Platform voor de bouw
Een baken voor Blankenberge

Een baken voor Blankenberge

Aan de Ruzettelaan in Blankenberge staat een van de weinige hoogbouwvolumes aan de Belgische kust. Niet enkel de locatie van ‘The One’ is bijzonder. Het appartementsgebouw met 89 units is in vele opzichten uniek, met zelfs een bouwtechnische primeur die intussen ook in andere projecten verspreid over ons land wordt toegepast.   

The One is gebouwd op een driehoekige site, waar duinen en polders in elkaar overgaan en op een splitsing van twee wegen. “Het is de plek waar de stad Blankenberge start wanneer je uit de richting van Zeebrugge komt. In dat opzicht is dit woonproject een baken voor Blankenberge”, zegt architecte Nele Boussemaere van A1AR. “Het RUP liet toe om hoger te bouwen dan gewoonlijk. Je zit hier op de eerste lijn aan de kust. De perspectieven die we vanuit de appartementen wilden geven, dienden verder te gaan dan een gewoon raam met zeezicht. Het brede perspectief werd bekomen door de insnijdingen in het volume van het gebouw, waardoor het mogelijk was om elke unit te voorzien van hoekramen die een wijds uitzicht op zee en/of polders bieden. Het slanke gebouw rijst haast vanuit de duinen omhoog. De balkons alterneren, waardoor er dynamiek in de gevel komt en iedere bewoner een kwalitatief terras heeft. “Het is geen monolithisch blok, dat zou de locatie geen eer aandoen”, zegt Nele Boussemaere nog. “Met afgeronde hoeken geven we het gebouw een zachte uitstraling en gaat het mee in de glooiing van het duinlandschap. Deze duinen en polders namen we overigens ook mee in de omgevingsaanleg, naar het ontwerp van Atelier Artisjok.”

De sokkel is zeven verdiepingen hoog. Verdiepingen acht tot elf zijn slanker en splitsen als het ware in twee torens.

Crepi in plaats van beton

Op 1 april 2019 ging Van Tornhaut, een klasse 7-bouwbedrijf uit Aalter, aan de slag. “Initieel waren duizend werkdagen voorzien voor vijftien bouwlagen. Commercieel is dat niet interessant”, zegt hoofdprojectleider Jonas De Brouwer. “We reduceerden dat tot zeshonderd dagen. Dat is optimistisch, zeker gezien het weerverlet aan de kust. Maar we hebben dat vlot gehaald, ondanks de coronaperiode, waarin we door de sluitingen van betoncentrales moeilijk aan beton geraakten. Net toen we aan de kelderverdiepingen bezig waren.”

De kelder telt drie verdiepingen uit beton, betonstaal en profielstaal. In de rest van de constructie is eveneens beton gebruikt en op de hoogste verdiepingen kalkzandsteen. Voor de speklagen tussen het gevelmetselwerk en voor de terrassen werd gekozen voor crepi met een betonlook. “Zo konden we snelheid maken tijdens de bouwfase”, zegt Jonas De Brouwer. “Het schrijnwerk bestaat uit zwart geanodiseerd aluminium. Alle ramen besteld op plan stonden al binnen, waardoor we reeds een verdieping wind- en waterdicht konden maken en afwerken terwijl we aan de volgende bezig waren. Ook zo konden we sneller werken.” 

Afgeronde en alternerende terrassen geven het gebouw een zachte uitstraling.

Primeur met technische kokers

De locatie aan de kust vereiste specifieke criteria en extra studiewerk. Onder meer voor de balustrades voor de terrassen. “Het gebogen glas moest aan de binnenzijde van de betonlookterrassen komen, maar er moest voldoende ventilatie zijn, met aandacht voor water- of zandinsijpeling. Om het beoogde esthetische uitzicht te bereiken, werkten we met een folie in het glas”, zegt Nele Boussemaere. “Van Tornhaut maakte een een-op-een-mock-up van die terrassen op de werf om te zien of ons denkwerk ook in de praktijk kon worden omgezet.”

Daarnaast heeft The One met de technische kokers nog een Belgische primeur in huis. “Per drie verdiepingen werden die prefab gemaakt door Decat en vervolgens aangesloten. Die toepassing zien we nu meer en meer. Je hebt minder werkuren nodig en kan sneller werken op de werf. Bovendien heb je de verbindingen in een fabriekssetting beter onder controle, waardoor er minder fouten optreden”, zegt Jonas De Brouwer. “Ook de hoogbouw is uitzonderlijk voor ons land. We botsten daar op complexe regelgeving waarmee de betrokken instanties ook vaak geen raad wisten, zoals de bemaling. Nu is dat zeer belangrijk geworden, maar bij de bouwaanvraag in 2017 was dat nog niet het geval. Door de verstrengde bemalingswetgeving moesten een CSM-wand wand van 14 meter diep en een bodemplug op diezelfde diepte geplaatst worden om de bouwkuip waterremmend te maken. Deze bodemplug is als het ware een betonnen plaat die de bouwkuip onderaan afsluit. Dit proces heeft een grote impact op de termijn van het bouwproces. The One is een project dat veel voeten in de aarde had, maar alle betrokken partners mogen fier zijn op het resultaat.”    

Kwaliteitskeukens van Belgische hand

MAPE is een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in keukens, interieurs en badkamers voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. Aan de hand van toonzalen in Erpe-Mere, Aalter en Putte en een honderd procent Belgische, inhouse productie bedient het zijn klanten met betrouwbaar advies en kwalitatieve realisaties. Wat MAPE eens te meer demonstreerde in The One.

Tekst Anastasia Verleysen    |    Beeld MAPE

MAPE heeft drie toonzalen waar klanten terechtkunnen om hun droomkeuken te kiezen. (Beeld: Bert Vereecke)

Samen met de bouwheer en hoofdaannemer van The One, Van Tornhaut, realiseerde MAPE eerder al een project waarbij het instond voor de levering en plaatsing van keukens. Een samenwerking die naar meer smaakte, want Van Tornhaut contacteerde MAPE opnieuw voor de keukens in The One. “We produceren zowel voor particulieren als voor de projectmarkt”, licht bestuurder Sandrine Vanbuggenhout toe. “The One paste perfect binnen ons plaatje. We hebben de knowhow om kwalitatieve keukens af te leveren. Ons ervaren team is opgeleid om kopers perfect te begeleiden bij de keuze van hun droomkeuken, met knappe kleurencombinaties en solide materiaalkeuzes als resultaat.”

Dankzij een inhouse productie kan MAPE steevast snel schakelen en waarborgt het de kwaliteit.

Hoge afwerkingsgraad

Dankzij eigen productie met een modern machinepark kan MAPE zich steeds flexibel opstellen en de kwaliteit waarborgen. De uitdaging voor The One schuilde in de hoogte van het gebouw. “In dit project van meer dan tien verdiepingen was een hoge afwerkingsgraad met een stenen werkblad voorzien. Het was heel fijn voor ons en voor onze steenhouwer om hieraan mee te werken”, zegt Sandrine Vanbuggenhout. “De samenwerking verliep vlekkeloos, mede door het puike liftwerk van een gespecialiseerde firma.”   

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Volus (Aalter)
  • Architect A1AR architects & more (Oostende, Gent)
  • Hoofdaannemer(s) Van Tornhaut (Aalter)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details