Platform voor de bouw
Groothandel in elektrotechniek maakt installateurs wegwijs in digitalisering
Dankzij energiemanagementsystemen kunnen we het energieverbruik van onze woningen veel beter monitoren.

Groothandel in elektrotechniek maakt installateurs wegwijs in digitalisering

De maatschappij evolueert voortdurend. De jongste jaren gaat die verandering, onder meer dankzij de digitalisering, in sneltreinvaart. Die trend wordt ook op de energiemarkt alsmaar duidelijker zichtbaar. Zo is de uitrol van de digitale meter een nieuwe stap in de richting van een slimmer en groener energieverbruik, waarbij ook zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen sterker op de voorgrond treden. Installateurs hebben in dat opzicht eveneens een prominente rol te spelen. Cebeo helpt hen via roadshows, opleidingen en documentatie-materiaal om ook in de toekomst een gerespecteerde partner op de residentiële markt te blijven.

Langzaam maar zeker nemen we afscheid van fossiele en nucleaire brandstoffen. Hun voorraad raakt stilaan uitgeput en bovendien zijn ze nefast voor de CO2-uitstoot. De evolutie naar hernieuwbare, koolstofarme energiebronnen is definitief ingezet. “We baseren ons voor de opwekking van energie steeds meer op zon, wind, water en lucht”, vertelt Hilde Vandenberghe, business-manager bij Cebeo. “Via die natuurlijke bronnen kunnen we volop groene stroom opwekken. Elektriciteit wordt onmiskenbaar dé ‘brandstof’ van de toekomst. Ontelbare toestellen worden intussen al elektrisch aangedreven en dat aantal zal op termijn alleen maar toenemen.”

Michèle De Brabandere, Market Segment Manager bij Cebeo.

Definitieve uitrol

De voortschrijdende digitalisering biedt het grote voordeel dat we het opwekken en verbruiken van energie steeds beter kunnen meten en opvolgen. “Digitalisering levert een schat aan data op. Die gegevens zijn van essentieel belang om evoluties te kunnen inschatten en op basis daarvan bij te sturen. De digitale meter, die sinds tien jaar bestaat, biedt dan ook de mogelijkheid om een enorme stap voorwaarts te zetten. Nadat deze meter de voorbije jaren mondjesmaat werd getest, is de definitieve uitrol ervan sinds 2019 in een stroomversnelling terechtgekomen. Waar energiesturing vroeger vooral een kwestie was van kleppen in meerdere of mindere mate sluiten, krijgt de consument nu veel sneller én vlotter inzicht in zijn energieverbruik. Dankzij de connectie tussen de digitale meter en zonnepanelen wordt het mogelijk om de opbrengst van zonne-energie te sturen naar de applicaties die op
dat moment elektriciteit nodig hebben. Daarnaast kan je die energie ook gebruiken voor het opwarmen van sanitair warm water of opslaan in een batterij”, aldus Hilde Vandenberghe. 

Energiemanagement

De data van die monitoring vormen na verloop van tijd de ideale basis om met een energiemanagementsysteem (kortweg EMS) te werken. Dankzij zo’n systeem kunnen eigenaars van zonnepanelen bijvoorbeeld de verbruikspiek plannen op momenten van een productiepiek, namelijk door op dergelijke tijdstippen meer toestellen in te schakelen. Ook wie niet over een PV-installatie beschikt,
kan dankzij een duidelijk overzicht van de energieconsumptie het verbruik gelijkmatiger verdelen, pieken uitvlakken en zo besparen op de energiefactuur. Voor installateurs biedt deze evolutie de kans om een nog grotere meerwaarde te vormen voor klanten. “Door de energietransitie en de digitalisering komen de expertises van elektro- en HVAC-installateur dichter bij elkaar te liggen”, verklaart Michèle De Brabandere, Market Segment Manager bij Cebeo. “Wie erin slaagt om zowel elektrische bekabeling als programmeringstechnieken aan te bieden, zal bij de eindklant een streepje voor hebben. Je hoeft die kennis daarom niet noodzakelijk zelf te vergaren: ook partnerships of een ecosysteem met andere installateurs zijn een mogelijkheid.”

Hilde Vandenberghe, businessmanager bij Cebeo.

Roadshow

In de toekomst zullen opleidingen in het onderwijs ongetwijfeld rekening houden met de digitalisering van de energiemarkt. Als Cebeo-klant hoef je daar niet op te wachten. “Het is onze missie als groothandel om installateurs hier zo goed mogelijk in te begeleiden”, vervolgt Michèle De Brabandere. “Daarom plannen we diverse initiatieven. Zo organiseerden we een roadshow die de installateur al heel wat nuttige informatie biedt over de digitalisering van de energiemarkt, energiemanagementsystemen, warmtepompen, laadpalen enzovoort.”

Cebeo trekt die lijn door met gerichte campusopleidingen, die het zelf of in samenspraak met fabrikanten organiseert. “Daarnaast ondersteunen we ook opleidingscentra die op eigen houtje vormingssessies rond deze thema’s organiseren, door hun opleidingslokalen uit te rusten met de meest recente energietechnologieën. Op die manier kan de installateur zich een nog beter
beeld vormen van items zoals batterij- en energiemanagementsystemen, omvormers, laadpalen en warmtepompen – belangrijke producten waarmee we ons assortiment de jongste jaren hebben uitgebreid. In samenwerking met partners bieden we ook RESCert-opleidingen aan voor onder meer zonneboilers, PV-installaties en warmtepompen. Het is als installateur een cruciale troef om over zo’n certificatie te beschikken, bijvoorbeeld omdat de eindklant alleen door samenwerking met een gecertificeerde partner subsidies voor zijn energetische investering kan aanvragen.”

Ook ‘on the field’ blijft Cebeo voor de nodige ondersteuning zorgen. “Onze specialisten begeleiden installateurs graag bij de uitwerking van projecten. Bovendien kan je bij de aansluiting, dimensionering en opstart van een digitaal energiesysteem ook hulp van de fabrikant krijgen. Tot slot kan je in handige brochures ook allerlei nuttige informatie over de energietransitie vinden”, besluit Michèle De Brabandere.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details