Platform voor de bouw
Efficiënt bedrijfsgebouw als antwoord op stijgende vraag naar innovatie

Efficiënt bedrijfsgebouw als antwoord op stijgende vraag naar innovatie

Een bedrijf dat steeds innovatieve producten ontwikkelt, wordt vroeg of laat geconfronteerd met plaatsgebrek. Bij Dezeure uit Veurne, fabrikant van transportmiddelen voor landbouw en industrie, drong een verhuis zich op door een toenemende vraag naar productinnovaties. Het resultaat is een nieuwe ‘snelresponsfabriek’ in Diksmuide, waar efficiëntie de norm is.

Het contrast tussen donkere en lichte materialen is doorgetrokken in het interieur.

Dezeure bestaat al sinds 1947 en telt vandaag een vijftigtal medewerkers. Het bedrijf specialiseerde zich in opleggers en aanhangwagens voor landbouw en industrie. Sinds 2015 zet het hard in op eigen onderzoek en ontwikkeling. Dat resulteerde in innovatieve transportmiddelen als antwoord op de stijgende vraag naar ‘smart digital farming’ en een hoger rendement. Om aan die vraag tegemoet te komen, drong een verhuis zich op. De site in Veurne had geen uitbreidingsmogelijkheden en het bedrijfsgebouw moest anders worden ingericht, met het oog op een nieuwe manier van werken. 

Het kantoorgebouw bestaat uit een staalconstructie met grote glaspartijen en gevelpanelen in glad beton, gecombineerd met zwart-grijze parement.

Bouw van een ‘snelresponsfabriek’ 

In plaats van aparte las- en montagecellen met een basisbeheersysteem waren er ‘Quick Response Cells’ en een high-end softwareplatform nodig. Door de gespecialiseerde werkposten in lijn op te stellen, werd het geproduceerde volume vergroot en de doorlooptijden verkleind.

Dezeure week uit naar De Oude Barrière in Diksmuide, waar het op een site van 3,5 hectare zijn ‘snelresponsfabriek’ bouwde, inclusief een nieuw kantoor van 1.500 vierkante meter en een loods van 10.000 vierkante meter. Jonckheere ir-architecten uit Brugge stond in voor het ontwerp en de coördinatie van het project, maar het architectuurbureau doet meer dan dat. “We hebben een divers team van twintig mensen”, zegt Jan Cloet van Jonckheere ir-architecten. “Daardoor kunnen we het gros van de taken die bij een bouwproces horen in eigen huis uitvoeren en kort op de bal spelen. Voor Dezeure ging dat over de opmaak van het voorontwerp en het ontwerp, het begeleiden van de omgevingsaanvraag, de opmaak van de bestekken, de werfcoördinatie, de technische ondersteuning van de eindklant, veiligheidscoördinatie en EPB.”

Aan natuurlijke lichtinval is geen gebrek in het nieuwe bedrijfsgebouw van Dezeure.

Verkoopafdeling uit drukte gehaald

Het nieuwe kantoorgebouw dat Jonckheere ir-architecten ontwikkelde telt drie bouwlagen. Het is onderkelderd met sociale ruimtes voor de medewerkers van Dezeure. “Het gaat om een grote refter, een buitenpatio, sanitair en doucheruimtes. In de doucheruimte zijn de vloer en wanden uitgevoerd in polyester, wat het onderhoudsvriendelijk maakt.”

Op de gelijkvloerse verdieping zijn alle ondersteunde functies voor de productie- en engineeringafdeling te vinden. In de ruimte van 500 vierkante meter zitten ook de tekenafdeling, enkele vergaderruimtes en de directiebureaus van de vier zaakvoerders vervat. “De algemene functies zoals de hr, de boekhouding en de administratie zijn er eveneens ondergebracht”, zegt Jan Cloet.

De verkoopafdeling kreeg een aparte zone op de eerste verdieping. “Zo staan ze los van de drukte. Ook de bar en de hoofdvergaderzaal, die via een grote glaspartij een prachtig uitzicht biedt op de IJzertoren, kregen er een plaats.”     

