Platform voor de bouw
Nieuws

Frameloze zonnepanelen voor naadloze integratie op felsdaken

IMG_5158_A7_RET kopiëren
Het systeem, dat de ondergrond niet doorboort en de uitzetting van de staande naad niet belemmert, is zowel geschikt voor nieuwbouw als renovatie.

Tekst | Philippe Selke

Beeld | Rheinzink

4 januari 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Rheinzink, ’s werelds grootste producent van zink voor de bouwsector, ontwikkelt en fabriceert zinksystemen voor dakbedekking, gevelbekleding en regenwaterafvoer. Het Duitse bedrijf lanceert in België een innovatieve oplossing om zinken daken uit te rusten met naadloos geïntegreerde zonnepanelen, die voor een onberispelijke esthetiek zorgen.

Rheinzink vervaardigt al meer dan vijftig jaar zinkproducten voor de bouwsector, die dankzij hun veelzijdige afwerkingsmogelijkheden uitgegroeid zijn tot een vaste waarde in architecturale realisaties over de hele wereld. De Belgische poot is gevestigd in Kettenis (Eupen) en kan rekenen op een competent verkoopsteam, dat optimaal ondersteund wordt door het Duitse moederbedrijf. Belgische klanten krijgen hun producten rechtstreeks aangeleverd vanuit het logistiek centrum in Duitsland, wat hen veel tijd bespaart.

Het hart van het systeem is een klem in geëxtrudeerd aluminium die de staande naad omsluit en waarvan de rubberpads dunne PV-panelen zonder frame vastklemmen.

Groene energie op elegant zinkdak

De functionele en esthetische kwaliteiten van een felsdak zijn alom bekend. Tot voor kort kon de installatie van PV-panelen op een felsdak problematisch zijn, met name vanwege het massieve, zware uiterlijk van conventionele zonnepanelen. Daarom ontwikkelde Rheinzink een geïntegreerde oplossing die het beste van beide werelden combineert: de kwaliteiten van een felsdak en de productie van hernieuwbare energie. Het hart van het systeem is een klem in geëxtrudeerd aluminium die de staande naad omsluit en waarvan de rubberpads dunne PV-panelen zonder frame vastklemmen. Het systeem is niet dikker dan 40 mm, inclusief het paneel en de onderliggende vrije ruimte. Fabrice Michaux, salesmanager bij Rheinzink Belux: “Wij wilden een systeem met bevestigingen die de ondergrond niet doorboren en de uitzetting van de staande naad niet belemmeren. Vandaar de keuze voor klemmen. Belangrijk om weten is dat deze oplossing zowel geschikt is voor nieuwbouw als renovatie en dat de geëxtrudeerde aluminiumklemmen (die op de foto’s een grijze kleur hebben) nu zwart geanodiseerd zijn om de esthetische integratie nog te verbeteren. “

Voorgepatineerd zink voor elke smaak

Rheinzink hanteert een uniek, gepatenteerd prepatineringsproces waarmee het zijn producten een ‘prePATINA’-look kan geven – lees: een natuurlijk patina zonder te coaten, lakken of fosfateren. Na verloop van tijd vormt zich een patina dat fungeert als beschermlaag. Dit patina heeft van nature ook een zelfherstellend effect en garandeert dus een lange onderhoudsvrije levensduur. Voor prepatinage via de toepassing van een coating bieden de nieuwe gamma’s PRISMO en GRANUM dan weer een rijke variëteit aan fosfaatkleuren, die geïnspireerd zijn op de natuur en die prima te combineren zijn met andere natuurlijke materialen zoals hout. Fabrice Michaux: “We blijven innoveren, want naast onze basiskleuren hebben we ook nieuwe kleuren ontwikkeld, vooral op vraag van de Belgische markt. Met ons GRANUM-gamma zijn wij de enige fabrikant die zoveel voorgepatineerde grijstinten op de markt heeft, waaronder basaltgrijs, met het oog op een verfijnde uitstraling.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details