Platform voor de bouw
De verdere digitale revolutie in landmeetkunde
Positioneringstechnologie met ongeëvenaarde flexibiliteit en gebruiksgemak.

De verdere digitale revolutie in landmeetkunde

In een tijdperk waarin technologie de drijvende kracht is achter veranderingen in vrijwel elk aspect van ons leven, blijft ook de wereld van de landmeetkunde niet achter. De digitalisering heeft een ware revolutie teweeggebracht in deze eeuwenoude discipline, waarbij traditionele meetinstrumenten plaatsmaken voor geavanceerde digitale technologieën.

“In Koekelare was het zaak om noodzakelijke structurele informatie te leveren aan de stabiliteitsingenieur”, zegt Alexander Dedeurwaerder.

Alexander Dedeurwaerder, CAD- en Revit-tekenaar bij Landmetersbureel De Brabander: “Landmeters zijn altijd de bewakers geweest van nauwkeurige metingen van grenzen en terreinen. Vroeger vertrouwden we op instrumenten zoals theodolieten en meetlinten om ons werk te doen. Maar vandaag hebben deze traditionele instrumenten plaatsgemaakt voor geavanceerde digitale hulpmiddelen. Een van de meest opvallende voorbeelden is de opkomst van 3D-laserscanners. Deze apparaten maken gebruik van lasers om zeer gedetailleerde informatie van een locatie te verzamelen, waardoor we snel en uiterst nauwkeurig metingen kunnen verrichten. Dit heeft niet alleen de efficiëntie verbeterd, maar ook de precisie van het landmeten gevoelig verhoogd. Daarvoor werken we al een hele tijd samen met Topcon, waarvan we recent nog een nieuw toestel aankochten …”

De buitengevels van dit kloostergebouw werden gescand voordat het werd gerestaureerd en heringericht, zodat het oorspronkelijke uiterlijk nauwkeurig kon worden gereconstrueerd.

3D-laserscanner én totaalstation

De GTL-1000 is een geïntegreerd instrument dat ontworpen is voor zowel inmeten als scannen, binnen één enkele configuratie. Het combineert de snelheid van een laserscanner met de functionaliteit van een gerobotiseerd totaalstation. Wat resulteert in een uiterst efficiënt systeem. Bjorn Andelhofs, marketingmanager bij Topcon: “In samenwerking met ClearEdge3D Verity biedt deze geheel nieuwe oplossing een revolutionaire benadering voor constructieverificatie. Met de GTL-1000 kun je snel inmeten en scannen, allemaal met slechts één instrument. Dit leidt tot directe registratie van puntenwolken, uitgebreide dome-scanning en het vastleggen van beelden in slechts enkele seconden. Bovendien kun je de scantijd aanpassen om de verwerkingsduur van software te minimaliseren en de puntenwolken nauwkeurig af te stemmen op de coördinaten van het BIM-model.”

“Onze scanoplossingen zijn ontworpen om de productiviteit te verhogen. ClearEdge3D Verity en de vereenvoudigde verificatieworkflows bieden een breed scala aan toepassingen, variërend van het documenteren van de as-builtomstandigheden op de bouwplaats tot het uitvoeren van bouwverificatie om ervoor te zorgen dat het project volgens plan verloopt. Met deze geïntegreerde oplossing kun je alle bouwprocessen optimaliseren en de nauwkeurigheid van projecten verbeteren.”

Tablets fungeren als veldcontrollers voor gerobotiseerde totaalstations.

Boeiende en diverse projecten

“Met onze geavanceerde apparatuur hebben we al indrukwekkende projecten weten te realiseren”, vervolgt Alexander Dedeurwaerder. “Een van de opmerkelijkste was de renovatie van sluizen in Brugge. Daar moesten nieuwe sluisdeuren geïnstalleerd worden. Tijdens een zeldzame periode waarin de sluizen volledig droogstonden, kregen we de opdracht om een gedetailleerd 3D-model te maken voor toekomstig gebruik. In Gent hebben we ook een oud kloostergebouw nabij ’t Zuid in kaart gebracht. Dit klooster ondergaat een geleidelijke transformatie tot appartementencomplex. Onze expertise werd ingeschakeld voor het laatste gebouw, dat door een ernstige brand moeilijk op te meten was. Onze apparatuur heeft deze uitdaging aangepakt. Bovendien hebben we de buitengevels gescand voordat het gebouw werd gerestaureerd en heringericht, zodat het oorspronkelijke uiterlijk nauwkeurig kon worden gereconstrueerd.”

“Bij een residentie in Knokke was dan weer behoefte aan de installatie van nieuwe balkons, waarvoor een kostenraming nodig was. Onze metingen waren van onschatbare waarde in dit proces. En in Koekelare staat een verpakkingsbedrijf met twee loodsen, een nieuwe en een oude. De klant wilde zonnepanelen installeren op de oude loods, maar een stabiliteitsingenieur moest beoordelen of de metalen structuur van het gebouw aan de vereisten voldeed. We hebben de noodzakelijke structurele informatie geleverd. Het staat onlosmakelijk vast dat we met onze apparatuur alle opdrachten sneller en efficiënter kunnen afwerken, los van het feit dat de mogelijkheden exponentieel zijn toegenomen in vergelijking met vroeger”, besluit Alexander Dedeurwaerder.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details