Platform voor de bouw
Gerenoveerd bedrijfsgebouw van raamproducent wordt showroom voor aluminium raamsystemen
Het verborgen raamsysteem AA 100 CV – Concealed Vent – zorgt dankzij parallel openende elementen voor ventilatie en natuurlijke koeling in de vergaderzalen. (Beeld: Dirk Verwoerd)

Gerenoveerd bedrijfsgebouw van raamproducent wordt showroom voor aluminium raamsystemen

Raamfabrikanten kunnen de gevel van hun bedrijfspand als showroom gebruiken om oplossingen in een reële situatie te demonstreren. Dat hadden ze bij Platteau Ramen goed begrepen toen ze hun gebouw in Dendermonde grondig renoveerden. De aluminium raam-, deur- en hefschuifsystemen van partner Kawneer springen meteen in het oog. Paradepaardjes zijn de vliesgevel met glashoek over de volledige gebouwhoogte (AA 100) en het verborgen raamsysteem met parallel openende elementen voor ventilatie en natuurlijke koeling (AA 100/110 Concealed Vent) in de vergaderzalen op de hoogste etage.

Bij Platteau Ramen zetten ze kwaliteit en een klantgerichte aanpak voorop. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in de productie van aluminium ramen, met een focus op bouwfirma’s, sleutel-op-de-deurbedrijven en particuliere klanten. “Mijn vader startte ongeveer 35 jaar geleden met het maken en installeren van ramen en deuren, in aluminium en voor de particulier”, vertelt Koen Platteau. “Door de jaren heen is er wel een en ander veranderd. Zo gaven onze ouders hun kennis door aan hun vier zonen en werd het gamma uitgebreid. Eén ding is echter hetzelfde gebleven: we doen nog steeds alles zelf, in ons eigen atelier en op de bouwplaats. We beschikken over een modern CNC-gestuurd machinepark en een team van een vijftigtal gedreven medewerkers, waarvan de helft instaat voor montage en werfopvolging.”

Speelse toepassing van het AA 100-vliesgevelsysteem met indrukwekkende overspanningshoogte. (Beeld: Dirk Verwoerd)

De juiste partners

Uiteraard is het ook belangrijk om de juiste partners te kiezen. Zo werkt Platteau Ramen al jaren samen met Kawneer, dat voor de levering van aluminium profielsystemen voor de ramen, deuren, schuifsystemen en vliesgevels zorgt. “Kawneer biedt oplossingen waarmee we aan alle technische vereisten en specificaties van een project kunnen voldoen. Daarenboven zijn de systemen zeer eenvoudig en modulair, waardoor ze op korte tijd geproduceerd, geassembleerd en gemonteerd kunnen worden. Zo kunnen bijvoorbeeld de regelprofielen van het AA 100-vliesgevelsysteem zowel horizontaal als verticaal gebruikt worden en werkt het systeem met droge verbindingen, waardoor kitten niet meer nodig is”, zegt Hans Verhasselt van Kawneer. “Uiteraard hangt het resultaat van een project ook af van een goede installatie. Samenwerken met partners als Platteau Ramen, dat een ruime technische bagage en jarenlange ervaring heeft, is dan ook een luxe. Ze kennen onze systemen tot in de kleinste details.”

Renovatie van bedrijfspand

De familie Platteau investeerde recent in de grondige renovatie van haar bedrijfspand met kantoren en showroom in Dendermonde. Atelier Kubiek stond in voor het ontwerp en Altez Construction Group kreeg de opdracht om een gebouw te realiseren waarbij grote glaspartijen voor veel lichtinval en een ruime blik op de omgeving zorgen. Platteau Ramen nam zelf de gevelopbouw voor zijn rekening. “Het is niet onze corebusiness, maar dankzij het advies en de ondersteuning van Kawneer konden we dit project probleemloos tot een goed einde brengen. We integreerden onder meer RT 72-raam- en deursystemen met de gepatenteerde Reflex-technologie en het AA 4110-hefschuifsysteem, dat verkrijgbaar is met smalle (82 mm), brede (102 mm) of custommade vleugels”, licht Koen Platteau toe. “Vooral de indrukwekkende AA 100-vliesgevel met glashoek over de volledige gebouwhoogte valt op. De tussenregels zijn in hoogte verschoven, wat een speels karakter geeft. Hét ‘pièce du chef’ is echter het verborgen raamsysteem AA 100 CV – Concealed Vent – dat dankzij parallel openende elementen voor ventilatie en natuurlijke koeling in de vergaderzalen zorgt.” 

“Door de constructie van het gebouw moesten we voor deze toepassing op zoek naar een speciale raamoplossing. We hadden een dergelijk Concealed Vent-systeem geïntegreerd in gezondheidscentrum ‘Anna Freud’ in Londen, maar voor België was dit een primeur, ook nog eens op maat uitgewerkt met een aangepaste plaatsing van de motoren”, vult Hans Verhasselt aan. Bij Platteau Ramen zijn ze alvast duidelijk: zelfs bedrijven die niet gespecialiseerd zijn in de productie van gevels kunnen dit systeem maken, en dat met een beperkt aantal machines en tools.

Dit AA 100 Hi+-vliesgevelsysteem is Cradle-to-Cradle Silver- en Passiefhuis-gecertificeerd.

Aandacht voor duurzaamheid

Hans Verhasselt sluit af: “Al onze systemen zijn ontwikkeld met aandacht voor duurzaamheid, bijvoorbeeld door de hoge isolatiewaarde en de toepassing van dubbele of drievoudige beglazing voor een uitmuntende energieprestatie. De AA 100 draagt het Cradle to Cradle Bronze-label, terwijl de HI+-versie zelfs Cradle to Cradle Silver- en Passiefhuis-gecertificeerd is. Tot slot dragen we ook bij aan de circulaire bouwpraktijk, want deze systemen kunnen eenvoudig gedemonteerd worden om finaal met dezelfde accessoires elders opnieuw te worden opgebouwd.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details