Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Eigen productie als troef voor snelle bouwtijd

Altez-Advenso-Zedelgem-1022_WAK1746
De keuze voor lichtgrijze betonpanelen en zwarte sandwichpanelen in combinatie met zwart schrijnwerk resulteert in een tijdloze strakke look.

Tekst | Stephanie Demasure

Beeld | Altez Industriebouw, Karel Waignein

6 december 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Wat doe je als je uit je bestaande pand moet? In sneltempo een nieuwbouw laten optrekken, waar functionaliteit, duurzaamheid en esthetiek hand in hand gaan, oordeelde Advenso. Dat het hierbij voor een aannemer koos die zelf structurele elementen en betonnen gevelpanelen produceert, met ervaring in totaalcoördinatie als extra troef, was een gouden zet.

Toen Advenso bij Altez Industriebouw aanklopte, lag er een plan van de architect op tafel, samen met een strakke deadline. Het plan vormde een stevige basis. Toch kon Altez nog wat optimalisaties aanbrengen, die zowel bouwtechnisch als budgettair interessant waren voor de bouwheer. Het resultaat van een open communicatie en een goede verstandhouding, weet salesverantwoordelijke Dorine Brackx. “We hadden meteen een klik met de klant. In dit project was dat cruciaal. In bouwteam konden we zo al gauw aan de slag voor een bouwtraject aan een pittig tempo. Gaandeweg waren er nog wijzigingen nodig. Daar zijn we mee vertrouwd, dus dat vormde geen enkel probleem.”

Om verluchting mogelijk te maken, zijn achter de aluminium lamellen draaikipramen voorzien, die netjes aan het oog onttrokken zijn.

Zo was in de initiële plannen een woning geïntegreerd, maar wegens de sterke groei van het bedrijf werd die ruimte vrijgemaakt voor meer opslag. Wel bleef er een stukje van het gebouw als aparte ruimte behouden voor de passie van de zaakvoerster: een winkel met paardenbenodigd-heden. “Vooral het brandtechnische verhaal was een uitdaging”, zegt Dorine Brackx. “We moesten de voorschriften grondig uitpluizen en vertalen naar een praktische oplossing.” Advenso is specialist in zonnepanelen, warmtepomp en laadpalen. Dit kon bij hun eigen gebouw uiteraard niet achter-blijven. “De structuur is zo berekend dat hij de extra lasten kan dragen. Zo bouwen we samen aan een duurzame toekomst!”

De raampartijen zijn ‘glas tegen glas’ uitgevoerd, met zo weinig mogelijk tussenstijlen.

Oog voor esthetiek

Ruime en comfortabele werkplekken waren de voornaamste eis, maar ook de uitstraling van het gebouw stond hoog op de agenda. “De keuze voor lichtgrijze betonpanelen en zwarte sandwichpanelen in combinatie met zwart schrijnwerk resulteert in een tijdloze strakke look. De raampartijen zijn ‘glas tegen glas’ uitgevoerd, met zo weinig mogelijk tussenstijlen. Daarom zijn op de verdieping geen opendraaiende ramen of balustrades voorzien. Die zouden de ritmiek van de gevel doorbreken en bovendien de natuurlijke lichtinval belemmeren. Om verluchting toch mogelijk te maken, zijn achter de aluminium lamellen wel draaikipramen voorzien, die netjes aan het oog onttrokken zijn”, licht Dorine Brackx toe.

De luifel, die de raampartijen omrandt, dankt zijn effen hoeken aan een suggestie van Altez. Dorine Brackx: “In plaats van klassieke sandwichpanelen opteerden we voor speciaal voorgeplooide panelen. Zo vormen de meest zichtbare kanten steeds een mooie effen en elegante hoek. De metalen panelen zijn afgewerkt met een hoogwaardige coating voor een goede weersbestendigheid en
een duurzaam resultaat.”

De staalstructuur en de koudebrugvrij geïsoleerde betonpanelen maakte Altez zelf.

Staalstructuur en betonpanelen uit eigen atelier

De staalstructuur en de koudebrugvrij geïsoleerde betonpanelen maakte Altez zelf. Zeker in projecten met een hoge tijdsdruk is dat een duidelijke meerwaarde. “We moeten niet op andere partijen wachten”, legt Dorine Brackx uit. “Door de dringendheid van dit project, stelden we hiervoor de nodige prioriteiten om op de werf steeds verder te kunnen monteren.” 

Voorts stond Altez Industriebouw in voor de lichtstraat met brandluiken, de tussenverdieping in gewelven, de betonnen trap, het schrijnwerk, de betonvloeren en de buitenaanleg, inclusief grond- en rioleringswerken. “Klanten kiezen bij ons voor een totaalaanpak en een proactieve benadering. Communicatie en coördinatie zijn daarbij de sleutel tot een vlotte uitvoering en dat leidt tot mooie resultaten”, besluit Dorine Brackx.    

Ook de lichtstraat met brandluiken is van de hand van Altez.
TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Advenso (Zedelgem)
  • Architect Architectenbureau Frederic Vanhoorn (Jabbeke)
  • Hoofdaannemer(s) Altez Industriebouw (Tielt)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details