Platform voor de bouw
Toegankelijk schoolgebouw zonder beperkingen
Verschillende kleuren en vloeren helpen de kinderen zich te oriënteren.

Toegankelijk schoolgebouw zonder beperkingen

Op 1 september jongstleden weerklonk voor het eerst de schoolbel op de vernieuwde site van Dominiek Savio in Gits. Het iconische, maar verouderde Withuys maakte plaats voor een duurzaam, toekomstgericht gebouw dat een gloednieuwe basisschool, een multifunctioneel centrum en een internaat huisvest. Toegankelijkheid en huiselijkheid zijn de kernwoorden in het ontwerp. De werken werden in recordtempo uitgevoerd, zodat de leerlingen terug naar hun vertrouwde campus konden bij de start van het nieuwe schooljaar.

Koto-raamgehelen zorgen voor een huiselijke touch.

Dominiek Savio is een zorginstelling voor mensen met een fysieke beperking. De afdeling in Gits ondersteunt voornamelijk kinderen, jongeren en volwassenen met een (neuro)motorische handicap of niet-aangeboren hersenletsel. Het nieuwe gebouw moest dus voldoen aan enkele specifieke vereisten. “In het gebouw zullen kinderen met een mobiele beperking leren, wonen en begeleid worden. Daarom bestaat het uit slechts één bouwlaag”, legt Kevin Van Hauwaert van V2-Architecten uit. “Er is een internaat met 84 bedden ingericht, dat bestaat uit vijf blokken, en een school en multifunctioneel centrum waar plaats is voor 120 leerlingen. Tussen beide entiteiten loopt een belevingsas, een groene wandeling van het kasteel van Dominiek Savio tot aan Hoeve Ter Kerst aan de andere kant van de site. Deze nodigt uit om naar buiten te gaan. Met de aanplanting creëren we een groene oase die bijdraagt aan de beleving van het gebouw.” 

Herkenbare visuele identiteit

Naast de noodzaak om alle ruimtes op het gelijkvloers in te richten, zijn ook alle deuren, gangen en sanitair aangepast aan de doelgroep. Klasjes zijn ook kleiner dan in reguliere scholen en telkens gecombineerd met een leefgroep. Kevin Van Hauwaert: “Om de jonge kinderen te helpen hun weg te vinden doorheen het gebouw hebben we met verschillende kleuren en vloeren gewerkt. Zo weten ze makkelijk in welke vleugel ze zich bevinden. Ook in het internaat heeft elke zone zijn eigen visuele identiteit.” 

Omdat het gebouw niet enkel een school, maar ook een internaat is, voegden de architecten extra warmte toe aan de hand van Koto-raamgehelen die de klassen en leefgroepen van de gang scheiden. Deuren, grote ramen en ingemaakte kasten zijn uit hout vervaardigd, wat een huiselijke touch geeft. De technieken zijn geselecteerd met het oog op de toekomst: warmtepompen, passieve koeling en zonnepanelen drukken de energiekosten en ecologische voetafdruk van de organisatie.

In december 2021 gingen de werken van start. In juni 2023 volgde de oplevering van het project.

Recordtempo

Bij het ontwerp van het gebouw hielden de architecten rekening met de mogelijkheid om een tweede verdieping te plaatsen. Initieel zou namelijk een zorghotel boven op de school gefinancierd worden door een private partner die zich uiteindelijk terugtrok uit het project. Toch is een extra bouwlaag in de toekomst niet uitgesloten. Daar is de constructie op voorzien. In december 2021 startte aannemer Artes Depret met de plaatsing van duizend funderingspalen. In juni 2023 volgde de oplevering van het project. Achttien maanden om een gebouw van 12.000 m² neer te zetten: het is een huzarenstukje. Door de jarenlange ervaring met soortgelijke projecten en de totale uitvoering door één partij – van funderingen tot de plaatsing van de technieken – bracht Artes Depret deze klus tijdig tot een goed einde.

