Platform voor de bouw
Duurzaamheid en welzijn in de Brusselse Rand
De lichtkoepel heeft een abstracte, architecturale vorm die het atrium van 600 m² heel licht en open maakt.

Duurzaamheid en welzijn in de Brusselse Rand

In de Hermeslaan in Diegem, tussen de Zaventemse luchthaven en het NAVO-hoofdkwartier, verrijst een nieuwe kantorenpark met de nadruk op duurzaamheid en werknemerswelzijn. Het Onyxgebouw is daar de perfecte belichaming van. Het telt drie ondergrondse parkeerlagen en vijf bovengrondse kantoorverdiepingen, samen goed voor zo’n 32.000 m².  

Het Onyxgebouw is een ontwikkeling van Immogra, naar een ontwerp van Jaspers-Eyers Architects. Blikvangers zijn de hoeken met gebogen glas en de indrukwekkende koepel in het atrium. Marjan D’Hose, verantwoordelijke Design & Build bij hoofdaannemer CIT Blaton: “De lichtkoepel heeft een abstracte, architecturale vorm die het atrium van 600 m² heel licht en open maakt. In de afwerking van de glazen wanden onder de lichtkoepel mochten geen profielen te zien zijn. Ook het glas voor de gevel vergde een ingewikkelde en erg nauwkeurige productie en plaatsing.”

De buitenschil van het kantoorgebouw bestaat uit een glazen vliesgevel en aluminium bekledingspanelen, afgewerkt met grote luifels.

De buitenschil van het kantoorgebouw bestaat uit een glazen vliesgevel en aluminium bekledingspanelen, afgewerkt met grote luifels. Aan de zuidkant zijn dat exemplaren van 1,2 meter om de zoninval te verhinderen. Aan de oost- en westzijde van het gebouw, waar de zonbelasting minder een rol speelt, varieert de lengte om een visueel lijnenspel te creëren.

Grote overspanningen

CIT Blaton maakte in de ruwbouwfase gebruik van voorgespannen welfsels van zo’n 13,2 meter lang. De dragende structuren zitten ook telkens vlak bij de gevel. Op die manier creëerde het bedrijf open overspanningen – plateaus van circa 2600 m² – die erg flexibel in te richten zijn door de huurders. “De promotor, Immogra, kan elke verdieping ook in vier delen splitsen omdat er vier sanitaire blokken zijn”, zegt D’Hose. “De verdeling en mix van huurders – per kwart opdelen of een plateau voor één grote klant – is dus ook makkelijk aan te passen door de promotor. De koeling gebeurt door middel van een klimaatplafond, dus de afwerking en inrichtingswerken moeten wel op elkaar worden afgestemd.”

Onafhankelijk van gas

Het gebouw in Park 7 haalde het BREEAM Excellent-certificaat voor zijn sterke duurzaamheidsprestaties. Het is volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen. Er loopt dus ook geen gasleiding meer naar het gebouw. Een lucht-waterwarmtepomp en zonnepanelen zijn enkele technische ingrepen die het gebouw zelfvoorzienend maken. Maar duurzaamheid stopt niet aan de kantoordeur. D’Hose: “Deze ontwikkeling maakt ook deel uit van de grotere site, waar Immogra erg veel aandacht besteedt aan groenaanleg. Het wordt een groene long op een boogscheut van het Brusselse centrum.” Dat groene karakter uit zich onder andere in de aanleg van grote autovrije zones, waterpartijen en een ecosysteem met plaats voor zo’n vijfhonderd planten en dieren. Die groene long omvat ook een ruim terras, een organische tent om evenementen te organiseren, een strongbox voor sportactiviteiten, een petanquebaan en een meetingpod.      

Er werden open plateaus van circa 2600 m² gecreëerd die erg flexibel in te richten zijn door de huurders.

Bouwteam bespaart tijd

Samenwerken aan zo’n groot project, het is geen sinecure. Zo was er bijvoorbeeld een schakelpost van Fluvius die deel uitmaakte van het gebouw, waardoor CIT Blaton moest coördineren met een nutspartij die geen deel uitmaakt van het project. “Zo kwamen hun gestuurde boringen in conflict met onze buitenaanleg en de afwerking van de gevel. Dergelijke interacties maken het project nog complexer.”

Daarom werkte CIT Blaton van in de studiefase met een bouwteamformule, waarbij naast ontwikkelaar Immogra ook partners zoals de gevelbouwer en de prefabconstructeur aanwezig waren. Zo konden ze van in het voortraject mee puzzelen aan het ontwerp. D’Hose: “Iedereen kende het dossier al voor we in uitvoering gingen. Een paar weken na de bevestiging van het project konden we reeds starten met de funderingswerken. Dat was in de herfst van 2020. Nog voor het winterverlof werd de eerste prefabkolom geplaatst.”

