Platform voor de bouw
Toekomstgerichte werkplek voor ontmoeting, overleg en concentratie
De voorgevel en de volledige bovenste verdieping zijn afgewerkt met thermisch verduurzaamd Europees lorkenhout, dat op natuurlijke wijze zal vergrijzen.

Toekomstgerichte werkplek voor ontmoeting, overleg en concentratie

Met ‘Hendrik & Co’ beschikken ondernemers over een gloednieuwe werkplek in Mechelen. Het gebouw staat voor comfortabel werken in een eigentijdse urban loftomgeving op een boogscheut van het historische stadscentrum.

De combinatie van natuursteen en Europees lorkenhout verleent de voorgevel een uniek cachet in het straatbeeld. Binnen creëren de ruwe betonnen plafonds en de stalen structuur van het penthouse een modern-industrieel loftgevoel. Alle ruimtes kunnen flexibel ingedeeld en samengevoegd worden, waardoor een bedrijf alle ruimte heeft om te starten en te groeien. Het mag duidelijk zijn: Hendrik & Co heeft heel wat te bieden. Het gebouw telt vijf bovengrondse bouwlagen met een totale oppervlakte van 4.532 m² en biedt plaats aan dertien samenvoegbare kantoorruimtes, waarvan één grote unit met terras, drie liften en evenveel traphallen. Er werd ook voorzien in een individuele toegang, sanitaire faciliteiten en een autonoom klimatisatie- en ventilatiesysteem. De ondergrondse parking is 985 m² groot.

De achtergevel kreeg een afwerking met crepi in een neutrale, warme zandkleur.

Inzicht en vastberadenheid

Het hergebruik van het betonnen skelet was een van de belangrijkste uitgangspunten van het ontwerpproces, goed voor een besparing van ongeveer 4.132.000 kg CO2-uitstoot. “Bouwheer Druon Invest opteerde bewust voor een langetermijnvisie met multi-tenant kantoorrenovatie”, verduidelijkt architect Gaétan Boulet van ants architecture and advice. “Een keuze die getuigt van inzicht en vastberadenheid. Deze combinatie maakt van Erik Bogaerts, bestuurder van Druon Invest, een ware ondernemer. Een comfortabel kantoorgebouw realiseren waarin de aanwezigen graag werken, en dat op een zo duurzaam mogelijke manier: dat was de basisopdracht. Met kansen om te ontmoeten, te overleggen en zich te concentreren in een toekomstgerichte werkplek.” 

De voorgevel en de volledige bovenste verdieping zijn afgewerkt met thermisch verduurzaamd Europees lorkenhout, dat op natuurlijke wijze zal vergrijzen. 

Ter hoogte van de raamdorpels werd over de volledige voorgevelbreedte een gelakte aluminium druiplijst voorzien om de vergrijzing per verdieping zo gelijkmatig mogelijk te laten verlopen. De achtergevel kreeg een afwerking met crepi in een neutrale, warme zandkleur. Daar waar de bestaande gevelsteen behouden bleef, werd deze afgewerkt met een structuurverf in dezelfde kleur als de crepi. Voor het aluminium buitenschrijnwerk, de lijsten in de voorgevel en de dakranden werd geopteerd voor zwarte structuurlak.

Een van de kantoorruimtes beschikt zelfs over een terras.

Korte doorlooptijd

Door de bestaande buitenmuren af te werken met klassiek pleisterwerk, werd tevens voor een goede luchtdichtheid gezorgd. De nieuwe scheidingswanden (metalstud, OSB en gipskartonplaten) kregen een witte uitvoering om huurders een neutrale ruimte aan te bieden. Gaétan Boulet: “In de kantoren zijn de structurele betonplafonds zwart geschilderd. Ze vormen de achtergrond voor de elegante lamellen van de witte klimaatplafonds. De vloeren in de kantoorruimtes zijn voorzien van tapijttegels, die bijdragen aan een verbeterde akoestiek. De huurders kozen die tegels naar eigen smaak en bedrijfsstijl om hun kantoorruimte een eigen accent te verlenen.” In de sanitaire ruimtes werd een keramische tegel in een neutrale, warme grijsbruine tint geplaatst, net als in de gemeenschappelijke inkomhal en de individuele inkomruimtes op de verdiepingen. “Om natuurlijke lichtinval te garanderen, werden grote raampartijen aangebracht die – in combinatie met de geïntegreerde verlichting – een aangename werkomgeving creëren. Om oververhitting of storend zonlicht te voorkomen, kunnen de screens gesloten worden, zowel individueel per unit aangestuurd als algemeen door het weerstation.”

