Platform voor de bouw
De klank van beton: Concertzaal ‘Grand Manège’ in Namen
Prefabbeton speelde een cruciale rol bij de realisatie van de Concert Hall in de kersverse Grand Manège in Namen. (Beeld: Bennardo Lino)

De klank van beton: Concertzaal ‘Grand Manège’ in Namen

De Concert Hall in de kersverse Grand Manège in Namen is een indrukwekkend bouwkundig pronkstuk. Dit project maakt deel uit van fase 1 van de transformatie van de Espace Rogier, waarbij de oude eetzaal van de legerofficieren en de voormalige militaire manege werden afgebroken om plaats te maken voor een nieuw gebouw. De ommuring van de Grand Manège werd behouden en gerestaureerd. Dit Design & Build-project, uitgevoerd door TM Wust-Cobelba in samenwerking met de architectenbureaus p. HD en Architectes Associés, heeft een bijzondere constructie. In dit artikel gaan we dieper in op de details.

Geprefabriceerde betonelementen

Een groot deel van de Concert Hall is opgebouwd uit geprefabriceerde betonelementen. Deze prefabconstructie zorgt voor efficiëntie en nauwkeurigheid tijdens de bouw.

Akoestiek

De akoestiek speelde een cruciale rol in het ontwerp en de bouw van deze concertzaal. Ze bestaat uit twee delen: een grote zaal met achthonderd plaatsen en een kleinere zaal met 150 plaatsen. Bij elk bouwelement moest rekening gehouden worden met het akoestisch effect. De akoestische demping van de zaal bedraagt NR70. Om dit te bereiken, zijn specifieke technieken toegepast.

Massieve betonnen premuren

Het resultaat is een doosvormige structuur met massieve betonnen premuren. Deze constructie is letterlijk en figuurlijk geïsoleerd van de buitenwereld. Het complex is opgebouwd volgens het ‘massa-veer-massaprincipe’, met 30 cm beton, 30 cm akoestische steenwolisolatie in de gevel en een pleisterlaag.

De balkons zijn gemaakt van gestructureerd prefabbeton, gegoten in siliconenmallen, om zwevende echo’s te voorkomen.

Stabiliteit

De andere grote uitdaging was de stabiliteit. Een magistrale, met hout beklede betonnen trap van 15 ton leidt naar een akoestisch geïsoleerde box in stortbeton die het trottoir overkapt en toegang biedt tot het bovenste balkon van de grote zaal. Deze box op ongeveer 18 meter hoogte was niet stabiel zolang de dwarsbalken niet waren aangebracht en de hele constructie niet met behulp van welfsels was dichtgemaakt. Het vervoeren van de 20 meter lange geprefabriceerde betonnen balken naar het centrum van Namen en het op hun plaats hijsen vormden een logistieke uitdaging. 

Balkons en gelamineerde houten panelen

De helling van de balkons in de grote zaal varieert om het geluid van het podium gelijkmatig naar het publiek te weerkaatsen. De balkons zijn gemaakt van gestructureerd prefabbeton, gegoten in siliconenmallen, om zwevende echo’s te voorkomen. Tussen de plafondbalken hangen gelamineerde houten panelen van ongeveer 1 ton, die dienstdoen als akoestische reflectoren.

Veranderende akoestiek

Opgerolde draperieën in houten kisten langs de wanden bieden de mogelijkheid om de akoestiek van de ruimte aan te passen. Zo kan de zaal de beste akoestische kwaliteiten bieden voor zowel een niet-versterkt zangconcert als een versterkt muziekconcert.

Kwaliteit, uniformiteit en consistentie

Het maximale gebruik van geprefabriceerde betonelementen, als aanvulling op de ter plaatse gestorte structuurelementen (zoals een 14 meter hoge wand en uitkragende delen) maakte het mogelijk om kwaliteit, uniformiteit en consistentie in de afwerking van het zichtbeton te garanderen en tegelijkertijd de uitvoeringstermijnen te verkorten. Dit project is een prachtig voorbeeld van creatieve oplossingen en nauwkeurige coördinatie tussen verschillende partijen. De Concert Hall zal ongetwijfeld een geweldige plek zijn voor muziekliefhebbers uit Namen en omstreken!    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details