Platform voor de bouw
Van industriële kwaliteit naar zichtbeton dankzij betoncosmetica
“Ons product wordt machinaal verspoten en bladert niet af, in tegenstelling tot bijvoorbeeld schilderwerk”, zegt Jonathan Coeman.

Van industriële kwaliteit naar zichtbeton dankzij betoncosmetica

Strakke, gladde betonarchitectuur is deze dagen zeer gegeerd. Het is echter geen sinecure om de vereiste afwerkingskwaliteit te behouden, temeer omdat er tijdens productie, transport en plaatsing weleens schoonheidsfoutjes of beschadigingen kunnen ontstaan. Vandaar dat steeds meer bouwheren, architecten en aannemers teruggrijpen naar betoncosmetica om de uitstraling van wanden en andere betonoppervlakken op te krikken. Een innovatieve methodiek met veel mogelijkheden en verschillende gradaties, benadrukt Jonathan Coeman van specialist Cosmixx: “We zijn zelfs in staat om industrieel beton op te waarderen naar zichtbeton, wat uiteraard veel kostenefficiënter is.”

Stoer minimalisme is in. Zowel in publieke gebouwen als kantoorcomplexen en luxueuze woningen is beton (opnieuw) in opmars. “Zelfs in de industriebouw wordt er sinds een vijftal jaar steeds meer overgeschakeld van silexpanelen naar gladde betonwanden”, weet Jonathan Coeman, oprichter en zaakvoerder van Cosmixx. “Beton is een oerdegelijk, maar tegelijk ook delicaat product, niet alleen qua productie, maar zeker ook qua transport en plaatsing. Gedurende heel dat proces kan er behoorlijk wat mislopen, terwijl veel bouwheren en architecten naar die typische strakke betonlook streven en fabrikanten en aannemers dus erg hoge afwerkingseisen opleggen. Dankzij onze interventies kunnen woningen, gebouwen en constructies met eventuele schoonheidsfoutjes toch piekfijn opgeleverd worden.”

Veredeling van betonoppervlakken

Cosmixx is gespecialiseerd in het beschermen, behandelen en waterdicht maken van beton (via injectiewerken en verspuiting van flexibele membranen). Ook structureel betonherstel staat vaak op de agenda. Maar dé voornaamste groeiactiviteit is zonder twijfel betoncosmetica, oftewel het veredelen van betonoppervlakken met haarscheurtjes, oneffenheden, ongewenste kleurnuances of wolkvorming, roestvorming, veroudering … “We doen dit via specifiek ontwikkelde spuittechnieken. Naargelang de problematiek zijn er verschillende behandelingen mogelijk: een lazuurtechniek om het beton opnieuw een uniforme kleur te geven via gespoten pigmentering, hydrofuge om een water- en vuilafstotend effect te creëren, een permanent antigraffitisysteem … Ook de gradatie van de behandeling kan variëren – van basic over medium tot ultimate betoncosmetica – want voor de gevels van een luxueuze villa ligt de lat uiteraard hoger dan voor een standaard traphal”, legt Jonathan Coeman uit.

De veredeling van betonoppervlakken met haarscheurtjes, oneffenheden, ongewenste kleurnuances of wolkvorming, roestvorming, veroudering …: de mogelijkheden zijn legio.

Tal van troeven

De voordelen van betoncosmetica zijn legio. “Architectonisch beton is duur, zeker als wij het na productie, transport en plaatsing ook nog eens in zijn originele staat moeten herstellen. We zijn echter bij machte om industrieel beton op te waarderen naar zichtbeton. Qua kostenefficiëntie kan dat tellen …”, onderstreept Jonathan Coeman. “Een bijkomende troef is dat de bouwheer nadien niet geconfronteerd wordt met periodieke onderhoudskosten. Ons product wordt machinaal verspoten en bladert niet af, in tegenstelling tot bijvoorbeeld schilderwerk. Beton veroudert, maar dankzij ons kan het zijn glans veel langer bewaren. Bovendien kunnen we snel grote oppervlaktes behan-delen. Zo kunnen we op één dag 1000 m² beton onder handen nemen, zowel prefabelementen als ter plaatse gestorte structuren.”

Jong bedrijf met tonnen ervaring

Dat Cosmixx furore maakt met zijn cosmetische oplossingen, is allerminst toeval. Passie voor beton is de rode draad in alles wat dit jonge bedrijf onderneemt. “We zijn pas eind 2020 gestart, maar we moesten gelukkig niet van nul beginnen. Ik heb zelf een achttal jaar ervaring in de sector en ook onze zeven vaklui zijn al een hele tijd actief in de betonbranche. Vandaar dat we in 2021 toch al meteen een heleboel mooie projecten hebben kunnen uitvoeren. Onze actieradius is vrij ruim: nieuwbouw- en renovatieprojecten voor bedrijven en particulieren in de Benelux en Frankrijk. Sinds ik vijf jaar geleden zelf mijn eerste stapjes zette op het vlak van betoncosmetica – meer bepaald bij de opwaardering van het Concertgebouw van Parijs (La Seine Musical) – ben ik rotsvast overtuigd van de meerwaarde van deze innovatieve methodiek. Het is fijn dat ook steeds meer bouwheren, architecten en aan-nemers het licht zien en vol overtuiging gebruikmaken van onze expertise.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details