Platform voor de bouw
Utiliteitsbouwer ziet maatschappelijke verantwoordelijkheid klanten groeien

Utiliteitsbouwer ziet maatschappelijke verantwoordelijkheid klanten groeien

Bolckmans NV, een aannemer gespecialiseerd in utiliteitsgebouwen, heeft een vrij uniek businessmodel. Omdat het bedrijf al jaren volop inzet op het compleet ontzorgen van de klant tijdens het bouwproces, heeft het immers alle actoren betrokken bij dat proces in eigen rangen. “In de toekomst willen we ook een bepaald duurzaamheidsniveau garanderen, want we zien dat CEO’s zich steeds bewuster worden van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid”, klinkt het.

De focus van Bolckmans op het ontzorgen van de klant is ingegeven door de perceptie die bij veel bedrijfsleiders leeft. “Dat er van hun kant enorm veel tijd kruipt in het opvolgen van het bouwproces. Tijd die ze liever zouden spenderen aan hun corebusiness”, vertelt Boni Voorhelst, commercieel directeur bij Bolckmans. “En dat is eigenlijk maar normaal ook. Daarom is onze organisatie zo opgebouwd dat wij alle actoren die betrokken zijn bij een bouwproces in eigen rangen hebben: architecten, stabiliteitsingenieurs, kostendeskundigen, uitvoerders … Op die manier heeft de bedrijfsleider slechts één aanspreekpunt en verloopt het bouwproces ook een stuk efficiënter.”

Mindshift

Boni Voorhelst stelt ook een tendens vast. “Bedrijfsleiders worden zich steeds bewuster van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dus ook wanneer zij bouwplannen hebben, focussen zij meer dan vroeger op het ecologische aspect van het gebouw, veeleer dan louter op het financiële plaatje. Dat is een mindshift waar wij terdege rekening mee moeten houden.”

BREEAM als standaard

Bolckmans wil in de toekomst dan ook graag een bepaalde duurzaamheidsgraad op zijn projecten kunnen kleven. “We zouden bijvoorbeeld kunnen garanderen dat het gebouw bepaalde duurzaamheidskeurmerken zal behalen. Zo denken wij eraan projecten standaard met het BREEAM-label aan te bieden. Dat moet zeker haalbaar zijn. In het Nederlandse Roosendaal zijn wij momenteel bijvoorbeeld een nieuw logistiek gebouw aan het realiseren in opdracht van Intervest. In dat project hebben wij zonder al te veel moeite een BREEAM-label met de graad ‘Outstanding’ – de hoogst haalbare quotering – behaald. BREEAM heeft een eigen meetmethodiek om tot een bepaalde score te komen. Voor het Outstanding-label is 88/100 vereist, en wij scoorden zelfs 93/100”, besluit hij.    

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details