Platform voor de bouw
Feesteditie MATEXPO volledig uitverhuurd
Er worden op deze feesteditie van MATEXPO ruim 40.000 professionele bezoekers verwacht.

Feesteditie MATEXPO volledig uitverhuurd

“Bedrijven zijn bij het inschrijven voor MATEXPO niet op de rem gaan staan en vroegen zelfs om grotere stands. Er is duidelijk veel werk in de sector, die de schade wil inhalen na de moeizame coronaperiode. Dat deze jubileumeditie van MATEXPO – de veertigste! – volledig is uitverhuurd komt dan ook omdat veel bedrijven niet langer willen wachten met investeren en juist op MATEXPO elkaar in levenden lijve willen ontmoeten en goede zaken willen doen”, aldus Gregory Olszewski, managing director van het tweejaarlijkse vakevenement in Kortrijk Xpo.

Er worden op de feesteditie van MATEXPO ruim 40.000 professionele bezoekers verwacht. In de hallen en op het omringende buitenterrein kunnen ze circa 340 exposanten ontmoeten, die samen maar liefst een 1500-tal merken vertegenwoordigen. Volgens Gregory Olszewski is MATEXPO dit jaar voor veel bedrijven het belangrijkste contactmoment en willen ze daar gretig gebruik van maken. “Er zijn op deze veertigste editie geen grote afhakers ten opzichte van 2021, integendeel. We verwelkomen steeds meer internationaal actieve bedrijven. We begrijpen dat sommige grote ondernemingen kiezen voor lokale initiatieven met het bijbehorende klantencontact en een andere kosten-batenafweging. Tegelijkertijd zien we dat deze MATEXPO van onder tot boven bezet is: de plattegrond is helemaal volgetekend, dus de groepsgewijze aanpak spreekt nog steeds aan, meer dan tijdens de coronacrisis. Het kan ook weer.”

Volgens Gregory Olszewski is MATEXPO dit jaar voor veel bedrijven het belangrijkste contactmoment en willen ze daar ook gretig gebruik van maken.

Evolutie wordt revolutie

Een belangrijk thema dit jaar is – hoe kan het ook anders? – duurzaamheid. De politieke situatie en economische gevolgen daarvan hebben veel bedrijven duidelijk gemaakt dat alternatieve brandstoffen en aandrijvingsvormen van groot belang zijn: elektriciteit, waterstof, synthetische diesel enzovoort. Op MATEXPO zijn dan ook torenkranen en kleine graafmachines op batterij voor in de binnensteden te bewonderen. Het gaat nog niet snel, batterijen zijn duur, opladen kost tijd en voor de grotere machines wordt gewerkt aan alternatieven zoals waterstof. “Er is deze MATEXPO een duidelijke acceleratie waar te nemen op het vlak van vernieuwingen. De evolutie wordt revolutie en hoe die gaat verlopen wordt door de markt zelf bepaald op basis van vraag en aanbod en beschikbaarheid. Wij willen daar graag ons steentje aan bijdragen”, aldus Gregory Olszewski.

Niet veel veranderen

“We hebben in de opzet en bedrijfsvoering niet meer zoveel hoeven te veranderen, al geven we veiligheid wel iets meer aandacht. Bezoekers zullen kleine aanpassingen ervaren bij zaken als de registratie, het parkeren en dergelijke als gevolg van onze wensen om elke editie de punten en komma’s goed te plaatsen. Zoals ze van ons mogen verwachten”, benadrukt Gregory Olszewski, die dat binnen zijn goed draaiende organisatie vooral ziet als “regelmatig wat olie op de ketting druppelen”.

Van woensdag 6 tot en met zondag 10 september staat de Kortrijk Xpo bijgevolg helemaal in het teken van de veertigste MATEXPO-bouwmaterieelbeurs. “Er zijn niet zoveel beurzen die kunnen bogen op veertig edities sinds de Tweede Wereldoorlog”, aldus een trotse managing director. Wat in 1946 kleinschalig begon als de ‘Harelbeekse bouwbeurs’ is 77 jaar later uitgegroeid tot een drukbezochte internationale vakbeurs voor machines en materieel voor de bouwnijverheid, de industrie en het milieu. MATEXPO kreeg in 2018 een langverwachte offspring in de vorm van de DemoDays, opvolger van de te kleine demozones bij Kortrijk Xpo. Het succesvolle buitenevenement werd in 2022 herhaald en staat opnieuw gepland voor 6-8 september 2024, wederom in Boussu.

“Er is deze MATEXPO een duidelijke acceleratie op het vlak vernieuwingen”, merkt managing director Gregory Olszewski.

Voorbereidingen in volle gang

De voorbereidingen voor de feesteditie zijn al volop aan de gang, geeft Gregory Olszewski aan: “Zo zal de officiële opening terugblikken op de voorbije edities, maar ook uitkijken naar de toekomst in deze boeiende sector. Daarnaast zullen er in de aanloop naar en tijdens MATEXPO verschillende activiteiten plaatsvinden waarbij we terugblikken op veertig edities.

Doorheen de beurs willen we ook een parcours met oldtimermachines aanleggen, inclusief bordjes die uitleg geven. We kregen reeds heel wat mooie kandidaturen toegestuurd. Niet alleen bedrijven, maar ook privéverzamelaars tonen belangstelling. We moeten een heldere selectie maken en ook bekijken hoe we het transport en dergelijke gaan regelen.” De bedoeling is om bij de beursingangen merken te laten zien die niet meer onder die naam bestaan. Denk aan Poclain, Magirus Deutz enzovoort.

