Politiekantoor dat zijn gelijke niet kent

Efficiëntie is de rode draad doorheen het ontwerp van dit nieuwe politiecommissariaat.

02:36
24-06-2019

VLAS Drie Hofsteden, Kortrijk | Politiekantoor dat zijn gelijke niet kent

Sinds december vorig jaar opereert politiezone VLAS Drie Hofsteden in Kortrijk vanuit een gloednieuw gebouw. Het vernuftige ontwerp breekt resoluut met het traditionele beeld van een politiecommissariaat, en ook bouwtechnisch zijn er nieuwe wegen ingeslagen. Het project verliep immers volgens een ‘Design Build Maintenance’-formule.

Het commissariaat bevindt zich aan de Minister de Taeyelaan en strekt zich uit over drie bouwlagen. Van daaruit waakt de politie over Kortrijk, Kuurne en Lendelede. Efficiëntie is de rode draad doorheen het ontwerp. Dankzij de strategische ligging en de geïntegreerde dienstvoertuigenparking gaat er bij interventies geen tijd verloren. Het ontbreken van ‘muren’ in de administratieve gedeeltes stimuleert teamwerk: wijkagenten, sociale politie, lokale recherche, interventieteams, enzovoort huizen in één grote, comfortabele ruimte. Enkel de interne dispatching en monitoring van het cameranetwerk gebeurt vanuit een afzonderlijk lokaal. Daarnaast omvat het pand een munitie- en wapenkamer en twaalf verhoorlokalen (waar 140 kilogram zware akoestische deuren de discretie van het onderzoek garanderen). Uiteraard is er ook sprake van een cellencomplex, met mogelijkheden tot line-up, audiovisueel verhoor, vertrouwelijk overleg met een raadsman, Salduz-verhoor, medisch onderzoek, enzovoort. Deze cellen zijn voldoende groot, worden efficiënt verlucht en beschikken over kwalitatieve sanitaire voorzieningen om een prima comfort te kunnen garanderen. De piekfijn uitgeruste refter en het open publieks-gedeelte zijn aangenaam en transparant ingericht.”

Kortrijk   VLAS Drie Hofsteden

De clusters zijn in hoefijzervorm georganiseerd rond het impluvium, waardoor alle diensten met elkaar verbonden zijn.

 

Interessant ontwerp en materiaalkeuze

Het ontwerp van dit energiezuinige politiecommissariaat kan op zijn minst creatief genoemd worden. Het complex is immers opgebouwd rond een peristilium met een waterpartij of impluvium. De patio wordt aansluitend beschaduwd door een wolk in de vorm van een zeilconstructie. De clusters zijn in hoefijzervorm georganiseerd rond dit impluvium, waardoor alle diensten met elkaar verbonden zijn. Dankzij het uitgekiende ontwerp en de dito materiaalkeuze weet het gebouw zich qua volumetrie en footprint naadloos te integreren in de campussite. “Het gaat om een rechthoekig volume dat is opgetrokken in een betonstructuur”, vertelt Nadia Jansen, CEO van Jansen Building Company. “Stadsbader ontwikkelde samen met de architect een systeem van betonnen gevelpanelen, waarbij de strategische hoeken in het blauw zijn uitgevoerd. In combinatie met de glaspartijen resulteert dit in de creatie van een rationeel gebouw dat openheid uitstraalt waar het kan en gesloten is waar het moet. Tegelijkertijd verkleint de gevelritmering de volumes, zodat het geheel zich inpast in de korrel van de residentiële omgeving. Het resultaat is een gebouw dat orde en rationaliteit uitstraalt, maar tegelijkertijd een gevoel van betrouwbaarheid en veiligheid creëert.”

Kortrijk   VLAS Drie Hofsteden

Enkele strategische hoeken van het gebouw zijn in het blauw uitgevoerd.

 

Uniek gevelconcept

De praktische uitwerking gebeurde door het duo Stadsbader (gesloten ruwbouwwerken en omgevingsaanleg) en Jansen Building Company (totaalcoördinatie afwerking). Het project kenmerkt zich door de toepassing van prefabbetonconstructies, waaronder het opmerkelijke gevelconcept met betonnen sandwichpanelen, die tot 13 meter lang zijn en die zich zo uitstrekken over drie bouwlagen. “Bovendien is er een dubbel pluvia-ontwateringssysteem en ingestorte bliksembeveiliging geïntegreerd, zonder dat dit afbreuk deed aan het ontwerp”, vertelt Stadsbader. “De sterk geïsoleerde gevelopbouw in prefabbetonnen sandwichpanelen zorgde tevens voor een verbetering van de K-waarde, waardoor we uiteindelijk het niveau van een BEN of bijna-energieneutraal gebouw bereikten. De productie- en wapeningsplannen zijn door onze eigen stabiliteitsingenieurs en tekenaars uitgewerkt met behulp van 3D-tekenwerk en BIM. De effectieve productie was in handen van ons zusterbedrijf Van Maercke.”

Kortrijk   VLAS Drie Hofsteden

Het nieuwe politiekantoor omvat eveneens een piekfijn ingerichte refter, die smaakvol is aangekleed.

 

Eerste, maar zeker niet laatste keer

Voor Jansen Building Company, dat samen met Stadsbader en Jansen Services nog twintig jaar zal instaan voor het onderhoud van het complex, was het de eerste keer dat het bijdroeg aan de realisatie van een politiecommissariaat. “Maar we zijn van plan om te recidiveren”, lacht Nadia Jansen. “We kijken er al naar uit om nog meer soortgelijke opdrachten tot een goed einde te brengen. Natuurlijk was het geen alledaagse klus, want we moesten rekening houden met tal van specifieke voorschriften. Maar daar staat tegenover dat we de kans kregen om als afwerkingsbedrijf onze stempel op dit project te drukken, meer bepaald omdat er volgens de DMB-formule gewerkt werd. Zo creëerden we veel licht en ruimte via de integratie van glazen wanden. Bij de inkleding maakten we gebruik van eigen producten, met name klimaatplafonds, wanden, verhoogde vloeren en meubilair uit ons eigen schrijnwerkersatelier. Dat resulteerde in een laag energiepeil (E40) en een solide isolatie (factor K24). Anderzijds lenen de wanden en plafonds zich – indien nodig – tot een makkelijke reconversie van de ruimtes én kan het gebouw nog worden uitgebreid met een vierde bouwlaag van 2000 m².”   

Tekst: Els Jonckheere 
Beeld: TVH Jansen Building Company - Stadsbader

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
PZ Vlas (Kortrijk)

Architecten
Goedefroo + Goedefroo Architecten (Wielsbeke), DBG Architecten (Kortrijk) en Istema (Gent)

Hoofdaannemers
THV Stadsbader (Harelbeke) – Jansen Building Company (Zonhoven)

Safety AwardAequor Antwerpen