Platform voor de bouw
Nieuwe directeur gerenommeerd bouwbedrijf wil activiteiten consolideren én diversifiëren
Het nieuwe stedelijk zwembad van Ronse, naar een ontwerp van B2Ai, is een van de referentieprojecten van Pellikaan Bouwbedrijf.

Nieuwe directeur gerenommeerd bouwbedrijf wil activiteiten consolideren én diversifiëren

Pal in de derde golf van de coronapandemie, zo’n tweeënhalf jaar geleden, werd Sven Reynaert aangesteld als nieuwe algemeen directeur van Pellikaan Bouwbedrijf nv. Er zijn dankbaardere momenten om de leiding van een bedrijf over te nemen, maar de nieuwe directeur loodste het gerenommeerde bouwbedrijf gezwind door de laatste adem van de gezondheidscrisis, waarvan de economische gevolgen voor menig (bouw)bedrijf het einde betekenden. Meteen het bewijs dat de man die de fakkel overnam van Johan Tousseyn van aanpakken weet. Vandaag is duidelijk dat die aanpak bestaat uit het consolideren van de activiteiten, maar ook uit het toevoegen van eigen accenten om het bedrijf nog verder te doen groeien. “Zoals marktdifferentiatie, het efficiënter maken van de organisatiestructuur en vaker circulair bouwen. Belangrijke nuance is dat ik dat wil doen met het team dat er al is”, vertelt de nieuwe algemeen directeur.

Sven Reynaert is 43 jaar en werd in Brussel geboren als zoon van een Vlaamse vader en een Waalse moeder. Na zijn studie Bouwkunde in Antwerpen ging hij aan de slag als projectleider in de bouw. Hij werkte verschillende jaren bij een groot aannemingsbedrijf in Brussel, om er in 2017 toe te treden tot het directieniveau. Daar plukte Pellikaan hem in mei 2021 weg om algemeen directeur van Pellikaan België ofte Pellikaan Bouwbedrijf nv te worden. “Ik werd benaderd door Roy Pellikaan, directeur en de derde generatie aan het hoofd van het familiebedrijf, met de vraag of ik het zag zitten Johan Tousseyn, die met pensioen zou gaan, te vervangen”, begint hij te vertellen. “Uit de gesprekken met Roy bleek zijn enorme wil om Pellikaan verder te doen groeien en daar wilde ik graag mee mijn schouders onder zetten. Roy stelde me aan en vandaag kan ik zeggen dat ik nog geen seconde spijt heb gehad van die stap in mijn carrière.”

Met de derde golf van de coronapandemie, die al verschillende (bouw)bedrijven over de kop had doen gaan, waren de eerste maanden van de nieuwe algemeen directeur bepaald geen inloopperiode. “Ze dienden zich inderdaad aan als een stevige uitdaging, maar gelukkig kon ik die eerste maanden nog rekenen op de ervaring en het metier van mijn voorganger, die tot september 2021 een adviserende rol opnam. Uiteindelijk kwamen we met Pellikaan Bouwbedrijf nv ook die derde golf zonder kleerscheuren door.”

Sven Reynaert staat intussen goed tweeënhalf jaar aan het roer bij Pellikaan Bouwbedrijf nv.

Geen tabula rasa

Van die voorganger nam Sven Reynaert heel wat mee. “Ik ben voor evolutie, niet voor revolutie. Johan Tousseyn was twintig jaar actief geweest bij Pellikaan en had dus een grote rol gespeeld in de goede en gezonde manier waarop de zaken liepen toen ik de fakkel van hem overnam – ik leerde hem kennen als een lopende encyclopedie op het vlak van publieke werken in alle mogelijke contractvormen. Omdat je niet moet veranderen om te veranderen, bekeek ik kritisch wat ik anders kon en wilde doen – daar kreeg ik ook de tijd voor, omdat ik me dankzij Johan, die er op de achtergrond dus nog was, niet alleen op de lopende zaken hoefde te focussen. Belangrijke nuance daarbij was dat alle mensen die er al waren – fantastische teamspelers die hun strepen al ruimschoots verdiend hadden – aan boord bleven.”

