Platform voor de bouw
Een eeuw performantie en innovatie
De S/S+-elektriciteitspaal is een perfect voorbeeld van de technische knowhow van Ronveaux en de synergie tussen de verschillende afdelingen van het bedrijf. (Beeld: Studio THD)

Een eeuw performantie en innovatie

Ets. E. Ronveaux, een gerenommeerd Belgisch bedrijf dat actief is in industriële elektriciteit en de prefabricatie van voorgespannen en gewapende betonnen structuurelementen, vierde dit jaar zijn honderdjarige bestaan. Een eeuw performantie, diversificatie, kritische zelfontwikkeling en een duidelijke vastberadenheid vormen de ideale basis om de komende honderd jaar verder te gaan op deze weg. 

Ets E. Ronveaux werd in 1923 opgericht door Eugène Ronveaux. Het bedrijf heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld en gediversifieerd om een betrouwbare en gerenommeerde partner te worden voor activiteiten die verband houden met elektriciteit (ondergrondse en bovengrondse distributie, openbare verlichting, telecommunicatie, elektrotechniek, kabeltelevisie, glasvezel en – meer recent – spoorwegsignalisatie) en de levering van hoogwaardige betonproducten voor bouw- en civieltechnische projecten in België, Frankrijk en Luxemburg. De performantie van Ronveaux komt al honderd jaar tot uiting in het voortdurend in vraag stellen en verbeteren van de productieprocessen, de aandacht voor de kwaliteit van producten en diensten en de tevredenheid van de klanten. 

Deze performantie is vooral te danken aan de vaardigheden en knowhow van het personeel. Om de best mogelijke werkomstandigheden te garanderen, heeft de onderneming een veiligheidscultuur geïmplementeerd die aanwezig is in elke fase van de bedrijfsactiviteiten. “Omdat wat we doen niet risicoloos is, staat veiligheid centraal in het werk van al onze medewerkers, met name door de invoering van duidelijke, precieze procedures en de levering van betrouwbare, doeltreffende beschermingsuitrusting. Het is immers duidelijk dat de performantie van een bedrijf zich ook weerspiegelt in de aandacht voor veiligheid”, klinkt het bij Ets E. Ronveaux.

Een ander belangrijk aandachtspunt voor de onderneming is maatschappelijk verantwoord ondernemen, en in het bijzonder milieu- en natuurbehoud. Hiervoor zijn een aantal initiatieven genomen (fotovoltaïsche installaties, eigen containerpark, afvalvermindering, hergebruik van water, circulariteit van producten via voortdurend onderzoek naar en ontwikkeling van ecologischere betonvarianten …) en labels verkregen die dit certificeren (Cradle to Cradle, Ecovadis).

Ronveaux realiseerde al verschillende logistieke hubs en industriële gebouwen in Frankrijk.

Synergie tussen bouw- en elektriciteitsafdelingen

De S/S+-elektriciteitspaal is een perfect voorbeeld van de technische performantie van Ronveaux en de synergie tussen zijn afdelingen. De paal in kwestie is geen gewone ondersteuning voor elektriciteitskabels. Het is een geprefabriceerde mast in hoogperformant beton.

Dit type ondersteuning werd ontworpen en geprefabriceerd in de fabriek in Ciney en ontwikkeld in samenwerking met Elia om een alternatieve oplossing te bieden voor metalen vakwerkpijlers. Hij kan tot 50 meter hoog worden en is gedimensioneerd om de hoge belastingen te kunnen weerstaan die door hoogspanningslijnen worden veroorzaakt. Deze masten werden gebruikt voor het project ‘Boucle de l’Est’, waarbij de bovengrondse verbinding van 1x70kV tussen Bévercé, Bronrome, Trois-Ponts en Brume werd omgetoverd tot een lijn van 2x110kV. Teams van de afdeling Bovenleidingen waren verantwoordelijk voor de installatie.

Voor een snelgroeiende start-up realiseerde Ronveaux de prefabstructuur van een nieuwe productie-eenheid met vijf verdiepingen in de Somme.

Enkele markante realisaties

Naast dit project heeft Ronveaux recent meegewerkt aan een aantal andere grote projecten in België, Frankrijk en Luxemburg, waaronder de nieuwe parkings van CHU Sart-Tilman en de ontlastingsparkings voor de tram van Luik, winkelcentrum Infinity en Ilot-C in Luxemburg en verschillende logistieke hubs en industriële gebouwen in Frankrijk. In de elektriciteitssector heeft het bedrijf ook bijgedragen aan de uitrol van telecommunicatienetwerken, laag-, midden- en hoogspanningsdistributienetwerken en de installatie en het onderhoud van de verlichting van onze wegennetten. Ronveaux heeft ook meegewerkt aan de modernisering van hydraulische structuren, zoals de scheepslift van Strépy-Thieux en de sluizen van Havré, Pommerœul en Hensies. Het is dus een belangrijke speler in de ontwikkeling van nationale en internationale infrastructuur.

In de elektriciteitssector heeft het bedrijf ook bijgedragen aan de aanleg van laag-, midden- en hoogspanningsdistributienetwerken.

Strategisch gericht op de toekomst

In 2018 trad Ets E. Ronveaux toe tot de Wanty-groep. Met zijn 1.600 medewerkers – verdeeld over vijf verschillende divisies met expertise in alle domeinen van de bouw, afbraak, infrastructuurwerken, elektriciteit en industrie, met inbegrip van recyclage – is Wanty voortdurend op zoek naar innovaties en oplossingen. Het bedrijf uit Binche is in staat om een brownfieldsite van a tot z te saneren, van de ontmanteling van de bestaande infrastructuur tot de heropbouw van de wegenis, de elektrische infrastructuur en de gebouwen, inclusief het opruimen, sorteren en hergebruiken van afval.   

Ronveaux in cijfers
– 420 werknemers, verdeeld over twee activiteitendomeinen 
– productie van 4.000 elektriciteitspalen per jaar 
– € 65.000.000 omzet 
– 5 operationele sites, verspreid over Wallonië 
  (Ciney, Chastrès, Crisnée, Frenois en Spy)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details