Platform voor de bouw
Traditionele én nieuwe technologieën voor magazijnopslag
De SSI Orbiter zorgt voor individuele, schaalbare en modulaire magazijnindelingen.

Traditionele én nieuwe technologieën voor magazijnopslag

Bedrijven die hun materiaalflow willen optimaliseren, zijn vaak geïnteresseerd in ‘de nieuwste technologieën’. Helaas gaan ze hierbij regelmatig voorbij aan de traditionele technologieën, die hun degelijkheid al ruimschoots hebben bewezen, geen kinderziektes meer hebben én volop zijn geoptimaliseerd. “Doordat deze optimalisaties vaak onopvallend zijn, denken veel bedrijven dat de oudere technologieën zijn blijven stilstaan in de tijd, maar niets is minder waar”, aldus Steve Vercammen, Sales Manager Logistic Solutions bij SSI SCHÄFER.

Een mooi voorbeeld vinden we in onze palletmagazijnen, vertelt Vercammen. “Traditioneel worden hiervoor palletkranen ingezet, die zijn uitgerust met telescopische vorken voor een, twee of drie pallets diep. Tegenwoordig promoten vele machinebouwers echter de palletshuttle, die een diep kanaal kan inrijden. Ook SSI SCHÄFER biedt hiervoor diverse oplossingen aan, zoals de SSI Orbiter-, de ESS- en de E4S-palletshuttles. Shuttles worden al dan niet naar een ander palletopslagniveau gebracht. Dergelijke shuttles zien er veel dynamischer uit dan een robuuste kraan, waardoor de indruk wordt gewekt dat dit veel sneller gaat én efficiënter is.”

Pallets worden uiterst efficiënt opgeslagen in een geautomatiseerd hoogbouwmagazijn.

Dat klinkt logisch. Is dat dan niet zo?

Steve Vercammen: “Het antwoord is: soms wel, vaak niet. Voor toepassingen met veel verschillende producten (Stock Keeping Units) ten opzichte van het aantal beschikbare palletplaatsen blijft een 1-diep- of 2-diepkraansysteem simpelweg de beste oplossing. In dit geval zijn de SSI Exyz-kranen zelfs met grote voorsprong de beste technologie om in te zetten. De SSI Exyz-kranen werken 100 % zelfstandig: er is geen communicatie nodig tussen de liften en shuttles of tussen de shuttles onderling. Daarnaast kunnen ze tot meer dan 40 meter hoog gaan en hele lange afstanden afleggen, zonder het risico op communicatieverlies door zwakke of verstoorde wifisignalen.

De afgelopen jaren heeft SSI SCHÄFER hard gewerkt aan energierecuperatie bij het remmen of laten zakken van de lasten. Bijkomend groot voordeel van de kranen is bijvoorbeeld de uitrusting met camera’s. Zeker in hoge magazijnen biedt het een enorm voordeel dat je vanaf de grond een goede inschatting kunt maken van wat er eventueel is fout gelopen hoog daarboven. Ook onderhoud en herstellingen zijn heel makkelijk uit te voeren vanaf grondniveau, terwijl je bij de vele shuttlesystemen op elk niveau een werkvloer nodig hebt. Daarbovenop is een SSI Exyz-kraan zo robuust en simpel uitgevoerd dat hij zelden in storing gaat.”

Er moeten toch ook situaties zijn waarin shuttles een voordeel bieden?

“Zeer zeker! Dat is ook de reden waarom SSI SCHÄFER key account is voor EUROFORK-shuttles, een van de meest ervaren shuttleproducenten. Bijvoorbeeld bij lage gebouwen of gebouwen met moeilijk te bereiken zones heb je met ESS- of E4S-shuttles het grote voordeel dat je de ruimtes optimaal kunt inrichten om zoveel mogelijk palletlocaties te hebben. Een ander voordeel is de schaalbaarheid van shuttles. Je kunt ze bijplaatsen volgens de groei die je doormaakt. Maar daar zit tegelijkertijd de valstrik. Want wat heb je eraan om een hogere snelheid in je inslag/uitslag te hebben als de rest van je automatisatie daar niet op afgestemd is? Of wat heb je eraan als je shuttles veel tijd nodig hebben om pallets eerst uit de weg te zetten om bij de gewenste pallet te kunnen komen? In tijden waarin energie zo kostbaar is, dient men hier toch bij stil te staan!”

De kanalen zijn voorzien van SSI Exyz-kranen met telescopische vorken voor dubbeldiepe opslag.

Er is dus een markt voor traditionele én nieuwe technologieën?

“Jazeker! Vandaar ook de keuze voor de titel van dit artikel. Focus niet vanaf het begin op nieuwe technologieën. Doe eerst een data-analyse en bepaal je behoeftes, je gevoeligheid aan storingen, je ecologische voetafdruk én je acceptabele servicekosten. Wij bij SSI SCHÄFER vertellen vervolgens in alle transparantie welke technologie hier het best bij past, zodat je als gebruiker een optimale ROI bereikt. Oftewel: Think solutions, not products.”    

Voordelen van SSI-kranen
· Hoge hoogtes bereikbaar (> 40 meter)
· Beste en snelste oplossing voor een of twee pallets diepe magazijnen
· Robuust, modulair en onderhoudsvriendelijk
· Maximale regeneratie van energie
· Geschikt voor ambiënte, koel- en diepvriesomgevingen

Voordelen van SSI-shuttles
· Hoge hoogtes bereikbaar (> 40 meter)
· Aantal shuttles kan meegroeien met de behoefte
· Hoogtechnologisch en onderhoudsvriendelijk
· Maximalisatie van het aantal palletplaatsen, zeker bij onregelmatige lay-outvorm
· Geschikt voor ambiënte, koel- en diepvriesomgevingen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details