Er is tevens een naslagwerk in de maak, met vooral veel oude foto’s. Valerie Neyt van Marketing & Communicatie dook daarvoor het archief van Harelbeke in en keek vol verbazing naar hoe het er toen aan toeging op de beursvloer: “Helemaal anders dan nu”. We zijn vol verwachting. Het fotoboek wordt uitgereikt aan alle standhouders en zal ook te koop zijn voor het bezoekende vakpubliek. Meer info is straks te vinden op de website: www.matexpo.com. 

Openingsuren en bereikbaarheid

De openingsuren zijn van de veertigste editie zijn:

– Woensdag 6 september: 10-18u
– Donderdag 7 september: 10-18u
– Vrijdag 8 september: 10-20u (op vrijdag sluiten de deuren om 19 uur. 

Het MATEXPO Café start om 19.30 uur en eindigt om 23.00 uur.)

– Zaterdag 9 september 09-17u
– Zondag 10 september 09-17u

Het adres van Kortrijk Xpo is Doorniksesteenweg 216, 8500 Kortrijk (Belgium). Parkeren vlak bij de vakbeurs is niet mogelijk. Met shuttlebussen worden de bezoekers opgehaald en van en naar de op enige afstand gelegen randparkings P1 en (in het weekend) P2 gebracht.

Omkaderend programma

Op dinsdagavond 5 september vindt – alleen voor genodigden – de openingsceremonie plaats in XXL Kortrijk Xpo. Tijdens de bijeenkomst worden de Green Award, Innovation Award en Safety Award uitgereikt.

Op woensdag 6 september wordt van 10.30 u tot 14u in MC 1 en MC 2 het Constructiv Colloquium gehouden. Aansluitend vindt in MC 3 van 14u30 tot 15u30 de infosessie ‘Bouwmachines, de levenslijn van uw bouwbedrijf’ plaats. Zaak is dan ook ze goed te verzekeren, aldus organisator Federale Verzekering.

Op donderdag 7 september vindt in MC 4 van 9u30 tot 11u30 de bijeenkomst ‘Innovative case-studies in concrete paving’ plaats, georganiseerd door FEBELCEM, de Federatie van de Belgische Cementnijverheid, en EUPAVE, de European Concrete Paving Association. In MC 3 organiseren TEDEWEST en MATEXPO van 10u tot 12u het seminarie ‘Trends voor Openbare besturen’. Aansluitend is het van 12u30 tot 15u uur tijd voor de ‘Dag van de Wegenbouw’ (in MC 1 + MC 2 + MC 3). Om 16u wordt in MC 1 het seminarie VSOR gehouden.

Op vrijdag 8 september is iedereen van 19u30 tot 23u welkom in het Matexpo Café (zaal XXL op de beursvloer). De dag begint om 9u met het ontbijtseminarie van de Bouwunie. Om 11u is het de beurt aan Fedbeton. Embuild Plus organiseert de ganse dag verschillende seminaries: Grond- en Boorwerken, Diepfundeerders …

Op zaterdag 9 september worden bezoekende ouders verblijd met de kinderopvang in Rambla Zuid (9u-17u) en worden de kinderen van 10u tot 18u door de Stad Kortrijk verblijd met het kinder MATEXPO-dorp aan de verlaagde Leieboorden: kinderanimatie, springkastelen, bouwcontainer en twee hoogtewerkers. Dit speeldorp is voor iedereen gratis toegankelijk. Van 10u tot 16u gaat de speciale MATEXPO I Techniekacademie door in Forum Hal 6. De workshops zijn bedoeld voor kinderen van acht tot veertien jaar.

In MC 1 + MC 2 + MC 3 zal van 10u tot 14u voor het eerst een Job Day plaatsvinden voor techniekers, werfleiders, chauffeurs, kraanmachinisten, mechaniekers, administratief bedienden, teamleaders en veel meer. De Job Day wordt georganiseerd door TLHub van Transportmedia, met steun van VDAB en Forem.

Op zondag 10 september is er van 9u tot 17u opnieuw kinderopvang in Rambla Zuid.  

Er is duidelijk veel werk in de sector, die de schade wil inhalen na de moeizame coronaperiode.

MATEXPO is al veertig edities lang een monument onder de vakbeurzen

In 1946 begrepen enkele pientere aannemers uit Harelbeke dat er, in het kader van de heropbouw na de Tweede Wereldoorlog, muziek zat in de organisatie van een bouwbeurs. Het werd een onverhoopt succes, ook al bleef het een zeer regionaal gebeuren. Toen in 1967 werd gestart met de bouw van de Hallen in Kortrijk (het huidige Kortrijk Xpo), zagen de organisatoren opnieuw hun kans. Hun beurs barstte immers uit haar voegen en die moderne expositieruimte bood een ideaal platform voor een beurs waar steeds meer bouwmachines tentoongesteld werden.

De eerste Kortrijkse editie werd in 1969 georganiseerd onder de naam ‘Hout- en Bouwbeurs’. De uitbreidingsmogelijkheden die de nieuwe locatie bood, werden optimaal benut en de beurs kreeg al snel een nationaal karakter, zelfs in die mate dat de Brussels materieelbeurs Intermat niet veel later definitief de deuren sloot.

Een volgende mijlpaal kwam er in 1986, toen werd beslist om het eerder lokaal georiënteerde Bouwbeurs-luik te laten voor wat het was. De beurs besloot zich ten volle toe te leggen op bouwmaterieel in de ruimste betekenis van het woord, met een internationaal vakpubliek als doelgroep. Vanaf dan werd enkel nog de naam ‘MATEXPO’ gebruikt voor wat we nu kennen als de ‘Internationale vakbeurs voor machines en materieel voor de bouwnijverheid, de industrie en het milieu’.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details