Platform voor de bouw
Groter, beter ontworpen en vooral “eco-friendly”: WICONA, een belangrijke speler in de stad van de toekomst

Groter, beter ontworpen en vooral “eco-friendly”: WICONA, een belangrijke speler in de stad van de toekomst

Er zit momenteel bijna 200 miljoen ton aluminium in gebouwen wereldwijd. Naast dit absoluut spectaculaire cijfer, is het ook een feit dat natuurlijke hulpbronnen niet onuitputtellijk zijn. Daarom is het noodzakelijk dat iedereen die actief is in de bouwsector, een langetermijnvisie heeft op milieubescherming.

Vandaar dat WICONA als specialist in aluminiumoplossingen voor gevels van grote gebouwen, de afgelopen jaren nieuwe productietechnieken heeft geïntegreerd. Het merk ziet het grotere plaatje terwijl het toch ook innoverend blijft en, vooral, rekening houdt met een van de grootste uitdagingen in de huidige economie: de bescherming van het milieu.

Met de steeds sneller groeiende bevolking, kwam er de voortdurende noodzaak om nieuwe constructies te bouwen. Vandaar dat WICONA zijn productiestrategie heeft gebaseerd op het principe van de circulaire economie van bestaande producten. Met het “cradle-to-cradle”-concept heeft het bedrijf, dat tot de Hydro groep behoort, een leider in aluminiumextractie, innovatieve en duurzame oplossingen kunnen ontwikkelen op basis van recyclage, en met een lagere CO2-uitstoot.

Innovatie in productietechnologieën: de sleutel tot succes

Zo ontstond de Hydro-productietechnologie CIRCAL 75R. Hiermee kan 75% gerecycleerd aluminium dat aan het einde van zijn levensduur is (post-consumer afval) opnieuw worden gebruikt voor ramen en gevels van gebouwen.
Dankzij dit systeem, ontwikkeld door ingenieurs van de Hydro groep, verbruikt de fusie van aluminium voor nieuwe toepassingen slechts 5% van de energie die nodig is voor primaire aluminiumproductie. Wetende dat aluminium oneindig recycleerbaar is zonder dat de kwaliteit en eigenschappen eronder lijden, is dit productieproces volledig traceerbaar. Verder is het product gecertificeerd door de onafhankelijke instantie DNV-GL.
Bovendien heeft WICONA met deze gecertificeerde techniek een productiesysteem dat de laagste CO2-voetafdruk ter wereld heeft: ongeveer 2 kg CO2 (1,5 – 2,3 kg CO2) per kilo aluminium. In vergelijking, is dit is 6 keer minder dan het globale gemiddelde voor primaire extractie.
Maar daar stoppen de inspanningen van WICONA om het milieu te beschermen niet. Sterker nog, de REDUXA 4.0-technologie is een ander productiesysteem waarmee het bedrijf zijn CO2-voetafdruk aanzienlijk vermindert. Dit koolstofarme proces levert ongeveer 4 kg CO2 per kilogram aluminium.

Dankzij de innovaties van WICONA kunnen ook duurzame oplossingen worden ontworpen. Zo kunnen projectontwikkelaars, architecten en investeerders er zeker van zijn dat hun projecten voldoen aan alle duurzaamheidsvereisten Er zijn veel projecten waar we isolatiesystemen voor gevels hebben aangeleverd die zowel het duurzaamheidscertificaat IFT Rosenheim hebben, als het Minergie-label. In die zin zijn tal van projecten van bouwpartners van WICONA al in overeenstemming met de toekomstige bouwnormen en -certificaten zoals LEED, BREEAM en DGNB.

WICONA: “Let’s build the city of the future”

Om zijn toppositie in het bouwen van de stad van de toekomst te verstevigen, heeft WICONA een groot aantal oplossingen in huis waarmee propere gebouwen kunnen worden gecreërd met een kleinere ecologische voetafdruk.
In deze zin heeft het minimalistische raam WICLINE 75 MAX een modern design met profielen die minstens voor 75% bestaan uit gerecycleerd post-consumer aluminium. Dit venstersysteem heeft een diepte van 75 mm en een uitstekende Uw-waarde tot 0,81 W/(m²K) voor de standaardmaat van 1,23 x 1,48, en een raam met een Ug-waarde van 0,50 W/(m²K). WICLINE 75 MAX heeft een innovatief designconcept met verborgen handgreep dat in de bloemetjes werd gezet tijdens IF Design Award in 2018, en in datzelfde jaar ook een Red Dot Design Award gewonnen.

Het ademende venster WICLINE 115 AFS biedt bouwers een oplossing voor de meest complexe projecten. Ook dit systeem levert zeer goede prestaties op het gebied van thermische isolatie, zonwering en geluidsisolatie. Inderdaad, het WICLINE 115 AFS-venster is in staat om de straling van de zon te beheersen dankzij de ingebouwde gemotoriseerde zonwering.

De oplossing WICTEC 50, die ook ideaal is voor een strak gevelontwerp, behaalt zeer goede resultaten op het gebied van luchtdoorlatendheid (AE-classificatie), waterbestendigheid (RE 1200-classificatie) en windbestendigheid (2000/-3000 PA). Een ander technisch kenmerk van de WITEC 50-geveloplossing is de sterke akoestische isolatie, wat van fundamenteel belang is voor het welzijn en de tevredenheid van de klant.

De WICTEC 60 is een vliesgevelsysteem met een breedte van 60 mm, zowel binnen als buiten. Met een paar kleine toevoegingen voldoet WICTEC 60 ook aan de hoogste eisen voor inbraakbeveiliging, kogel- en brandwerende bescherming.

Er is trouwens geen betere manier om WICONA’s echte toewijding aan het milieu te laten zien dan een aantal projecten te vermelden waarbij het bedrijf betrokken is geweest. Lancaster University (Engeland), het DIN-Instituut in Berlijn (Duitsland), de residentiële appartementen Terraced Tower in Rotterdam (Nederland) en de Iperion Tower in Bordeaux. Al deze projecten bevatten oplossingen die zijn ontwikkeld met de CIRCAL 75R-productietechnologie. Alleen al deze verwezenlijkingen geven aan dat het merk WICONA het milieu duurzaam kan beschermen door fabrikanten energiezuinige systemen te bieden die gemakkelijk te monteren zijn en een avant-gardistisch design hebben.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details