Platform voor de bouw
#WERFZE wil meer jongeren naar de bouw lokken

#WERFZE wil meer jongeren naar de bouw lokken

De sector zoekt niet alleen heel wat nieuwe profielen, het duurt ook steeds langer om vacatures in te vullen. Daarom wil de bouw de laatste trends in de sector beter in de verf zetten en zijn grote maatschappelijke bijdrage beklemtonen. In een online kick-off heeft de VCB de cruciale rol van de bouw in de klimaatuitdaging, digitalisering en circulaire economie onderstreept. De VCB wil niet alleen de grote werkzekerheid in de sector benadrukken, maar ook het hoge aantal groene jobs in de bouw. De sector zet immers fors in op energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, innovatie op het vlak groene technieken, circulaire bouwsystemen, hightech enzovoort. Wie dag in, dag uit de klimaatuitdaging wil aanpakken en onze regio mee wil klaarstomen voor de toekomst, vindt zeker zijn gading in de bouw.

De VCB lanceert de campagne #WERFZE om de troeven van de bouw onder de aandacht te brengen bij jongeren. Een nieuw videoplatform zet zowel nieuwe jobs als klassieke bouwberoepen in de kijker en vestigt de aandacht op het grote maatschappelijke belang van de sector, onder meer met betrekking tot het klimaat, digitalisering en de circulaire economie. “Om de jongeren doelgericht te bereiken, rollen we vanaf nu bovendien een sociale media-campagne uit. Daarbij vergeten we allerminst de traditionele beroepen in de bouw, die broodnodig zijn, maar belichten we ook profielen en start-ups die nog te weinig bekend zijn bij het grote publiek. En die in de slipstream van belangrijke evoluties in de bouw naar voren komen, zoals hightech en duurzaamheid”, klinkt het.

Nieuwe bouw, nieuwe jobs

Daarbij gaat het onder meer om BIM-professionals die het bouwproject digitaal en volledig in 3D voorbereiden, dronepiloten op de werf, installateurs voor smart buildings, specialisten in 3D-beton-printen, metselrobotoperatoren, innovatiecoördina-toren enzovoort. Vooral klimaat en energie zijn niet meer weg te denken bij jobs in de bouw. Zo moeten metselaars nu meer dan ooit oog hebben voor de isolatie in de bouwschil. Bij diverse schrijnwerk-beroepen moet er aandacht zijn voor de luchtdichtheid van raam- en deuropeningen. Dakdekkers moeten rekening houden met de isolatie van de daken. Meer dan voorheen moet de onderhoudsvakman instaan voor het onderhoud van de installaties en de bouwschil.

Technici van studiebureaus, werfleiders, conducteurs en tekenaars zijn cruciaal voor de realisatie van energiezuinige gebouwen vanwege hun rol bij de voorbereiding en de uitvoering van projecten Zij moeten de projecten zo detailleren en tegelijk zo op de uitvoering toezien dat de energievereisten en de steeds vaker gecontroleerde luchtdichtheid effectief bereikt worden. Voorts hebben groen in de bouw en waterbeheer de laatste jaren opgang gemaakt. Aannemers tellen steeds meer groenwerkers in hun rangen om bouwprojecten aanzienlijk van groene accenten te voorzien en natuurtechnische materialen toe te passen. Daarnaast focussen milieutechnologen en ingenieurs op duurzaamheid en spaarzaam watergebruik. Tal van andere voorbeelden zijn te ontdekken op www.werfze.be.

Heel wat vacatures

De Vlaamse Confederatie Bouw stelt al geruime tijd vast dat de sector heel wat vacatures telt die moeilijk ingevuld geraken. Zo steekt het tekort aan werfleiders erboven uit – meer dan 1.500 vacatures gedurende de voorbije twaalf maanden! – terwijl hiervoor amper een driehonderdtal werkzoekenden beschikbaar waren. 

Bovendien gaat het niet alleen om ‘hooggeschoolde profielen’ zoals werfleider, conducteur, studiebureautechnicus, bouwkundig tekenaar en calculator. Het gaat evenzeer om installatieberoepen zoals sanitair installateur, monteur van centrale verwarming, technicus koeltechniek en klimatisatie, onderhoudstechnicus voor verwarmingsinstallaties en installateur van datacommunicatienetwerken. En om de traditionelere bouwberoepen zoals dakdekker, buitenschrijnwerker en kraanbestuurder. 

De VCB wil het tij dan ook keren met de nieuwe campagne #WERFZE. Enkel zo kunnen de laatste evoluties op het vlak van energie, digitalisering, hightech, circulariteit en hergebruik van materialen zich verder doorzetten. Voorts staan we voor een enorme renovatiegolf, waarbij een verdrievoudiging van het aantal energetische renovaties nodig is om de vooropgestelde klimaatdoelstellingen te realiseren.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details