Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Ultramodern servicecenter en showroom met ecologische houtstructuur

©Lucid_ASK_BUGA_08 kopiëren
In de nieuwe showroom van Buga-Auto worden vanaf begin volgend jaar paradepaardjes van Fiat, Alfa Romeo en Jeep uitgestald.

Tekst | Tekst Tim Janssens | Beeld Lucid – ASK Romein

21 december 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Buga-Auto heeft grootse plannen. Het bedrijf wil zijn klanten immers een gespecialiseerde service bieden om nog beter tegemoet te komen aan hun individuele behoeften en verlangens. Vandaar dat het op een vlot bereikbaar perceel, langs de Merksemsebaan in Wijnegem, een kersvers servicecenter bouwt, waar klanten niet alleen terechtkunnen voor onderhoud en herstel van benzine-, diesel-, CNG- en lpg-wagens, maar waar ook auto’s met hybride, elektrische en andere innovatieve aandrijvingen kunnen worden geïnspecteerd. Een boogscheut verderop, aan de Krijgsbaan in Wijnegem, heerst evenzeer heel wat bedrijvigheid, want daar verrijst op zijn beurt een performante showroom waar vanaf begin volgend jaar paradepaardjes van Fiat, Alfa Romeo en Jeep zullen worden uitgestald. “Dankzij de toepassing van de laatste nieuwe digitale technieken zullen onze klanten er kunnen rekenen op een nóg aangenamere en interactievere aankoopervaring”, klinkt het veelbelovend. 

Simultaan met de houten showroom wordt even verderop ook een nieuw servicecenter opgetrokken.

Ecologische overwegingen

Het servicecenter en de showroom worden simultaan gerealiseerd door ASK Romein uit Malle (BE), dat deze opvallende uitdaging met veel plezier aanging. “Het zijn twee gebouwen met een eigen karakter: enerzijds een garage met een gemengde beton-staalstructuur, anderzijds een toonzaal die integraal uit een ecologische houtstructuur bestaat”, vertelt projectleider Gunther Vranken. “De showroom heeft twee bouwlagen en is uniek in zijn soort. Aanvankelijk zou het een klassieke betonstructuur worden, maar in de loop van het voortraject is de bouwheer uit ecologische overwegingen overgeschakeld op hout. We hebben in het verleden al wel hybride beton-houtstructuren opgetrokken, maar het is de eerste keer dat we een volledige houten gebouwconstructie realiseren. De achtergevel is bekleed met geïsoleerde betonpanelen, de voorgevel is ingevuld met verdiepingshoge glaspartijen en het volume is overkapt met een steeldeck.”

“Het is de eerste keer dat we een volledige houten gebouwconstructie realiseren”, aldus projectleider Gunther Vranken.

Fijne zeldzaamheid 

Een houtstructuur vergt een andere benadering dan een beton- of staalstructuur, benadrukt Gunther Vranken. “We hebben ons daar dus eerst wat in moeten verdiepen. Aan de linkerzijde is er ook een betonnen luifel aan vastgehangen, dus het vergde wel wat rekenwerk om dat stabiliteittechnisch op punt te stellen. De structuur was op vijf à zes weken tijd gemonteerd, alles is prima verlopen. Aangezien zo’n houten constructie toch wat duurder uitvalt dan een klassieke beton- of staalstructuur, is het een echte zeldzaamheid binnen het segment waarin we actief zijn. Het is wel fijn dat we zo’n ‘specialleke’ kunnen toevoegen aan onze referentielijst. Dit project bewijst eens te meer dat we van vele markten thuis zijn!” 

Het servicecenter heeft een gemengde beton-staalstructuur.

Forse vakwerken

Ook de servicegarage is overigens niet alledaags, want de bovenste verdieping bevat een overkraging van zes meter, die op één betonkolom rust. “Deze kolom heeft bovendien een speciale 3D-vorm: als je in de breedte kijkt, wordt hij breder naarmate de hoogte toeneemt, maar in de lengte-richting is het andersom. Bovendien kan er ook geparkeerd worden op het dak, dus ter hoogte van de garage moesten we forse vakwerken (28 meter lang, 13 ton zwaar) plaatsen om alle lasten naar behoren te kunnen opvangen. Zowel het servicecenter als de showroom moeten voor het kerstverlof opgeleverd worden. Ondanks de coronacrisis en het slechte weer in september en oktober zitten we perfect op schema!”    


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Buga-Auto (Wijnegem)
Hoofdaannemer(s) ASK Romein (Malle)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details