Platform voor de bouw
Exoskelet in architectonisch prefabbeton creëert futuristische look
De witte gevelkolommen hebben een dubbele functie in dit project: stabiliteit én esthetiek.

Exoskelet in architectonisch prefabbeton creëert futuristische look

Stellen dat het Warandeberg-project een architecturale en bouwkundige blikvanger is, is een understatement van jewelste. De doorlopende gevel van het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis is opgetrokken uit een rasterwerk van kolommen in wit architectonisch prefabbeton en springt meteen in het oog. “We hebben niets aan het toeval overgelaten en hebben zelfs groene granulaten uit een Noorse steengroeve gebruikt om de look van de betonelementen te optimaliseren”, zegt Vincent Termote van Loveld, dat de gevelkolommen produceerde en leverde.

“De witte gevelkolommen hebben een dubbele functie in dit project: stabiliteit én esthetiek”, vertelt Vincent Termote, Project Sales & Development Manager bij Loveld, dat eveneens instond voor de technische berekeningen, de engineering en het design van de montagehulpstukken, bevestigingssystemen en speciale thermische onderbrekingen. “De architecturale uitstraling van het gebouw komt heel mooi tot zijn recht door het architectonische betonmengsel, met dank aan een piekfijn uitgebalanceerd recept dat gebaseerd is op specifieke Fuchsite-natuursteengranulaten in twee verschillende fracties. De unieke granulaten werden gekozen vanwege hun heldere en smaragdgroene kleur, die eveneens terug te vinden is in de huisstijl van BNP Paribas Fortis. De granulaten zijn in de massa van de kolommen gestort. De kolommen kwamen volledig wit uit de bekisting, maar door een ver-trager aan te brengen en een speciaal hogedrukprocedé toe te passen, werden de groene granulaten opnieuw zichtbaar gemaakt in de vooraf uitgespaarde zones. Ze zorgen voor diepte en dynamiek in het gevelbeeld en geven het gebouw een lichte, feeërieke uitstraling.”

De groene granulaten zijn in de massa van de kolommen gestort. Ze zorgen voor diepte en dynamiek in het gevelbeeld.

Dragende functie

Naast hun bijzondere architecturale functie zijn de terugspringende gevelkolommen ook essentieel voor de structurele werking van het gebouw. “Aangezien de gevelkolommen met behulp van thermische onderbrekingen aan de vloerplaten konden worden gekoppeld, doen ze dienst als exoskelet en zijn er in het gebouw minder kolommen aanwezig. Dit komt de ruimtelijke flexibiliteit ten goede”, legt Vincent Termote uit. “Van buitenaf bekeken lijken alle gevelkolommen identiek, maar de verticale elementen zijn zo gedimensioneerd dat slechts de helft van de kolommen dragend moest worden uitgevoerd. Die verticale elementen bestrijken telkens twee verdiepingen (circa 7 meter hoog). Ze zijn in situ gekanteld via een speciaal ontwikkeld draaimechanisme en vervolgens op elkaar gestapeld. Eén kolom bestaat uit maximum vijf elementen. Dit uitvoeringsprincipe resulteerde in een halvering van het aantal te monteren elementen, wat waardevolle voordelen bood op het vlak van montagesnelheid, kostenefficiëntie en duurzaamheid.”    

FEBE Elements Award

De hoofdzetel van BNP Paribas Fortis is nog maar net opgeleverd, maar toch kaapte het Warandeberg-project al enkele prestigieuze onderscheidingen weg. Zo kreeg het onlangs de FEBE Elements Award in de categorie ‘Precast in Buildings’ toebedeeld, met dank aan het imposante exoskelet in witte architectonische prefabbetonkolommen. “De hoogwaardige technische uitvoering van het prefabbeton en de grote variatie in maatvoering en geometrische vorm van de elementen vergt vakmanschap. Bekistingsmallen, verschillende granulaten en oppervlakteafwerkingen werden met grote zorg geproduceerd en geselecteerd. Het verfijnde eindresultaat getuigt van kennis en kunde”, aldus de jury.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details