Platform voor de bouw
“Van Nieuw-Zeeland tot Argentinië: de hele wereld is fan”

“Van Nieuw-Zeeland tot Argentinië: de hele wereld is fan”

Kapel van Klaarchitectuur haalt meer dan 100 internationale krantenkoppen

‘Toonbeeld van herbestemming’, ‘state-of-the-art kantoorruimte’ en ‘vooruitstrevend ontwerp’: het zijn slechts enkele van de meer dan honderd internationale krantenkoppen en passages over kapel De Waterhond, tevens de thuisbasis van architectenbureau Klaarchitectuur. Het gerenoveerde monument in hartje Sint-Truiden gaat de wereld rond. Reden genoeg voor een selecte groep Deense studenten om ook de fruitstad te bezoeken tijdens hun Europese architectuurtour.

“Het design van ons nieuwe kantoor gooit hoge internationale ogen”, vertelt Gregory Nijs (zaakvoerder Klaarchitectuur) fier. “Sinds de opening publiceren kranten en architectuurmagazines wereldwijd foto’s van onze kapel. Van exotische bestemmingen zoals Nieuw-Zeeland, Singapore, China, Korea en Argentinië tot zowat alle Europese landen: we mogen op ongelooflijk veel persaandacht rekenen. In totaal verschenen er een honderdtal artikels in kranten, magazines en online media.”

Klaarchitectuur

Ook The Economist is vol lof
De voornaamste reden voor dit internationale succes? “Ik besteedde veel aandacht aan de balans tussen heden en verleden”, aldus Gregory, het creatieve brein van Klaarchitectuur en architect van het project. “Mijn respect voor het historische monument en het behoud van diens originele structuur kan op bijval rekenen.”

Iets wat zelfs op de redactie van The Economist niet onopgemerkt bleef. “Leegstaande kerken en vergeten kapelletjes verdienen een nieuwe bestemming. Klaarchitectuur slaagde daar wonderwel in en transformeerde de versleten Waterhond-kapel in een warme en gastvrije ruimte”, schreef het gerenommeerde Britse magazine.

Klaarchitectuur

Op gelijke voet met Boekhandel Dominicanen
Meteen de reden waarom een groep Deense architectuurstudenten van de hoog aangeschreven Aarhus School of Architecture zopas een bezoekje bracht aan Sint-Truiden. “Ze waren benieuwd hoe zo’n ingewikkelde en ingrijpende constructie kon worden opgetrokken in een beschermd pand”, legt Gregory uit. “Naast De Waterhond stonden ook internationale kleppers zoals Boekhandel Dominicanen in Maastricht en de Kapel van de Brigittines in Brussel op hun reisprogramma. Hun tour wordt begeleid door Maj Dalsgaard, die een doctoraat (PhD) aan het schrijven is over de invulling van leegstaande Deense dorpskerken.”

Klaarchitectuur

Niet vies van een uitdaging
Klaarchitectuur nam in 2015 zijn intrek in De Waterhond, in de volksmond beter gekend als ‘de hondsstal’. En daar zullen ze niet snel vertrekken. “Die internationale erkenning doet natuurlijk deugd, maar we houden de voeten stevig op de grond”, benadrukt Gregory. “Onze focus ligt nog altijd op projecten in eigen regio. Woningbouw, winkelinrichting, horeca, kantoren, … Graag inclusief architecturale uitdaging, als het even kan (lacht). Daar ligt mijn passie.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details