Platform voor de bouw
Duurzaam gerenoveerde sociale woonwijk uitgerust met warmtenet
Meer comfort en minder energieverbruik: dat is de rode draad bij de ingrijpende transformatie van de Kolderboswijk.

Duurzaam gerenoveerde sociale woonwijk uitgerust met warmtenet

Voor de laatste fase van de grootscheepse vernieuwing van de wijk, waarbij twaalf appartementsgebouwen grondig onder handen worden genomen, had sociale huisvestingsmaatschappij Nieuw Dak immers een absolute primeur in petto: een warmtenet dat instaat voor de centrale verwarming en de productie van sanitair warm water. Dit resulteert in een aanzienlijke energiebesparing en een spectaculaire toename van het wooncomfort.

Tekst Tim Janssens    |    Beeld PIT Antwerpen

De Kolderboswijk telt in totaal 639 wooneenheden, verspreid over 71 appartementsblokken. Sinds 2006 worden al deze gebouwen een na een in een nieuw, duurzaam kleedje gestoken. Intussen is de laatste fase van de ambitieuze totaalrenovatie volop aan de gang en is het einde stilaan in zicht. Als specialist in de renovatie van sociale woningbouwcomplexen en appartementsgebouwen was PIT Antwerpen (onderdeel van Eiffage Benelux) de geknipte partij om deze uitdagende opdracht tot een goed einde te brengen. “Het gaat om twaalf gebouwen met 104 appartementen”, vertelt directeur projecten Filip Van Straeten. “COVID-19 heeft ons aanzienlijke vertragingen opgeleverd, maar we trachten dit te compenseren door meerdere blokken tegelijk aan te pakken. We hopen de werken eind mei 2022 te kunnen afronden.”

In principe zal er slechts 16 % van het voormalige energieverbruik nodig zijn voor de verwarming van de appartementen.

In principe zal er slechts 16 % van het voormalige energieverbruik nodig zijn voor de verwarming van de appartementen.

Collectief verwarmingssysteem

Meer comfort en minder energieverbruik: dat is de rode draad bij de ingrijpende transformatie van de Kolderboswijk. Toch is de laatste fase van dit vooruit-strevende project niet te vergelijken met alle voorgaande fases. “We hanteren een volledig andere aanpak, waarbij we nog veel sterker inzetten op energiezuinigheid”, stelt Myriam Indenkleef, directeur van sociale huisvestingsmaatschappij Nieuw Dak. “We pakken de gevels van de gebouwen in met een dikke isolatielaag en plaatsen een nieuwe gevelbekleding, ramen met een verbeterde isolatiewaarde en extra isolatie in het dak en de tussenverdiepingen. Bovendien wordt elk appartement uitgerust met een ruim terras, dat meer buitenruimte en een groter wooncomfort garandeert. En last but not least: we hebben voor deze twaalf gebouwen een collectief verwarmingssysteem op basis van een warmtenet voorzien. De centrale verwarming en de productie van het sanitair warm water worden aangestuurd vanuit één centrale stookinstallatie met geothermische warmtepompen, die gekoppeld zijn aan zestien grondwater-putten van 98 meter diep. In principe zal er op die manier slechts 16 % van het voormalige energieverbruik nodig zijn voor de verwarming van de appartementen, wat voor de bewoners resulteert in lage onderhoudskosten en een fors gereduceerde energiefactuur.”

Om de afgeleefde appartementsblokken te kunnen opwaarderen, moesten ze eerst tot op de draagstructuur gestript worden.

Sterk vooruitdenken

Om de afgeleefde appartementsblokken te kunnen opwaarderen, moesten ze eerst tot op de draagstructuur gestript worden. Dit was nodig, want het wooncomfort liet te wensen over, zegt Filip Van Straeten: “We gaan van gebouwen die verwarmd werden door elektrische accumulatievuren naar een hoogtechnologisch ondergronds warmtenet: een wereld van verschil. Nieuw Dak koos bewust voor een doorgedreven toepassing van de laatste nieuwe technieken, dus dat was wel een uitdaging. Gezien de aanwezigheid van het warmtenet moesten we proactief werken en sterk vooruitdenken. Aanvankelijk was het een beetje zoeken, maar eens onze werkwijze op punt stond, konden we het rendement bij de renovatie van de volgende appartementsblokken sterk de hoogte injagen. Het is fijn om vooruitstrevende projecten als deze te kunnen realiseren!”  

De gevels van de gebouwen worden ingepakt met een dikke isolatielaag en uitgerust met een nieuwe gevelbekleding en ramen met een verbeterde isolatiewaarde.


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Nieuw Dak (Genk)
Architect Quirynen Jacobs architecten (Machelen)
Hoofdaannemer(s) PIT Antwerpen (Kapellen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details