets is mooier dan een site terugbrengen naar zijn glorie van weleer, maar er tegelijkertijd moderne gebouwen van maken die duurzaamheid en comfort centraal stellen. Lesko mag dan wel ons eerste project zijn, het weerspiegelt al meteen perfect onze ideeën. De architect is erin geslaagd om een concept te ontwikkelen waarbij oud en nieuw op spectaculaire wijze hand in hand gaan.”

Het zwartgelakt aluminium schrijnwerk maakt het visuele plaatje compleet.

Ideaal voor herbestemming

Concreet wordt het oude postgebouw aan de Brusselsteenweg op de grens tussen Melle en Kwatrecht (Wetteren) in een nieuw kleedje gestoken. “Dit pand dateert van de periode waarin Leopold II onze koning was”, aldus de zaak-voerders. “Daarna werd het getransformeerd tot een meubelmakerij waar zetels werden gestoffeerd. Intussen staat het al vele jaren leeg en is het gebouw ook zijn grandeur verloren. Omdat de site van ongeveer 5.000 m² zich vlak bij het station bevindt, vonden we dit een perfecte locatie voor een herbestemming met woonunits en kantoren.”

De gevels bestaan uit een witte crepi met accenten uit duurzaam ecologisch hout.

Oud en nieuw verenigd

In het bestaande gebouw worden vijf kantoren en drie appartementen ingericht. Om de nodige ruimte te creëren, wordt aan beide kanten een nieuwbouwvolume toegevoegd. Deze bestaan uit een betonstructuur die is ingevuld met grote glaspartijen. Een witte crepi met accenten uit duurzaam ecologisch hout en zwartgelakt aluminium schrijnwerk maken het visuele plaatje compleet. “Deze architectuur wordt doorgetrokken naar de twee achterliggende nieuwe blokken. Verdeeld over drie bovengrondse niveaus omvatten deze respectievelijk zestien en 24 appartementen. De twee ondergrondse verdiepingen zijn voorbehouden voor garages, fietsstallingen en bergruimtes. Ten slotte is er nog het centraal gelegen oude koetshuis, dat wordt omgetoverd tot een gemeenschappelijke ruimte. Dit volume behoudt zijn oorspronkelijke uitstraling en vormt de ‘lijm’ tussen alle gebouwen. Het is de bedoeling om er dé ontmoetingsplaats voor alle bewoners van te maken.     

Achter het oude postkantoor zijn twee nieuwe woonblokken gebouwd.

Afgestemd op toekomst

Gigantes bewijst met Lesko dat BEN en reconversie geen tegenstrijdige begrippen zijn. Alle appartementen en kantoren zijn bijna-energieneutraal en ook in andere opzichten bijzonder duurzaam. “De uitgekiende oriëntatie van de gebouwen, zorgvuldig geselecteerde materialen en de toepassing van superieure thermische en akoestische isolatie: het zijn allemaal zaken die een woon-omgeving garanderen die nu al aan de eisen van morgen voldoet”, vertellen de zaakvoerders. “Bij de meeste appartementen bedraagt het E-peil zelfs minder dan 20, wat in dit soort gebouwen toch wel als vooruitstrevend mag worden beschouwd. En dat weerspiegelt zich ook in de verkoop: een maand voor de oplevering is al 90 % van de woonunits verkocht.”    

Het bestaande koetshuis wordt de ontmoetings-plaats bij uitstek voor alle bewoners van Lesko.

SD Tuinen – Omgevingsaanleg 

Bij een reconversieproject als Lesko hoort natuurlijk een volledig nieuwe buitenaanleg. Deze opdracht werd toegekend aan SD Tuinen uit Lede, een tuinaanleg-bedrijf met focus op het ontwerp en de aanleg van totaalconcepten voor de private en publieke sector. “Originaliteit en exclusiviteit vormen de fundamenten van onze aanpak”, aldus bestuurder/tuinarchitect Sofie De Maeght. “We zorgen altijd voor een uniek concept dat bijdraagt aan de identiteit van het gebouw. Om dit te bereiken, steken we veel tijd en energie in het voorbereidende werk. Zo worden de terreinen nauwkeurig opgemeten en alle plannen digitaal opgemaakt en verwerkt met behulp van een gps-systeem. Zo weten de klanten precies wat ze mogen verwachten en vermijden we onvoorziene problemen tijdens de uitvoering. Het project van Lesko omvatte drie belangrijke programmapunten. Het binnenplein, dat als toegangs- en ontmoetingsplein fungeert, moest gezellig, esthetisch en functioneel worden ingericht. Daarom combineerden we eccogravel met groene elementen en een aantal bomen. Het tweede grote onderdeel was de parktuin van 1.500 m², die we met veel respect voor de privacy op de terrassen hebben ontworpen. Ten slotte waren er de toegangen naar het kantoorgebouw, met trappen in betontegels en prefab trapblokken van marlux. Met Lesko kregen we dus de kans om onze veelzijdige expertise te demonstreren, inclusief het ontwerp van het totaalplaatje.” 

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
Gigantes (Lennik)

Architect
Mathieu Verhoeven Architectuur (Wetteren)

Hoofdaannemer(s)
Juri (Zele)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details