Dezeure week uit naar De Oude Barrière in Diksmuide, waar het op een site van 3,5 hectare zijn ‘snelresponsfabriek’ bouwde, inclusief een nieuw kantoor van 1.500 vierkante meter en een loods van 10.000 vierkante meter.

Eén systeem om te koelen en verwarmen 

Het opzet was om duurzame materialen te gebruiken. Het kantoorgebouw bestaat uit een staalconstructie met grote glaspartijen en gevelpanelen in glad beton, gecombineerd met zwart-grijze parement. “De binnenafwerking werd opgebouwd met een modulair systeem uit witte melamineplaten met een aluminium frame. De tussenwanden bestaan uit glas. Het is een mooi systeem dat op zeer korte termijn werd opgebouwd.”

Om het kantoorgebouw te koelen en verwarmen, werd gekozen voor één systeem: het Hybride VRF-systeem van Mitsubishi. De 920 zonnepanelen op het dak komen van ESE. “Daardoor is het gebouw grotendeels zelfvoorzienend”, zegt Jan Cloet. “Omdat er veel douches zijn, wordt er voor de aanmaak van het sanitair warm water wel nog een gasgestookte installatie gebruikt.”

“In de aanpalende loods van 10.000 vierkante meter, opgetrokken uit een volledige betonstructuur en -wanden, draait de verwarming nauwelijks”, zegt de architect. Dat komt door een performante isolatie en thermische inertie, waarbij de koelte of warmte in de betonwanden wordt gehouden. “Er zijn ook heel wat lichtstraten en beglaasde secties verwerkt in de sectionaalpoorten om zoveel mogelijk natuurlijk licht in het gebouw toe te laten. Zo blijven de medewerkers de connectie met de buitenomgeving behouden.”     

Door de gespecialiseerde werkposten in lijn op te stellen, werd het geproduceerde volume vergroot en de doorlooptijden verkleind.

Mooie flow met rolbruggen

De loods wordt vooral ingepalmd door de constructieafdeling van 6.000 vierkante meter, waar bruut staal wordt gezaagd en gelast. Daarna volgt de montageafdeling van 3.000 vierkante meter. “We hebben een mooie flow gecreëerd met de rolbruggen. Waar er op de oude site tweehonderd trailers per jaar werden gemaakt, zullen dat er in de nieuwe fabriek vierhonderd zijn.”

Tot slot is er nog sprake van een serviceafdeling van ongeveer 800 vierkante meter, waar kleine defecten worden hersteld, en een centraal magazijn dat beide afdelingen bedient. “Voor de loods is er een groot binnenplein ingericht, waar de nieuwe wagens worden uitgestald. Er zijn ook nog een weegbrug en een overdekte afspuitzone voorzien. Deze laatste dient tevens voor de kwaliteitscontrole van de afgewerkte mestwagens. Het was een plezier om dit uitdagende project samen met zo’n gemotiveerd bouwteam te kunnen realiseren”, besluit Jan Cloet.    

ABICON – STABILITEITSSTUDIE

Het bouwkundig ingenieursbureau Abicon uit Tielt stond in voor de volledige stabiliteit van het nieuwe bedrijfsgebouw van Dezeure in Diksmuide, zowel voor de loods van 10.000 vierkante meter als voor het onderkelderde kantoor van 1.500 vierkante meter. “We deden de dimensionering van de volledige structuur, gaande van de fundering en kelder over de betonstructuur van de productieloods tot de staalstructuur van het kantoorgebouw”, zegt Dieter De Leersnyder van Abicon. “Ook de wapening van de prefabbetonelementen en de verbindingen van de staalstructuur hebben we gedimensioneerd en aangeleverd aan de aannemer.” 

In samenspraak met de architect werd de structuur geoptimaliseerd qua kostprijs en in functie van de creatie van flexibele ruimtes. Elke verdieping in het kantoorgebouw is volledig open. “Op de stijve kern na bevinden alle structurele elementen zich in de gevelvlakken. Op deze manier gaat er geen kostbare ruimte verloren en kan de klant het kantoor na verloop van tijd
zonder belemmeringen opnieuw inrichten.” 

