Platform voor de bouw
Elegante vliesgevels creëren extra cachet
Geperforeerde verticale stroken accentueren de verticaliteit van het gebouw.

Elegante vliesgevels creëren extra cachet

Dat het Monteco-gebouw zo’n frisse verschijning is, is in belangrijke mate te danken aan zijn stijlvolle, transparante uitstraling. Specialist J. Hermans & Co omzoomde het compacte hoekvolume met drie verschillende vliesgevels, die samen meer zijn dan de som der delen. “We staan erom bekend dat we alles tot in de puntjes uitwerken, inclusief complexe detailleringen”, vertelt projectmanager Sonja Kiesekoms. “Uitdagende opdrachten als Monteco schrikken ons dus allerminst af, ook al was de combinatie met houtskeletbouw goed voor een primeur.”

J. Hermans & Co was in dit prestigeproject verantwoordelijk voor het buitenschrijnwerk. “Naast enkele ramen en deuren ging dat hoofdzakelijk om de vliesgevels, onze corebusiness”, legt Sonja Kiesekoms uit. “We hebben eigenlijk drie vliesgevels boven elkaar geplaatst: een eerste ter hoogte van de hoek op niveau 0 en 1, de uitkragende hoofdgevel die van niveau 2 tot niveau 6 reikt en tot slot de vliesgevel van de terugliggende zevende en achtste verdieping. Dit creëert een intrigerende dieptewerking. De vliesgevels bestaan uit het CW50-systeem van Reynaers Aluminium en bestrijken samen een oppervlakte van 1150 m². Voor de ramen en deuren hebben we dan weer de Masterline 8-profielen van Reynaers gebruikt.”

De vliesgevels creëren een riante natuurlijke lichtinval in de achterliggende kantoorruimtes.

Aangename primeur

Aan technische en esthetische uitdagingen was geen gebrek. Zo zijn er heel was glas-aan-glasaansluitingen toegepast op de hoek en zijn ook de niet-beglaasde geveldelen piekfijn afgewerkt. “Ter hoogte van de vloeren hebben we dubbelwandige witte panelen geplaatst, aangevuld met diepe dekkappen en geperforeerde verticale stroken die een schijnbaar willekeurige ritmiek creëren. De perforaties keren ook terug in de gevelcassettes aan weerszijden van de vliesgevels, die geïnstalleerd zijn door Limeparts-Drooghmans”, geeft Sonja Kiesekoms aan. “Bovendien was het de allereerste keer dat we met een houten ruwbouw werkten. Een aangename ervaring, want dat bleek toch wel wat voordelen te hebben. Vermits de montage gebeurde met behulp van houtschroeven, ging het erg snel en was het een zeer propere werf (lees: er kwamen geen betonwerken of voorboringen aan te pas). Al moesten we wel anticiperen op de zettingen van het hout. Het heeft namelijk een lange droogtijd, waardoor het gebouw nog enkele millimeters kan zakken. Dat hebben we moeten incalculeren in onze berekeningen en werkwijze. Desondanks is alles heel vlot verlopen en zijn we erg tevreden met het resultaat. Ons werk is altijd bepalend voor de uitstraling van een gebouw, maar in het geval van Monteco kunnen we zelfs gewagen van een architecturaal accent. Missie geslaagd!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details