Platform voor de bouw
Architecturale elegantie aan de jachthaven

Architecturale elegantie aan de jachthaven

Residentie Portino, gelegen in Nieuwpoort, is een exclusief appartementsgebouw met vijftien wooneenheden, die allemaal een prachtig uitzicht bieden op de jachthaven. Deze realisatie is bijzonder vanwege haar iconische architectuur. Ook de ligging aan het heraangelegd wandelpad dicht bij Nieuwpoort-Stad en de zeedijk spreekt tot de verbeelding.

Het gebouw bestaat uit zes verdiepingen, waaronder een verdieping met faciliteiten zoals een wellnessruimte (sauna en koudwaterbad), garageboxen, bergingen en technische lokalen. De bovenliggende verdiepingen bieden plaats aan verschillende types appartementen, waaronder een penthouse, hoekappartementen met drie slaapkamers en doorloopappartementen met twee slaapkamers. Elk appartement is afgewerkt met materialen van topkwaliteit. Kortom: de bewoners kunnen er nog écht genieten van grote terrassen, ruime raampartijen en zonovergoten ruimtes. 

Alle appartementen bieden een prachtig uitzicht op de jachthaven.

Creatie van een landmark

Serge Tourlouse, senior projectleider bij projectontwikkelaar POC Real Estate: “Doorgaans zoeken we voor onze projecten niet alleen de absolute topliggingen aan de Belgische kust, maar realiseren we ook markante architectuur én hoogwaardige afwerking. Portino voldoet op alle vlakken aan deze standaarden.” 

“De laatste twintig jaar was er langs de tramweg tussen Nieuwpoort-Bad en -Stad een ware metamorfose aan de gang. Een groot stuk grond op die locatie is reeds door POC Real Estate ontwikkeld. Op het eerste deel van die grond hebben we heel wat, eerder klassieke, villa-appartementen gezet. Witte gevel, rood dak. Wat heel populair is aan de Belgische kust. Maar voor het laatste stuk wilden we iets helemaal anders doen. Een gebouw waar je niet naast kan kijken en dat onmiddellijk opvalt door het smaakvolle uitzicht. Daarvoor werkten we samen met Govaert & Vanhoutte, het gerenommeerde architectenbureau uit Brugge. 

We kregen klanten over de vloer die specifiek op een dergelijke woonst aan het wachten waren. We trekken met deze projecten voornamelijk tweedeverblijvers aan, maar ook vaste bewoners zijn bij ons meer dan welkom, natuurlijk!”

De vloeren en plafonds lopen naadloos door van binnen naar buiten en vormen dus één strak en homogeen vlak.

Naadloze strakheid

“Het gebouw biedt bijzonder veel transparantie”, gaat Serge Tourlouse verder. “Elk appartement loopt door, van voor naar achter. We werkten overal met plafondhoge deuren. Ook de vloeren en plafonds lopen naadloos door van binnen naar buiten en vormen dus één strak en homogeen vlak. En door de grote raampartijen kan het licht letterlijk langs alle kanten binnenvallen.” 

“Voor de structuur en het zichtbeton werd Bouwbedrijf Bryon aangesproken. De onderneming uit Leke is sterk gespecialiseerd in ronduit prachtig zichtbeton. Ze werken daarvoor gewoonlijk samen met Enjoy Concrete. Ook absolute toppers in hun vak en dus uitermate geschikt voor dit ambitieuze project.”

“Doordat er enorm veel glas in dit gebouw zit en de glaspartijen op hun beurt dan nog eens heel groot zijn, was het een hele uitdaging om de juiste glassamenstelling te vinden”, vertelt Serge Tourlouse.

Glas en groen

Er kan geen gebouw meer gezet worden zonder speciale aandacht voor duurzaamheid en milieuvriendelijke maatregelen. Residentie Portino is daarop geen uitzondering.

Serge Tourlouse: “Doordat er enorm veel glas in dit gebouw zit en de glaspartijen op hun beurt dan nog eens heel groot zijn, was het een hele uitdaging om de juiste glassamenstelling te vinden. We werken doorheen het gebouw met een combinatie van dubbel en driedubbel glas. We hebben tevens ventilatie met warmterecuperatie en het maximumaantal zonnepanelen voorzien. Ook aan de bewoners met een elektrische auto hebben we gedacht, want in de privégarages is het mogelijk om die auto in alle rust en veiligheid op te laden.”    

“We wilden een gebouw waar je niet naast kan kijken en dat onmiddellijk opvalt door het smaakvolle uitzicht”, zegt Serge Tourlouse.

