Platform voor de bouw
Assistentiewoningen volgens de regels van de kunst
Koninksveld bestaat uit twee volumes met drie bovengrondse bouwlagen, die aan elkaar gekoppeld zijn via een gelijkvloers gedeelte met de inkomzone en de gemeenschappelijke ruimtes.

Assistentiewoningen volgens de regels van de kunst

De vraag naar aangepaste woonvoorzieningen voor senioren is de laatste jaren explosief toegenomen. In Linden is het aanbod gelukkig weer een tikkeltje groter, want langs de Leuvensesteenweg – vlak bij het charmante dorpscentrum – maakte een oude boerderij plaats voor Koninksveld, een residentieel complex met 44 erkende assistentiewoningen. De senioren die er de voorbije maanden hun intrek namen, kunnen intussen volop genieten van hun nieuwe thuis, inclusief fraai uitzicht op het achterliggend groen. En ook qua uitvoering en werfbeheer mag dit gerust een voorbeeldproject genoemd worden.

Een centrale ligging, kwalitatieve wooneenheden, fijne ontmoetingsruimtes (waaronder een gezellige cafetaria), een grote tuin met ruim terras …: de troeven van Koninksveld zijn legio. Dat vindt ook Carl Ceusters, project-manager bij DCA, het bouwbedrijf dat instond voor de realisatie van dit fraaie assistentiewoningencomplex. “Aangezien het gelijkvloers riant beglaasd is, kan je als het ware door het gebouw heen kijken, wat een enorme meerwaarde is. Voorts zorgen grote lichtstraten in de gemeenschappelijke delen voor een overvloedige natuurlijke lichtinval, dus ook dat creëert een heel open gevoel. Het prachtige uitzicht op de groene omgeving is de kers op de taart.”  

“Het was een groot voordeel dat er al in de ontwerpfase rekening werd gehouden met de uitvoerbaarheid. Dat kwam het rendement op de werf ten goede”, zegt Carl Ceusters.

Doordachte kleur- en materiaalkeuze

Koninksveld bestaat uit twee volumes met drie bovengrondse bouwlagen, die aan elkaar gekoppeld zijn via een gelijkvloers gedeelte met de inkomzone en de gemeenschappelijke ruimtes. Dat het gebouw integraal onderkelderd is, is een belangrijk surplus. De ruime kelderverdieping in ter plaatse gestort beton herbergt 25 ondergrondse parkeerplekken, fietsenstallingen, bergingen en een collectieve stookruimte met een grote gasketel die de satellietboilers in de assistentiewoningen voedt. In de rest van het gebouw zijn de dragende binnenmuren opgetrokken in silicaatsteen en de niet-dragende binnenmuren in gipsblokken. “Daardoor konden we heel het interieur afwerken met dunpleister”, vertelt Carl Ceusters. 

“De vloeren bestaan uit predallen, waarbij de elektrische leidingen, licht-punten en ventilatiekanalen mee in de druklagen zijn gestort. De gevels zijn bekleed met een beigegrijze genuanceerde gevelsteen, aangevuld met uitpandige terrassen die net als de trappenkernen geprefabriceerd werden in onze DCA Concrete-fabriek in Olen. De kopers konden hun woning naar wens afwerken op basis van drie keuzepakketten, die via een doordachte kleur- en materiaalkeuze een speciale sfeer uitstralen (klassiek, strak of warm). In elke flat is ook een oproepsysteem van de firma Essec geïnstalleerd, zodat de bewoners indien nodig om hulp kunnen vragen of een noodsignaal kunnen uitsturen.”

De uitpandige terrassen werden net als de trappenkernen geprefabriceerd in de DCA Concrete-fabriek in Olen.

Prima samenwerking

Hoewel het project gerealiseerd is in volle coronaperiode, liep de bouw van Koninksveld weinig tot geen vertraging op. Met dank aan de proactieve aanpak van DCA, dat na de afkondiging van de algemene lockdown in maart 2020 niet bij de pakken bleef zitten. “We zijn meteen nagegaan hoe we de werkzaamheden op een veilige manier konden hervatten, waardoor de werf slechts twee weken stillag”, legt Carl Ceusters uit. “We hadden het voordeel dat we op dat moment nog met de ondergrondse ruwbouwwerken bezig waren en in openlucht werkten, dus mits de nodige veiligheidsmaatregelen (arbeiders met eigen wagens of reservevoertuigen naar de werf laten rijden, afstand houden in de bouwput, specifieke aandacht voor hygiëne … ) was dat goed te doen. Begin maart 2022 hebben we het gebouw opgeleverd.”    

DCA heeft alleen maar goede herinneringen overgehouden aan deze knappe realisatie, vooral ook dankzij de prima samenwerking met de bouwheer en de architect. “Het was een groot voordeel dat er al in de ontwerpfase rekening werd gehouden met de uitvoerbaarheid, bijvoorbeeld door de complexe details tot een minimum te beperken. Dat kwam het rendement op de werf ten goede. Ook de onderlinge communicatie verliep van meet af aan erg vlot, open en oplossingsgericht. De bouwheer en de architect hechtten veel belang aan onze expertise. Zo vormen de gietvloeren en de plinten in de badkamers één geheel, zodat ze makkelijk toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Ik had bij de realisatie van eerdere assistentiewoningen immers al gemerkt dat dit ‘kuipprincipe’ veel voordelen had ten opzichte van de klassieke tegeltjes-in-helling. We hebben dus resoluut gestreefd naar kwaliteit en functionaliteit, zij het zonder afbreuk te doen aan het architecturale totaalplaatje. Mochten alle projecten zo voorspoedig verlopen, dan zou ik een gelukkig man zijn”, knipoogt Carl Ceusters.    

Godts – Graaf- en grondwerken

Familiebedrijf Godts (Tienen) spitst zich al meer dan vijftig jaar toe op grond- en afbraakwerken. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat ze tevens hun steentje bijdroegen aan de realisatie van Koninksveld in Linden. “We hebben de bouwput uitgegraven, de overtollige grond afgevoerd en de bouwput opnieuw aangevuld na het plaatsen van de kelder” vertelt zaakvoerder Patrick Godts. “Zoals steeds werkten we op voorhand een 3D-model van de uit te graven bouwput uit, dat we nadien uploadden in onze graaf-machine. Op basis daarvan voerde onze machinist de nodige graafwerken uit, die dan ook erg vlot verlopen zijn. Gezien de locatie van Koninksveld – goed zichtbaar langs de Leuvense-steenweg en in eigen streek – is dit voor ons een mooie referentie. We maken steevast het verschil met onze ruime ervaring en het feit dat we met de nieuwste technologieën werken. Daarnaast beschikken we over eigen afzetlocaties voor gronden en een eigen breekwerf. We transporteren grond en puin overigens niet enkel over land, maar maken ook gebruik van de waterwegen.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Solid Wonen (Antwerpen)
  • Architect Atrio architecten associatie (Antwerpen)
  • Hoofdaannemer(s) DCA (Beerse)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details