Abicon besteedde extra aandacht aan de berekening van de kelder, omdat die in waterzieke, organische grond zit. Ook de uitkraging van circa 8 meter werd goed bekeken. Abicon heeft meer dan veertig jaar ervaring en werkt met een twintigkoppig team. In 2023 verhuist het ingenieursbureau naar zijn gloednieuwe kantoren in Kantoor aan het Spoor in Tielt. 

MARK BELGIUM – KLIMAATTECHNIEK

Al bijna tachtig jaar richt de firma Mark Climate Technology zich op klimaat-beheersing in grote gebouwen. In die tijd ontwikkelde het van oorsprong Nederlandse bedrijf, met ook vestigingen in België, Duitsland, Ierland, Polen en Roemenië, zich tot Europees marktleider. “Voor het project van Dezeure vroeg het architectenbureau ons om een basisstudie te maken voor de verwarming en ventilatie”, zegt Nathalie Vandenbroucke, Sales Engineer bij Mark Belgium. “Dit omvatte een warmteverliesberekening, de selectie van de toestellen en de inplanting ervan.” 

Het doel was om de ruimtes in de loods te voorzien van een aangename temperatuur van 16 à 18 °C. Dat gebeurt aan de hand van direct gasgestookte luchtverwarmers met een hoog rendement. “We vulden de installatie aan met ondersteuningsventilatoren om een gelijkmatige luchtverspreiding te bekomen, maar ook om minder te verbruiken.”

In totaal plaatste Mark Belgium negen luchtverwarmers van hun uniek Mark GS+-systeem. Die verwarmers werden gecombineerd met tien Mark Ecofan-destratificatieventilatoren. “Zo werkten we een goede technische en energiezuinige installatie uit. De modulerende brandertechniek zorgt ervoor dat het verbruik automatisch op een lager pitje staat.” 

Met zijn ingenieurs blijft Mark innoveren. Daardoor heeft het een toonaangevend assortiment voor het koelen, verwarmen en ventileren van grote volumes zoals werkplaatsen, loodsen, garages, scholen, winkels enzovoort. Het bedrijf ondersteunt ook installatiebedrijven en studie- en architectenbureaus. Verder beschikt Mark over een eigen servicedienst.

Steen Elektriciteit – Elektrotechnische installaties

Ruim twintig jaar geleden werd Steen Elektriciteit opgericht. Het familiebedrijf uit Zedelgem ontwikkelde een sterke expertise en specialisatie in elektrotechnische installaties voor de industriebouw. Zo kwam ook de architect van Dezeure in Diksmuide bij hen terecht. “We zijn in de sector gekend voor ons kwalitatief werk, maar ook om het opstellen en naleven van strakke planningen”, zegt medezaakvoerster Tsarina Vandekerckhove. Deze eigenschappen vormden meteen ook de uitdaging in dit specifieke project. “Dit is het type gebouw waar we graag en vaak aan de slag zijn. De stipte timing werd dan ook probleemloos gerespecteerd en gehaald. Met zo’n dertig techniekers brengen we projecten van a tot z in orde.”

Steen Elektriciteit installeerde de hoogspanningscabine en verschillende laagspanningsborden. De ontwikkeling van die borden gebeurt volledig inhouse, in het eigen atelier. Daarnaast voorzagen ze ook de nodige bekabeling, stopcontacten, verlichting … “Onze kennis en kunde kwam er helemaal tot zijn recht. Het is een industriële setting, maar de klant draagt kwaliteit hoog in het vaandel. Daarom hebben we de kabelbanen steeds ingekaft afgewerkt”, legt Tsarina Vandekerckhove uit. “Indien gewenst bieden we ook ondersteuning bij het aansluiten van de machines of coördineren we de onderaannemers in functie van andere elektriciteitswerken.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Dezeure (Diksmuide)
  • Architect Jonckheere ir-architecten (Brugge)
  • Hoofdaannemer(s) Valcke Prefab Beton (Ieper)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details