“Dankzij de goede coördinatie en samenwerking tussen de ontwerp- en uitvoeringsteams konden we de ruwbouw ook al afwerken voor het bouwverlof van 2021. Op negen maanden tijd stond er dus 32.000 m² kantoorruimte. Zowel VK architects+engineers, dat de stabiliteitsstudie uitvoerde, als prefabconstructeur Ergon hebben hierin een sleutelrol gespeeld. Uiteindelijk konden we een afgewerkt gebouw opleveren voor het bouwverlof van 2022, inclusief de daktuin boven de ondergrondse parkeergarage.”    

Vliegen – regenwaterafvoer, brandleidingen en sanitair 

Vliegen NV zorgde in dit project voor het regenwaterafvoersysteem – een onderdruksysteem van Geberit – de brandleidingen voor de haspels en de uitbouw van het sanitair en de sanitaire toestellen. Een kolfje naar de hand van de Limburgse specialist, die veel van dit soort projecten aanpakt. “Met klassieke systemen van druk-verhoging, regenwaterrecuperatie en dompelpompen hebben we al erg veel ervaring”, beaamt gedelegeerd bestuurder Raf Vliegen. “Bovendien was de samenwerking met de bouwheer erg goed. We hopen dat we ook in de volgende fases van de ontwikkeling van dienst kunnen zijn.”

Vliegen NV is een specialist in sanitair met een vijftigtal medewerkers. De onderneming focust op projectbouw zoals kantoren, openbare gebouwen, ziekenhuizen, woonzorgcentra, serviceflats en appartementen. Het Onyxgebouw was dus gesneden koek voor het bedrijf. “Dankzij een kwalitatieve materiaalkeuze, gespecialiseerde medewerkers, geavanceerde software en bijkomende expertise van onderaannemers beschikken we over een totaalpakket aan kennis, vakmanschap en kwaliteit om zulke projecten tot een goed einde te brengen”, benadrukt Raf Vliegen.

Fraaie buitenschil van aluminium en glas

Met z’n afgeronde hoeken en luifelstructuren valt de gevel van het Onyxgebouw erg op. Dat is onder andere te danken aan Groven+, de specialist in aluminiumstructuren die ook het studiewerk voor zijn rekening neemt. 

Tekst Jeroen Schreurs    |    Beeld Eric Bouvier, Immogra, CIT Blaton

De buitenschil van het Onyxgebouw (links) is van onder tot boven bekleed met doorlopende gevelgehelen.

Groven+ was al bij het project betrokken sinds de conceptfase. Jurgen Van Geel, salesmanager bij het bedrijf uit Puurs: “Samen met de architect hebben we het buitenschrijnwerk in al zijn facetten kunnen vormgeven. Het was een vervolg op een eerste gebouw op dezelfde site, dat we ook samen ontwikkelden.”

“Het was niet makkelijk om alles in dezelfde strakke lijnen uit te voeren”, zegt Jurgen Van Geel.

Zoektocht naar optimale balans

De basis van het gebouw is opgetrokken uit betonnen welfsels, terwijl de hele buitenschil uit aluminium en glas bestaat. Van Geel: “We hebben die schil van onder tot boven bekleed met doorlopende gevelgehelen met zichtbeglazing of opake beglazing enerzijds en aluminium bekledings-panelen – om accenten te leggen – anderzijds.” De architect koos voor afgeronde hoeken om het gebouw warmer en zachter te maken. Die hoeken werkte Groven+ dus af met gebogen schrijnwerk en beglazing. Per niveau legde de architect ook accenten met zonwerende luifelstructuren. Die variëren in uitkragingen van 10 cm tot 110 cm en hangen mee in het gevelgeheel, ook in de gebogen hoeken. “Het was niet makkelijk om dat allemaal in dezelfde strakke lijnen uit te voeren”, zegt Van Geel. “Maar met onze knowhow, zowel op productietechnisch als studievlak (via ons uitgebreide studiebureau), vinden we snel een goede oplossing. Daarbij zoeken we een optimale balans tussen wat technisch realiseerbaar is in functie van de belasting, de akoestische eisen en het esthetische appeal. Die mix zorgt ervoor dat we tot gebouwen komen die op alle vlakken de normen halen en er tegelijk heel goed uitzien.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Immogra (Gent)
  • Architect Jaspers-Eyers Architects (Brussel, Leuven, Hasselt)
  • Hoofdaannemer(s) CIT Blaton (Brussel)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details