Uitgekiende werfinrichting

Naast de deadline was de grootste uitdaging de uitgestrektheid van het gebouw. “Doordat er slechts een enkele bouwlaag is, was één bouwkraan niet voldoende om de hele werf te bedienen”, vertelt Dries Hoste, projectmanager bij Artes Depret. “We konden ook geen centrale laad- en loszone inrichten. Daarom deelden we de werf uiteindelijk op in vier verschillende werffases. Zo was een deel van de werf nog in ruwbouw en werden in een ander deel al technieken geplaatst. Door steeds met 80 tot 110 mensen ter plekke te zijn, haalden we de strakke, afgesproken deadline.”    

De grote oppervlakte van het gelijkvloerse gebouw bleek een uitdaging voor de werfinrichting.

Mosa – Vloer- en wandtegels

Al 140 jaar is Mosa een klinkende naam in en buiten thuisstad Maastricht. Opgericht als porseleinfabrikant, staan ze vandaag bekend om hun kleurrijke tegels. De geglazuurde wand- en ongeglazuurde vloertegels brengen warmte in de klasjes en het internaat van Dominiek Savio. “Op de Belgische markt is vooral onze Global-collectie gekend”, vertelt Wim Doens, salesmanager Belux bij Mosa. “Die reeks bestaat uit 25 verschillende kleuren die verkrijgbaar zijn als effen tegel, maar ook met een fijne of grove spikkel. We maken de tegels in Maastricht en ze zijn in dezelfde kleur verkrijgbaar voor vloeren en wanden. Daardoor zijn ze perfect om verschillende zones in het gebouw visueel herkenbaar te maken voor de kinderen in Dominiek Savio.” De ongeglazuurde tegel wordt vaak gekozen in scholen, ziekenhuizen en kantoorgebouwen omdat hij erg slijtvast is. Met een slijtlaag van 2 millimeter ziet de tegel er over dertig jaar nog als nieuw uit, ook al zijn er al generaties kinderen met zanderige schoenen en rolstoelen gepasseerd. “Hun modulariteit maakt de tegels ook populair bij architecten. Twee kleine tegels passen perfect in een grote tegel, waardoor de voegen kunnen doorlopen, van de vloer over de muur bijvoorbeeld. Ook het Cradle to Cradle-principe dat wij consequent toepassen wint aan belang. Naast kleur, slijtvastheid en modulariteit is duurzaamheid een belangrijke reden om voor Mosa te kiezen.”

Granox – Handgrepen, borstweringen en luifels

Op 500 meter van Dominiek Savio in Gits tref je Granox aan. Met een specialisatie in werken met inox, staal en glas zijn trappen, trapleuningen en borstweringen de corebusiness van dit bedrijf. Met 25 jaar ervaring in de bouw weten ze precies met welke materialen, technieken en afwerkingen ze hun klanten verder kunnen helpen. “In dit dossier installeerden we 120 meter handgrepen tegen de wanden in de drie verschillende trapzalen. In het centrale gebouw hebben we borstweringen geplaatst, als valbeveiliging aan het inpandige terras van het hoofdgebouw”, vertelt zaakvoerder Ghislain Ramboer. “Alles werd op maat gemaakt en voorzien van een hoogwaardige afwerking in poederlak. Het therapiebad hebben we voorzien van handgrepen tegen de wanden en een geleidingsbeugel in het bad. Deze werden uitgevoerd in speciale inox met een extra eindafwerking, die voldoet aan alle huidige zwembadnormen.” Intussen is Granox bezig met de productie van 350 m² luifels, die geplaatst zullen worden aan de verblijven van de kinderen. Daaronder zullen ze kunnen schuilen voor regen of felle zon en toch kunnen genieten van de buitenlucht. “Een mooie opdracht voor ons en het is fijn om eens zo dicht bij onze eigen gebouwen aan het werk te zijn.” 

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Dominiek Savio (Gits)
  • Architect V2-Architecten (Rumbeke)
  • Hoofdaannemer(s) Artes Depret NV (Zeebrugge)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details