Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Transparant gebouw voor innovatieve producent

Ciranova extra beelden_ (4) kopiëren
De architecte ontwierp een strak en transparant gebouw van maar liefst 12 meter hoog.

Tekst | Tekst Anastasia Verleysen | Beeld Valerie Lafaut, Ciranova

3 december 2020 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

Via organische groei en een overname nam het personeelsbestand al snel toe tot 48 medewerkers. Tijd voor een nieuwe site, die heel strak werd vormgegeven en is opgevat als een soort universitaire campus. Het fraaie gebouw kreeg de passende naam Ciranova Academy.

“We zaten bijna op elkaars schoot”, zegt eigenaar Wouter Devaere. “Door een overname breidde Ciranova fors uit, en dus was het tijd voor een nieuw kantoorgebouw. Goed voor een investering van 5 miljoen euro. We kozen voor een nieuw perceel van 5000 vierkante meter in de industriezone langs de Ringlaan in Roeselare. Zo genieten we meteen van de visibiliteit die deze expresweg met zich meebrengt. Onze productie-eenheid blijft wel op de oude site.” Wouter Devaere had een duidelijke visie voor ogen. Het innovatieve karakter van Ciranova, vroeger Debal Coatings, moest tot uiting komen. Vandaar dat de R&D-afdeling zeker voldoende plaats moest krijgen in het ontwerp. 

Ciranova ontwikkelt en produceert chemische producten voor houtbehandeling. Dat kon het ook etaleren in het nieuwe kantoorgebouw.

Strakke architectuur

Barbara Ostyn van 3ARCHITECTEN kwam op de proppen met een strak en clean ontwerp met veel glas. Op de benedenverdieping bevinden zich de labo’s, boven de burelen en de showroom. “Vergelijk het een beetje met een open keuken. Vanuit de imposante inkomhal zie je de mensen aan het werk. Je kan op de voet volgen hoe onze producten ontwikkeld worden”, vertelt de zaakvoerder. “De witte, pure en nette look van het gebouw doet misschien wat ‘kliniekachtig’ aan, maar in onze sector heeft het net heel wat uitstraling.” 

Barbara Ostyn vult aan: “Een strak gebouw was vanaf dag één het uitgangspunt. Twee balken geven de architectuur vorm. De ene balk huisvest het technicum en chemielabo. De tweede balk bevat de kantoorverdieping en de showroom.”

De polyvalente belevingsruimte oogt erg gezellig.

Een trapje hoger

De architecte ontwierp een gebouw van maar liefst 12 meter hoog, bestaande uit een combi-natie van twee balken van 6 meter. Centraal staat een indrukwekkende trap, opgetrokken in beton. Hij hangt als het ware in de inkomhal. De trappenhal vormt de schakel tussen de twee centrale balken. “Hij zorgt voor de verbinding met de kantoorverdieping en de showroom”, gaat de architecte verder. “Het kantoorgedeelte staat op poten. Zo ontstond een luifel, die dienstdoet als beschutte parkeerplaats en die het gebouw op een luchtige manier inbedt in de omgeving. De groenzone van het industrieterrein zal via deze luifel doorgetrokken worden naar de groenzone van het project.”

De monumentale traphal leidt de bezoeker naar boven.

Al van in de ontwerpfase was het de bedoeling om een transparant gebouw te creëren, waar het product en de ontwikkelingsruimte centraal staan. Alles mag gezien worden. Inclusief de betonnen gewelven en de technieken in opbouw. De monumentale traphal leidt de bezoeker naar boven, waar hij niet op de omliggende gevels kijkt. Het gebouw torent immers boven de rest van het industrieterrein uit, wat resulteert in een onmetelijk uitzicht op het weidse landschap. Het ommuurde complex is omgeven door een groenzone, die onder het gebouw overvloeit in een binnentuin met bomen.

Ecologische voetafdruk

Ciranova ontwikkelt en produceert chemische producten voor houtbehandeling. De link met hout moest dus ook voorzien worden. In het gebouw zelf is daar geen plaats voor, maar de tuin maakt dat meer dan goed. Op de site is immers een bos met witte berken aangeplant, eveneens volgens een strak patroon. Er zijn ook zonnepanelen geplaatst en er is een groendak aangelegd. “We vonden het ecologische aspect een belangrijke factor”, licht Wouter Devaere toe. “We willen onze voetafdruk naar beneden halen, ook via onze producten. Zo brachten we ECOFIX+ op de markt: een bindmiddel dat voor 35 procent ‘biobased’ is. We willen ons daar verder in profileren.”    

Vanuit de imposante inkomhal zie je de mensen aan het werk. (Beeld: Valerie Lafaut)

Vandaar ook dat de nieuwe labo’s uitgerust zijn met toptechnieken en dito apparatuur. Het zijn stabiele, geconditioneerde kamers. Ze staan dus niet onder invloed van buitenaf en er is geen sprake van onder- of bovendruk. “Ook elders in het gebouw is gedacht aan het comfort van onze werknemers. We hebben geopteerd voor een landschapsbureau met lage en hoge bureautafels. Wie wil, kan echter ook in de belevingsruimte of in onze technisch goed uitgeruste vergaderzalen werken”, vertelt Wouter Devaere nog. “We wilden een strak en flexibel gebouw waarin research centraal staat. Een beetje zoals een universiteitscampus. Daarom kreeg onze nieuwe site ook de naam Ciranova Academy.”     


Develtere – HVAC en sanitair

Elke dag is Develtere in de weer met complexe projecten in het vakdomein HVAC en sanitair. Het familie-bedrijf uit Roeselare zit niet verlegen om technische uitdagingen en houdt de vinger aan de pols wat nieuwe technieken betreft. Bij Ciranova verdienen vooral de HVAC-installaties extra aandacht. “Zo installeerden we een lucht-waterwarmtepomp van het merk Rhoss. Die produceert op basis van de buitentemperatuur warm en koud water om de ruimtes te koelen en te verwarmen”, legt projectingenieur Thomas Claeren uit. “We plaatsten ook vloerverwarming in de polybeton en klimaatbalken van Lindab in de verschillende zones. Het laat de werknemers van Ciranova toe om in elke ruimte afzonderlijk de temperatuur te bepalen.”

Die individuele thermostaten in het gebouw verwerken was best een ingewikkelde opgave. “Maar bij Develtere denken we graag mee in termen van interieuroplossingen en -afwerkingen”, zegt Thomas Claeren. “In een open situatie met veel glas, zoals bij Ciranova, is dat ook nodig. We konden niet gewoon opbouwthermostaten plaatsen, en dus ligt er op ieder bureau een draadloze thermostaat.” 

Tot slot verzorgde Develtere ook het ventilatiesysteem. De installatie van Daikin werd in de kelder geplaatst. Dit maakte dat Develtere al vanaf de ruwbouwfase bij het project betrokken was. “Het kanaalwerk is overal zichtbaar gebleven. In het labo voorzagen we nog de nodige afzuiging voor de ontwikkeling van nieuwe producten”, besluit Thomas Claeren.


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Ciranova (Roeselare)
Architect 3ARCHITECTEN (Roeselare)
Hoofdaannemer(s) Stadsbader (Harelbeke)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details