“Opdrachtgever Druon Invest vertrouwde ons een volledige ontwerpopdracht toe en verzocht ons om nauwgezet aan kosten- en planningsbewaking te doen. De korte doorlooptijd van het initiële dossier maakte dat het conceptontwerp, het indienen van de vergunning en het technisch dossier elkaar snel opvolgden en zelfs met elkaar verweven werden. Druon Invest is het type klant waar ants graag voor werkt: een toonaangevende ondernemer in onder meer kantoorvastgoed die met zijn projecten toekomstgericht anticipeert. Op het ogenblik dat de ene coronagolf de andere opvolgde, besliste Erik Bogaerts door te zetten met Hendrick & Co. We zijn ongelooflijk trots dat we deze visie en dit doorzettingsvermogen hebben mogen vertalen naar een futureproof kantoorgebouw waarin alle mensen tevreden werken”, besluit Gaétan Boulet.   

Het interieur oogt bijzonder strak, eigentijds en functioneel.

The Airconditioning Company – HVAC, sanitair en brandveiligheid

Voor het kantoorgebouw Hendrik & Co nam The Airconditioning Company uit Wilrijk de koeling, verwarming en ventilatie voor zijn rekening. Ook sanitair en brandveiligheid maakten deel uit van het takenpakket. “We hebben vanaf de beginfase de ‘best practices’ toegepast om tot een energiezuinig en comfortabel gebouw te komen. En dat met een ideale prijs-kwaliteitverhouding”, zegt projectleider Jorg Reyniers. “Er werd voor een state of the art BMS-systeem geopteerd, waardoor alle parameters perfect geregeld worden. Met de toegepaste klimaatplafonds kan zowel verwarmd als gekoeld worden, terwijl via luchtgroepen verse, geklimatiseerde buitenlucht wordt aangevoerd. “Dankzij de grondige voorbereiding doken er tijdens de uitvoering van de werken geen onverwachte moeilijkheden op”, aldus de projectleider. “De grootste uitdaging was het geluid dat de toestellen op het dak produceren, zeker omdat het gebouw in een woonzone ligt. Maar dat werd opgelost door een oversized drycooler op het dak te plaatsen.” Kortom: alweer een geslaagd Design & Build-project van The Airconditioning Company.

Architect kiest voor knowhow inzake elektriciteit

Elektriciteitswerken Janssens (Zonhoven) voerde in het kantoorgebouw Hendrik & Co alle elektriciteitswerkzaamheden uit, te beginnen met de hoogspanningscabine. “Nadien volgde ook het algemeen laagspanningsbord met meting naar elke tussenverdieping”, zegt bestuurder Peter Ledoux. “Alle units werden uitgerust met een individueel bord, terwijl we tussen elk SAPPceiling de verlichting monteerden.”

Tekst Wouter Peeters   |   Beeld Elektriciteitswerken Janssens

Daarnaast is iedere kantoorruimte voorzien van een datanetwerk in Cat6, waarvoor Elektriciteitswerken Janssens ook de volledige glasvezelvoorzieningen voor zijn rekening nam, net als de automatisch gestuurde zonwering. “In alle ruimtes is de verlichting aanwezigheidsgestuurd om energiezuinig te kunnen werken”, aldus Peter Ledoux. “We stonden ook in voor de gehele branddetectie, uiteraard volledig conform de norm- en regelgeving, evenals voor de nood- en vluchtwegverlichting. Je kan gerust stellen dat alles wat met een koper draadje te maken heeft door Elektriciteitswerken Janssens geleverd en geplaatst werd.”

Expertise delen

De onderneming werkte ook voor deze realisatie vlot samen met de architect, die de professionele aanpak van Elektriciteitswerken Janssens erg waardeert. Het bedrijf nam dan ook de volledige engineering op zich, vertrekkend van een blanco plan. Er was enkel een resultaatlastenboek voorhanden. Ook daarom werd voor Elektriciteitswerken Janssens gekozen, vermits het voordien al heel wat gelijkaardige projecten tot een goed einde bracht. “Het verkooplastenboek conform de normeringen naleven: dat was de enige vereiste”, zegt Ledoux. “Het project verliep van een leien dakje dankzij de goede voorbereiding en onze flexibele werkmethodiek. Wij werken graag met deze opdrachtgever en architect samen. Het was leuk dat we vanaf het begin bij alle werfvergaderingen betrokken waren en zo een deel van onze expertise konden delen. Wat gewaardeerd wordt. Dat siert ons ego en houdt het leuk. Dat was voor Elektriciteitswerken Janssens de meerwaarde om mee te stappen in deze realisatie: weten dat de architect een beroep op ons deed voor onze knowhow.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Druon Invest (Antwerpen)
  • Architect ants architecture and advice – Gaétan Boulet (Antwerpen)
  • Hoofdaannemer(s) BMP Building Services (Tessenderlo)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details