Platform voor de bouw
De toren van Den Bell in Antwerpen in een nieuw (en warmer) jasje
De grootste gevelplaten zijn 1 op 2 meter groot en wegen 400 kilogram.

De toren van Den Bell in Antwerpen in een nieuw (en warmer) jasje

Bouwonderneming Denys restaureerde de gevel van de toren van Den Bell, het administratieve gebouw van de stad Antwerpen. Ze verwijderden de natuurstenen gevelplaten die als een verloren bekisting verbonden waren met het betonnen skelet  van de toren. Daarna pakten ze het betonrot van het skelet aan, isoleerden ze de toren en brachten de nieuwe gevelplaten aan. Omdat het een beschermd monument is, mocht  de toren er na de energetische verbetering niet anders uitzien dan ontworpen door de oorspronkelijke architect.

Puzzel van gevelplaten

De toren van Den Bell schittert weer. Een jaar lang, van november 2022 tot november 2023, monteerde een team van Denys de 400 kilogram zware platen tegen de gevel, goed voor 2250 vierkante meter. Tony Paelinck: “We hebben de hele verankering op voorhand uitgetekend, na een uitgebreide stabiliteitsstudie. Want het skelet van de toren is een mix van beton en baksteen. Daarvoor heb je verschillende ankers nodig. De montage was een uitdagende puzzel om de juiste gevelplaten op de juiste plaats met de juiste ankers vast te maken.”

De natuursteen werd ontgonnen in West-Frankrijk, de verwerking gebeurde bij Denys zelf.

Natuursteen uit Frankrijk

Tony Paelinck: “We hadden natuursteen nodig die qua look-and-feel sprekend leek op de oude gevelplaten. De zoektocht leidde ons naar een bedrijf in West-Frankrijk: de enige groeve die de gewenste natuursteen op het gevraagde leveringsritme kon ontginnen. Om ervoor te zorgen dat we zonder oponthoud konden monteren, werd het grootste deel van de natuursteen ontgonnen nog voor de eerste gevelplaat werd geplaatst. De voorfinanciering was dus ook aanzienlijk. De verwerking van de natuurstenen blokken tot identieke, al dan niet geprofileerde platen gebeurde in onze eigen steenhouwerij.”

Minder hinder

Denys zorgde tijdens de werken dat er zo weinig mogelijk hinder was voor de buurt. ’s Morgens en ’s avonds werd een deel van de  werfsignalisatie verwijderd en was er gewoon verkeer mogelijk in de Sint-Laureisstraat. Ook de bevoorrading van de keuken in het gebouw kon gewoon doorgaan.

Vlotte samenwerking tussen bouwpartners

Tony: “Als ik terugkijk op het project, gaf de bevoorrading van de steen de meeste stress. We namen meer dan de helft van de jaarlijkse productie van de groeve af en het was de enige groeve met de natuursteen van onze keuze. Als die aanvoer stilvalt, heb je een groot probleem. Maar alles is goed verlopen. Het mooie aan dit project was ook de uitzonderlijk goede samenwerking met de architect en met de leidend ambtenaar van Stad Antwerpen. Als die klik goed zit, zie je dat direct op de werf.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details