Enjoy Concrete – Architectonisch prefabbeton

Enjoy Concrete is een modern productiebedrijf dat de visies van architecten en bouwondernemingen tot leven wekt. Als toonaangevende expert produceert het hoogwaardige, op maat gemaakte prefabelementen in architectonisch beton. Maarten Durnez, sales engineer bij Enjoy Concrete, legt uit dat de transformatie van de gevel naar prefabelementen in het geval van Portino in dialoog moest met de strakke architectuur van Govaert & Vanhoutte Architects. “Voor dit specifieke project was het essentieel om de verticale en horizontale accentlijnen te respecteren én te benadrukken. Bovendien is het uitstralen van massiviteit een kernaspect van eerlijke architectuur met beton. Dit leidde tot de productie van unieke elementen die buiten het standaard geometrische bereik van architectonisch beton vallen. De bijzondere afmetingen van deze elementen vereisten speciaal transport, dus de elementen moesten robuust zijn. Deze uitdagingen combineren met het integreren van technische systemen en het verbergen van complexe, EPB-aanvaarde bouwknopen voegde een extra laag toe aan de uitdaging van minimalistische architectuur in een moderne context. Tot slot was er de zoektocht naar de kleur. De architecten hadden namelijk puur beton voorzien, maar dat ging niet samen met alle klassieke (wit-rode) gebouwen in de buurt. Dus zochten én vonden we een nuance tussen wit en grijs. Noem het ‘kameleonbeton’. Bij droog en zonnig weer is het wit en als het donker en vochtig is grijs. Iedereen tevreden!” 

Van Severen – Technieken, dakwerken en waterdichting

Sinds 1980 biedt installatie- en servicebedrijf Van Severen topkwaliteit, diepgaande ervaring, gespecialiseerde kennis, vakbekwaamheid en onberispelijke service. Zo realiseert het op regelmatige basis indrukwekkende en prestigieuze projecten, zoals Residentie Portino in Nieuwpoort. David Vanaelst, projectleider SAN / CV: “Het is zeker niet de eerste keer dat we met deze bouwheer samenwerken. Zo deden we voor POC Real Estate ook onder andere twintig villa’s in De Zoute Schorre en Fort Graaf Jan (Knokke), appartementsgebouwen zoals Jan Turpin (Nieuwpoort), Midan (Knokke) enzovoort. Ze weten dan ook dat we alles opleveren tot in het kleinste gewenste detail. Voor Portino implementeerden we alle technieken, waaronder vloerverwarming in alle appartementen en een lucht-waterwarmtepomp voor het penthouse. Een specifieke vraag van de nieuwe eigenaar.”

Christophe Flement, projectleider DAK / SAN: “Wij hebben van in het begin ook dakwerken in ons portfolio opgenomen. Voor dit project verzorgden we dat dus ook, plus de waterdichting van de terrassen en het dak. Een hele uitdaging, want het ontwerp is zeer minimalistisch, dus om dit tot in de puntjes verzorgd te realiseren, moet je toch iets kunnen.”

“Bij ons is iedereen uiteraard welkom. Maar we zijn toch vooral thuis in de high-end projecten – lees: geen sleutel-op-de-deur. We bespreken alles van naaldje tot draadje met de klant en steken dan ook heel veel tijd in de voorbereiding. Enkel zo kom je tot hoogstaande resultaten, tot ieders tevredenheid”, besluit gedelegeerd bestuurder Peter Van Severen.

Uniek gebruik van zichtbeton

Residentie Portino is strak. Héél strak. Daar heeft het architecturale ontwerp alles mee te maken. Het gebouw aan de jachthaven in Nieuwpoort bestaat, qua zichtbare delen, voornamelijk uit glas en zichtbeton. Om dat laatste te realiseren volgens de visie van de architecten waren een heel specifiek bouwbedrijf en betonleverancier nodig …

Tekst Kris Vandekerckhove    |    Beeld Bouwbedrijf Bryon

Bouwbedrijf Bryon is gespecialiseerd in realisaties met geprefabriceerd zichtbeton, dat aan de hoogste esthetische eisen moet voldoen.