Naar bottom-upstructuur

Tweeënhalf jaar later is duidelijk dat het efficiënter maken van de organisatiestructuur, het diversifiëren van het aanbod en groeien in circulair bouwen de grootste nieuwe accenten zijn die de nieuwe algemeen directeur legde. “We willen onze productiviteit vergroten door onze mensen goed te omkaderen. Daarnaast willen we ze efficiënter inzetten. Vaak ligt wat dat betreft het potentieel voor het rapen en moet je het gewoon zien bloot te leggen. Ik probeer ook een klimaat te scheppen waarin we de werknemers stimuleren buiten hun comfortzone te treden en de dingen eens op een andere manier te bekijken”, licht Sven Reynaert dat eerste actiepunt toe. “We werken ook toe naar een bottom-upstructuur in plaats van een top-downbenadering, door de verantwoordelijkheden op de juiste niveaus te leggen, soms lager dan waar die lagen.”

Private markt aanboren

“Eens we die maximale productie met ons huidige team hebben bereikt, gaan we gestaag de omzetten proberen te vergroten door middel van diversificatie. Wij zijn voornamelijk actief in de publieke sector, en dan hoofdzakelijk in de bouw van sportinfrastructuur. Dat zijn vaak Design & Build-projecten, waardoor mee nadenken en mee creëren deel is gaan uitmaken van ons DNA. Die sterkte mogen we echt meer gaan inzetten in de private sector. Ook in die markt willen wij onze projecten wel zorgvuldig kiezen. Wij zijn immers niet het grootste bouwbedrijf van België, met een batterij aan calculators. Als wij een project calculeren, dan betekent dat dat wij daarin geloven.”

“Voorts zullen we gaan diversifiëren in het type contracten en de grootte van projecten. Wij hebben al bewezen dat we ook hotels, appartementen, scholen en kantoren kunnen bouwen en gaan daar dan ook actiever op inzetten. Ook renovatieprojecten willen we aan ons portfolio toevoegen.”

“Daarnaast willen we ook gaan inzetten op andere regio’s. We zijn actief in vier landen, maar nog te weinig in Wallonië. Het blijkt niet gemakkelijk om daar eens een mooi project te realiseren, maar de ambitie om er eveneens structureel aan de slag te gaan is enorm. Dat zal wel te maken hebben met mijn persoonlijke affiniteit met Wallonië, aangezien ik half-half ben en me dus een echte Belg voel. Ik reik alvast de hand uit naar onze Waalse vrienden met bouwplannen!”

Sven Reynaert en Johan Tousseyn op het pensioenfeest van die laatste. (Beeld: Tom Van Damme)

Vaker circulair bouwen

“Duurzaamheid en circulair bouwen is een derde aspect waar we meer focus op willen gaan leggen. Dat betekent niet alleen het blijven toepassen van duurzame en circulaire bouwmethodes, maar ook het vergroten van bewustwording bij medewerkers, klanten en partners inzake de voordelen van circulair bouwen. Daarnaast wil ik investeren in onderzoek en ontwikkeling om innovatieve technologieën te implementeren die onze impact op het milieu verder kunnen verminderen. Daarvoor hebben we al een innovatiemanager aangesteld.”

Beste werkgever worden

Tot slot: waar hoopt Sven Reynaert binnen vijf jaar te staan met Pellikaan Bouwbedrijf nv? “De komende vijf jaar wil ik Pellikaan positioneren als een allround bouwpartner, zowel nationaal als internationaal. We moeten de bouwpartner worden waar men spontaan aan denkt wanneer men wil bouwen, en dat van ontwerp over engineering tot en met de eigenlijke uitvoering. Daarnaast hoop ik dat we ook een aantal nieuwe baanbrekende projecten kunnen realiseren op het vlak van circulariteit, die als voorbeeld kunnen dienen voor de hele bouwsector, dat we de voorsprong die we al hebben op het vlak van digitalisering nog kunnen vergroten en dat we onze werknemers kunnen blijven stimuleren om hun expertise te ontwikkelen. Tot slot wil ik Pellikaan ook op de kaart zetten als beste werkgever. De zogenaamde generatie Z, die waarde hecht aan stabiliteit, ondernemerschap, technologie en diversiteit, moet staan te springen om hier aan de slag te kunnen, omdat dat net de zaken zijn waar wij naar streven”, besluit de nieuwe algemeen directeur ambitieus.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details