Platform voor de bouw
Confederatie Bouw geeft het goede voorbeeld

Confederatie Bouw geeft het goede voorbeeld

Sinds februari vervult de Confederatie Bouw haar rol vanuit een state of the art gebouw in hartje Brussel. Een relatief jong kantorencomplex werd omgedoopt tot ‘the HUBB, House of Belgian Builders’. Comfort en ‘experience’ worden er gecombineerd met een maximale energiezuinigheid. Het resultaat is een inspirerende werk- en ontmoetingsplaats waar een excellente balans tussen technologie en gezond verstand heerst. 

Confederatie Bouw transformeerde het gebouw in een inspirerende werk- en ontmoetingsplaats.

De laatste jaren ondergaat de bouwsector een ongekende metamorfose. Onder impuls van een heuse innovatiegolf ontstaan er talrijke nieuwe technologische oplossingen, concepten en businessmodellen. Het is een (r)evolutie die Confederatie Bouw op de voet moet kunnen volgen. “Onze zestienduizend leden informeren en in deze veranderingen bijstaan, is onze belangrijkste opdracht”, vertelt Christophe Maes, bestuurder van de vastgoedvennootschap van de Confederatie Bouw. “Natuurlijk moeten we ook het goede voorbeeld geven. Helaas stond onze vroegere hoofdzetel in de Brusselse Lombardstraat in schril contrast met het kantorencomplex van de toekomst. Uit een analyse van Procos in 2018 bleek dat een renovatie weinig zoden aan de dijk zou brengen. Verhuizen was de enige echt goede optie. Een jaar later vonden we de perfecte locatie: een relatief jong kantoren-
complex op de hoek van de Kunstlaan en de Jozef-II-straat, vlak bij het metrostation Kunst/Wet.” 

Met een oppervlakte van meer dan 7.000 m² was er de opportuniteit om meerdere organisaties op één vloer te verenigen.

Buitenschil behouden

Met een oppervlakte van meer dan 7.000 m² was er de opportuniteit om meerdere organisaties op één vloer te verenigen. “Naast de centrale diensten en de gewestconfederaties van Confederatie Bouw hebben ook een aantal beroepsfederaties, de Europese federatie voor de bouw (FIEC) en de Belgische chapter van de International Facility Management Association (IFMA) er hun intrek genomen”, verduidelijkt Christophe Maes. “Omdat het gebouw pas tien jaar geleden grondig werd gerenoveerd, besloten we de buitenkant quasi integraal te behouden. Enkel de achtergevel werd op het gelijkvloers doorbroken om een terras te creëren. En ook de inrit naar de parkeergarage is aangepast.”    

Verdieping 9 is voorbehouden voor de ‘executive floor’ met verschillende ruime kantoren en vergaderzalen.

Meer dan een werkplek

Binnen vonden wel grote renovatie- en aanpassingswerken plaats. “De behoeften van de gebruikers vereisen nu eenmaal een andere inrichting dan een doorsnee kantorencomplex”, vertelt Jos Duchamps, managing director van Procos Group, dat instond voor de ontwikkeling en implementatie van de nieuwe werkomgeving. “Naast gewone werkplekken was er nood aan infrastructuur voor informeel overleg, om te vergaderen en events te organiseren. Daarom hebben we het gelijkvloers en de eerste verdieping omgebouwd tot een conferentiecentrum met een auditorium, meerdere vergaderzalen, een eventzone en een lounge met flexibele werkplekken. Het is de bedoeling om er events, opleidingen, meetings en toevallige ontmoetingen te laten plaatsvinden. Op verdieping 8 is er een lunch- en break out area met terras voor de medewerkers en bezoekers voorzien. De etage erboven werd ingericht met executive meetingrooms, inclusief een restaurant met terras.”

Op verdieping 8 is er een gezellige lunch- en break out area voorzien.

BREEAM- en WELL-gecertificeerd

Concreet werden de plafonds en de inkomhal aangepast. Verder werd alles vernieuwd: vloerbekleding, kitchenettes, kantoormeubilair, sanitair … “Omdat de Confederatie Bouw een erg energiezuinig gebouw wenste, lag een vervanging van de lichtarmaturen door ledsystemen voor de hand”, aldus Jos Duchamps. “Circulariteit werd toegepast waar mogelijk: het meubilair van de Lombardstraat kreeg een tweede leven en de materialen zijn gekozen met het oog op toekomstige recyclage. Daarnaast hebben we een sturing van de HVAC doorgevoerd én een gebouwbeheersysteem geïmplementeerd. Deze combinatie zal tot een aanzienlijke energiebesparing leiden, terwijl de aanwezigen van een optimaal comfort kunnen genieten. Dit laatste werd nog versterkt door de installatie van een performant ventilatiesysteem en een Facility Management Information System, dat toelaat om ‘smart’ flows te creëren.” 

Dit alles zorgt ervoor dat het gebouw een BREEAM- en WELL Building-certificatie zal krijgen, waarmee de Confederatie Bouw een belangrijk voorbeeld stelt. “Voor Procos Group was dit project bijzonder omdat we de kans kregen al onze diensten en expertise te demonstreren. Naast de analyse van de behoeften en de mogelijkheden van de nieuwe locatie zorgden we voor een adequate begeleiding bij het ontwerp en de uitvoering van de werken. Verder speelden we een cruciale rol in de opstart van het facilitymanagement en het ‘smart’ maken van dit gebouw.”    

Dero Construct – Structurele aanpassingen

De buitenzijde van de nieuwe hoofdzetel van Confederatie Bouw werd in zijn originele staat behouden. Dit betekent geenszins dat het gebouw niet structureel is aangepast. Deze werken waren vrij precair omdat het kantorencomplex al volop in de afwerkingsfase zat. Bovendien moest alles gebeuren in een beperkte ruimte die niet met kranen en ander materieel bereikbaar was. Kortom: er was nood aan een gespecialiseerde aannemer. Uiteindelijk werd dat Dero Construct, een toonaangevend klasse 8-bouwbedrijf dat een compleet dienstenpakket aanbiedt. “We maken het verschil door een ‘langetermijnrelatie’ met onze klanten na te streven”, vertelt oprichter en CEO ir. Paul De Roover. “Dat we over gespecialiseerde teams voor renovatie- en aanpassingswerken beschikken, bleek voor dit project doorslaggevend.”

“Het was niet min wat we bij Confederatie Bouw moesten doen”, vertelt projectleider Gerd Jacobs. “Zo realiseerden we wijzigende draagstructuren door middel van betonnen kolommen in combinatie met verzwaarde stalen liggers, en dat bij behoud van de bovenliggende verdiepingen in volle afwerkingsfase. “Ter hoogte van een buffertank werden nieuwe betonwanden gecreëerd en de rioleringen werden aangepast in functie van de beton- en funderingswerken. Verder was er een hoeveelheid metselwerk op moeilijk bereikbare plaatsen nodig. Gezien de wijzigende draagstructuren moesten we ook de fundering bijsturen. Ten slotte zijn er micropalen (inclusief de vereiste paalkoppen) gerealiseerd in een ondergrondse parking.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Confederatie Bouw (Brussel)
  • Architect Procos Group (Antwerpen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details