Tom Bryon, zaakvoerder bij Bouwbedrijf Bryon: “Wij zijn gespecialiseerd in realisaties met geprefabriceerd zichtbeton, dat aan de hoogste esthetische eisen moet voldoen. We werken daarvoor meestal samen met Enjoy Concrete. Er werd aan ons gevraagd om dit gebouw af te werken met zo weinig mogelijk voegen om de architectuur ten volle tot haar recht te laten komen. Het logische gevolg daarvan is dat we met heel grote elementen hebben gewerkt. Centraal aan de achtergevel zit zelfs een betonelement van 9,5 meter hoog en niet minder dan 23 ton zwaar. Dit element werd horizontaal vervoerd, om het vervolgens met twee kranen te kantelen in de lucht. Om een gebouw te omhullen met prefabelementen moet er uiteraard heel nauwkeurig gewerkt worden bij zowel de leverancier als op de werf. En dan spreken we niet over centimeters, maar millimeters!”

Centraal aan de achtergevel zit een betonelement van 9,5 meter hoog en niet minder dan 23 ton zwaar.

Nagespannen beton en slanke staalkolommen

“Voor de vloerplaat van het penthouse werd dan weer gewerkt met een betonplaat in naspanning”, gaat Tom Bryon verder. “Om een panoramisch zicht op de jachthaven te creëren, werden draagmuren en kolommen zoveel mogelijk vermeden. Bij nagespannen beton worden de vloerplaten eerst bekist en worden er naast de conventionele wapening ook HDPE-buizen (kunststof) met daarin kabelstrengen volgens een bepaald patroon ingebetonneerd. Na het uitharden van het beton worden de strengen op spanning gebracht door middel van vijzels. Na het ontkisten is het meestal surreëel wat voor uitkragingen met deze techniek gerealiseerd kunnen worden. Ze wordt vaak toegepast in gebouwen waar grote overspanningen en slanke constructies gewenst zijn, zoals hier. Tot slot werkten we met metalen kolommen in vol staal om alles zo slank en strak mogelijk te houden. Die zijn namelijk slechts 8 centimeter breed, waar ze normaal – bij hol staal – dubbel zo dik zijn. Kortom: een uitdagend, maar voldoening gevend project”, aldus Tom Bryon.     

Eenvoud in architectuur, complexe uitvoering

Het design van Residentie Portino valt op door de uitzonderlijke transparantie. Deze indruk wordt verder benadrukt door de royale glazen balustrades die elk appartement zonder visuele obstakels laten baden in natuurlijk licht, vanuit elke richting. Het selecteren en installeren van deze omvangrijke raampartijen was een uitdaging, die tot een goed einde werd gebracht door Topglass uit Torhout.

Tekst Kris Vandekerckhove    |    Beeld POC Real Estate

Op de derde verdieping, aan de achtergevel, werden glaspanelen van niet minder dan 1,60 meter hoog geplaatst.

Xavier Goethals, Operational Manager bij Topglass: “We kunnen uitpakken met een vrij uniek procedé: glas klemmen in beton voor de balustrades. Hiervoor hebben we heel nauw samengewerkt én meegedacht met het architectenbureau. Om het geheel er zo strak mogelijk te laten uitzien, lieten we de producenten van het prefabbeton uitsparingen voorzien. Daarin klemden we dan de glaspartijen. We zorgden er bovendien voor dat het geheel volledig waterdicht opgegoten werd met een speciale substantie. Dat ziet er nu allemaal strak en eenvoudig uit, maar het had best wel wat voeten in de aarde. Een algemene regel is: hoe eenvoudiger de architectuur, hoe complexer de uitvoering.”

Het glas is 1212.2, iets dikker dan gebruikelijk, maar nodig gezien de glashoogtes en de weersomstandigheden aan de kust.

Zwaar én fijn werken

Michaël Vandaele, zaakvoerder bij Topglass: “We gebruikten DG41-folie om delaminatie – het loskomen van de PVB-laag tussen de glasbladen – tegen te gaan. Zo moet je geen bovenprofiel meer gebruiken en het kan perfect tegen rechtstreeks uv-licht en vocht. Het glas zelf was 1212.2. Dat is iets dikker dan gebruikelijk, maar nodig gezien de glashoogtes en de weersomstandigheden aan de kust.”

“Op de derde verdieping, aan de achtergevel, hebben we glaspanelen van niet minder dan 1,60 meter hoog geplaatst. Die panelen wegen zomaar eventjes 240 kilogram per stuk. In dergelijke weersomstandigheden was dat een huzarenstukje. Op dit project zijn we echt heel trots. Het was uitdagend, maar het eindresultaat mag er zeker zijn”, concludeert Xavier Goethals.    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer POC Real Estate (Roeselare)
  • Architect Govaert & Vanhoutte Architects (Sint-Andries)
  • Hoofdaannemer(s) Bouwbedrijf Bryon (Diksmuide)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details